Hlavní obsah
Online

ONLINE: Sněhová kalamita odřízla Boží Dar od světa

Silnice od Abertamské zatáčky na Boží Dar je uzavřená.Video: Policie ČR

 

Reklama

aktualizováno •

Po vydatném úterním sněžení pokračují problémy v dopravě spojené s novou sněhovou nadílkou.

Článek

Husté sněžení a vítr dnes znemožnily dopravu do krušnohorského Božího Daru a způsobily výpadky dodávek elektřiny v tisících domácností. Tvoří se sněhové jazyky, na horách i závěje, hasiči zasahují u nehod na kluzkých vozovkách. Uzavřeny byly všechny silnice do Božího Daru včetně sousedního hraničního přechodu do Německa. Kvůli problémům na rakouské straně byl dopoledne omezen průjezd přes hraniční přechod Dolní Dvořiště. Některé silnice jsou stále uzavřené pro kamiony, klouzat mohou dálnice.

Těžký sníh láme stromy a větve, hasiči k nim měli desítky výjezdů hlavně v Libereckém kraji a na Vysočině. Kvůli poruchám na elektrickém vedení je bez proudu 11 000 míst. Spadlé stromy zastavily provoz na některých železničních tratích. V nižších polohách je na silnicích často rozbředlý sníh, výše může být uježděná vrstva sněhu s posypem. Řidiči by podle silničářů měli jezdit velmi opatrně.

Podívejte se na předpověď počasí pro nejbližší hodiny

Meteoblog Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák

  • Komplikacím se nevyhnul ani Středočeský kraj

    Jízdu po středočeských silnicích dnes ztěžuje sněžení nebo déšť se sněhem, řidiči by měli být opatrní. Na některých úsecích leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Sněžení bylo odpoledne hlášeno například na Pražském okruhu a také na dálnicích D1 či D11. Vydatné sněhové srážky komplikovaly dopravu na silnicích první třídy na Příbramsku, řidiči se tam potýkali i se sněhovými jazyky. Hasiči odpoledne zasahovali u nehody nákladního auta na silnici 603 u Kamenice nedaleko Prahy. Vozidlo narazilo do stromu a zůstalo nakloněné, vysypal se náklad melasy a uvnitř zůstal zaklíněný zraněný řidič. „Nejprve bylo nezbytné nestabilní vůz zajistit. Pak hasiči pomocí dvou sad vyprošťovacího zařízení řidiče za čtyři minuty ze zdemolované kabiny zachránili a předali záchranné službě,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Gabriel.

  • Vlaky do Josefova Dolu opět jezdí, sněžit má ale dál

    Podle předpovědi by v Libereckém kraji mělo dále sněžit, tvořit se sněhové jazyky a závěje. V posledních dnech napadlo už 80 centimetrů sněhu. Energetici měli v 16:00 v Libereckém kraji nahlášeno 16 poruch na vedení vysokého napětí a bez proudu bylo asi 8 000 odběrných míst. Bez proudu jsou stále lidé v některých lokalitách Desné, Tanvaldu, Kořenova, Harrachova či Železného Brodu. Spadané stromy zastavily ráno provoz na železniční trati ze Smržovky do Josefova Dolu v Jizerských horách. Vlaky tam nejezdily skoro osm hodin, provoz se podařilo obnovit kolem 15:30.

  • Silnice mezi Mohelnicí a Moravskou Třebovou je opět průjezdná

    Provoz na silnici I/35 mezi Mohelnicí a Moravskou Třebovou byl částečně obnoven. Policejní hlídky jej řídí kyvadlově.

  • Výpadky proudu zasáhly přes 18 000 odběratelů

    Kvůli sněžení a silnému větru bylo v poledne v Česku bez elektrického proudu 18 500 odběratelů. Společnost ČEZ Distribuce evidovala 29 poruch na vysokém napětí. Ke 14:00 se to podařilo snížit na 14 000 odběratelů a 27 poruch na vedení vysokého napětí, další desítky jsou na nízkém, informovala mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. ČEZ má v terénu stovky pracovníků, kterým ale opravy komplikuje nepřístupný terén. Problém podle energetiků je, že nelze použít těžkou techniku. „S tou se propadáme, navzájem bychom se museli tahat,“ řekla mluvčí. Uvedla, že pracovníci jdou pochůzkou pod vedením, mají sněžnice a nesou si žebřík. Nejdéle podle ní trvá vyhledání a vymezení poruchy. Dopoledne řešili energetici na severu Čech nejvíce poruch v okresech Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Trutnov nebo Janské Lázně. Poruchy byly hlášeny podle Holingerové také v Ústeckém kraji v okolí Telnice, Měděnce a Perštejna a v Karlovarském kraji v okolí Stráže nad Ohří, Boče, Srní, Nejdku a Vřesové. Poměrně klid byl dopoledne na Moravě, ve středních Čechách a v Plzeňském kraji.

  • V Rakousku zachránili kamzíka uvězněného pod lavinou, která blokovala trať vlaku

    Pracovníci rakouské železniční společnosti ÖBB zachránili kamzíka uvězněného pod lavinou, která blokovala trať nedaleko rakouského Národního parku Gesäuse. Podle mluvčího železnice byl vlak na cestě mezi městy Admont a Hieflau, když strojvůdce zpozoroval lavinu na trati u vstupu do národního parku.

    V Rakousku zachránili kamzíka uvězněného pod lavinou, která blokovala trať vlaku.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

  • V Bavorsku a Rakousku je situace stále nebezpečnější

    Povětrnostní situace v Bavorsku a Rakousku je na mnoha místech stále nebezpečnější. Poté, co byl v úterý v některých částech spolkové země Štýrsko vyhlášen nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí, byl dnes pátý stupeň vyhlášen také v částech spolkových zemí Salcbursko, Dolní Rakousy a Horní Rakousy. Uzavřena je kvůli tomu také řada skiresortů včetně dolnorakouských oblastí Hochkar, Lackenhof nebo Maiszinken a hornorakouských středisek Krippenstein a Kasberg.

  • Český hydrometeorologický úřad varuje před dalším sněžením a náledím

    Na většině území Čech bude zřejmě dál sněžit a hrozí tvorba sněhových jazyků, závějí a náledí. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu. Výstraha před náledím platí také pro Moravu a Slezsko. Pro část regionů varování trvá až do pátku. Výstrahu před dalším sněžením ústav vyhlásil pro výše položené oblasti (nad 600 metrů nadmořské výšky) v Karlovarském kraji a části Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého a Ústeckého kraje a Vysočiny. Varování platí od dnešního odpoledne do čtvrtečních šesti hodin ráno.

  • Bez dodávek elektřiny od ČEZu už je 11 tisíc domácností

    „Padající sníh doprovázený silným větrem stále působí problémy. Aktuálně evidujeme 25 poruch na vysokém a další poruchy na nízkém napětí. Bez elektřiny je přes 11 tisíc odběrných míst,“ uvedla skupina ČEZ k situaci v Libereckém a Královéhradeckém kraji.

  • U Studené Loučky zasahoval vrtulník

  • Na Pardubicku se množí nehody, v Libchavách skončilo auto na střeše

    Od večera do dnešního dopoledne hasiči v Pardubickém kraji zasahovali u 25 událostí. Například v Běstvině na Chrudimsku auto narazilo do zábradlí mostu. Kolize se obešla bez zranění. V Lichkově na Orlickoústecku auto skončilo v příkopu. Ve Studeném na Orlickoústecku kamion s návěsem dostal smyk, zarazil se o strom a zablokoval silnici. V Kameničkách na Chrudimsku a v Damníkově na Orlickoústecku vyprošťovali hasiči autobus. „V Libchavách skončilo osobní auto na střeše. Řidiče od nehody odvezla posádka zdravotníků na vyšetření. Převrácené vozidlo hasiči zpět obrátili na kola pomocí jeřábu. V Lanškrouně pak skončilo v příkopu a závějích osobní auto mimo komunikaci,” uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

  • Husté sněžení si v Krušných horách vynutilo uzavření dalších silnic

    Kamiony se nedostanou po hlavní silnici I/7 z Chomutova přes Horu Svatého Šebestiána do Německa, osobní auta projedou jedním pruhem. Zavřené jsou kratší úseky silnic nižších tříd na Chomutovsku, Mostecku a Teplicku. V terénu jsou kromě silničářů také hasiči a energetici kvůli popadaným stromům na vozovky a elektrické dráty. Silnici I/7 ve stoupání nad Chomutovem zablokovaly už ráno nákladní automobily. „V současné době se jeden pruh pouští, ale pouze pro osobní auta,” řekla v 11:30 policejní mluvčí Irena Pilařová. Kvůli sněhu uzavřeli silničáři trasu mezi Výsluním a Rusovou na Chomutovsku. Lidé se nedostanou ani z obce Malý Háj na Mostecku k hranici chomutovského okresu. V okolí Měděnce na Chomutovsku je také zavřená komunikace a stejně tak na Teplicku úsek Moldava-Mikulov a ještě kolem Chomutova dvě silnice III. třídy.

  • Silné sněžení a déšť zlepšily situaci v beskydských tocích a nádržích

    Sněžení, déšť a občasné tání zlepšily situaci na tocích i nádržích v povodí Odry postižených loňským suchem, stav se zlepšil zejména v Beskydech. V přehradách povodí přibylo za poslední měsíc 18 milionů metrů krychlových vody, z toho v beskydských nádržích Šance, Morávka, Těrlicko a Žermanice 15 milionů metrů krychlových. Oznámila to mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková. Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl na území Moravskoslezského a částečně Olomouckého kraje.

  • Ostravsko trápí zasněžené a namrzlé chodníky, 40 lidí se zranilo

    Záchranáři v Moravskoslezském kraji v posledních dvou dnech ošetřili čtyři desítky lidí, kteří se zranili po pádu na zasněžených či zledovatělých chodnících. Pomáhali také několika podchlazeným lidem, řekl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Ve všech případech šlo o lehčí nebo středně těžká zranění. „Čtyři desítky lidí na různých místech kraje, nejvíce na Ostravsku, Frýdecko-Místecku a Novojičínsku, utrpěly poranění při pádech na chodnících. Dominovaly úrazy končetin a hlavy,” řekl Humpl. Ošetřovali také několik podchlazených bezdomovců.

  • V Libereckém kraji je bez proudu už 7000 domácností

    Energetici měli v 11:00 v Libereckém kraji nahlášeno devět poruch na vedení vysokého napětí. „Některé poruchy jsme už odstranili, přibyly ale jiné. Na některá místa je obtížné se dostat, používáme i čtyřkolky, skútry či sněžnice,” řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Bez dodávek je v kraji asi 7000 odběrných míst. Největší problémy jsou v Jizerských horách a Krkonoších. Bez proudu jsou lidé v některých lokalitách Desné, Tanvaldu, Kořenova, Harrachova či Železnobrodska. Spadané stromy stále brání provozu na železniční trati ze Smržovky do Josefova Dolu. Vlaky mezi Kořenovem a Desnou a na krkonošské trati mezi Poniklou a Jabloncem nad Jizerou na Semilsku znovu jezdí.

  • Sníh a nehody uzavřely další silnice po celé republice

    Z důvodu šetření nehody je obousměrně uzavřena silnice I/35 mezi Mohelnicí a Moravskou Třebovou. Na místě jsou všechny složky IZS. Uzavřeny jsou také další silnice v Krušných horách, a to Boží Dar-Klínovec, Zlatý Kopec, Přebuz-Rolava a Jindřichovice-Háje.

  • V Pardubickém kraji jsou silnice sjízdné, množí se ale dopravní nehody

    Na většině silnic v Pardubickém kraji leží nový sníh. Problémy způsobuje hlavně ve vyšších polohách. Většinou je po solení rozbředlý, někde tvoří uježděnou vrstvu. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné, informují silničáři. Sněžení ale zapříčinilo množství nehod, od večera do dnešního dopoledne záchranáři zasahovali u 25 případů. V kraji padaly také stromy zatížené mokrým sněhem.

  • Silnice u Jitkova je znovu průjezdná

    Silnice I/34 u Jitkova je plně průjezdná. Kamion se podařilo vyprostit. Informovala o tom policie.

  • Hraniční přechod Dolní Dvořiště je opět průjezdný

    Od půl jedenácté dopoledne je hraniční přechod Dolní Dvořiště opět průjezdný, oznámil náměstek provozního úseku Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Vykouk. „Je to průjezdné, černá silnice, bez kolon, udržované chemicky,” řekl Vykouk. Na rakouské straně odstraňovali spadlý strom a vyprošťovali kamion.

  • Liberecký a Královéhradecký kraj trápí výpadky elektřiny

    Silný vítr a sněžení způsobily zvýšenou poruchovost distribuční soustavy společnosti ČEZ v Královéhradeckém a Libereckém kraji. „Obnovení dodávky elektřiny probíhá postupně od vyšších napěťových hladin (velmi vysoké napětí, vysoké napětí) až po poruchy na hladině nízkého napětí. Prioritně je nutné zajistit dodávku elektřiny na vyšších napěťových hladinách. Následně je možné dohledávat a opravovat poruchy na zařízení nízkého napětí,“ uvedla skupina ČEZ na svých internetových stránkách.

  • Silné sněžení a vítr omezily provoz skiareálů v Krušných horách

    Skiareál Neklid na Božím Daru je zcela uzavřen, na Klínovci by měly být v provozu lanovky Prima Express, Dámská, CineStar Express. Dostat se k nim lze z Jáchymova k dolní stanici lanovky Prima Express, silnice na severní stranu skiareálu jsou nesjízdné. Skibusy z Fichtelbergu byly pro dnešek zrušeny, stejně tak večerní lyžování.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy