Hlavní obsah

Vydáni. Policie může stíhat Babiše a Faltýnka kvůli Čapímu hnízdu

Tisková konference: Co řekli Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek poté, co je poslanci vydali trestnímu stíhání.

 

Reklama

Sledovali jsme živě ve Sněmovně jednání o vydání šéfa hnutí ANO a jeho pobočníka do rukou policie kvůli vyšetřování případu Čapí hnízdo.

Článek

Poslanecká sněmovna se po sedmi hodinách rozpravy, která byla plná hádek a osobních útoků, rozhodla vydat šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Pro Babišovo vydání hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Faltýnkovo vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět. Reakci obou mužů na rozhodnutí poslanců si můžete pustit v úvodním videu.

Vteřiny, kdy se rozhodovalo:

S mobilem v ruce a zamračení. Tak Babiš s Faltýnkem sledovali hlasování.Video: Pavlína Kosová

Poslanci ANO se rozhodli o vydání svých špiček do rukou policie nehlasovat, opustili jednací sál. Přítomni za hnutí tak zůstali jen Babiš s Faltýnkem, ti hlasovali pro své vlastní vydání. U stranického kolegy se hlasování zdrželi.

Babiš během dne mnohokrát zopakoval, že je celé stíhání nesmysl a peníze – padesát dotačních milionů určených pro malé a střední podniky, které putovaly do miliardářova luxusního resortu Čapí hnízdo – nikomu nechybí. Policejní vyšetřování pak označil za hon na jeho rodinu.

Komentář šéfreportéra Seznamu Jindřicha Šídla bezprostředně po hlasování poslanců:

Sněmovna právě odhlasovala zbavení Faltýnka s Babišem imunity.

ANO je favoritem říjnových parlamentních voleb, a pokud v nich Babiš uspěje, teoreticky se může stát prvním trestně stíhaným premiérem v české historii.

Studio: Přenos z odpoledního jednání. Sněmovna projednává vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Pod videem najdete online přenos.

Pusťte si záznam dopolední části jednání včetně Babišova projevu.

Online přenos ze Sněmovny:

18:17 – Sedmihodinová rozprava končí.

18:15 – Vydáni

Pro Babišovo vydání hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Šlo o Olgu Havlovou a Jiřího Štětinu (Úsvit) a dva nezařazené poslance Petra Adama a Karla Pražáka.

Faltýnkovo vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět. Kromě stejné čtveřice jako u Babiše se proti postavil ještě Jiří Koskuba (ČSSD).

18:05 – ANO hlasovat nebude

Podle informací zpravodajky Seznamu Pavlíny Kosové se ANO rozhodlo, že o vydání svého stranického šéfa hlasovat nebude. Poslanci se vzdálí ze sálu, přítomni budou jen Andrej Babiš a šéf klubu poslanců Faltýnek.

17:43 – Poslanci si dají pauzu

K závěru projednávání, tedy k samotnému hlasování, se poslanci vrátí v 18:10. Výsledek budou Seznam Zprávy sledovat.

17:40 – Vojtěch Filip končí podrobnou rozpravu

Do podrobné rozpravy se přihlásil jen s drobnou formalitou Jaroslav Faltýnek. Tím skončila podrobná rozprava a Vojtěch Filip vyhlásil přestávku.

17:32 – Vojtěch Filip končí obecnou rozpravu

Následují závěrečná vyjádření zpravodajů a poté přijde podrobná rozprava.

17:30 – Babiš je opravdový politický profesionál

Zaorálek diskuzi zlehčuje a říká: „Babiš dokázal debatu o rodinném hnízdu přetvořit v diskuzi o neschopnosti Zaorálka.“

17:25 – Jak apoštolové na orloji

K faktické poznámce se hlásí řada poslanců. Mnozí tvrdí, že hovořit nechtěli vůbec nebo nechtěli hovořit opakovaně. Přesto se za řečnický pult mnozí vrací a Vojtěch Filip v roli předsedajícího není schopen diskuzi ukončit. Filip opakovaně upozorňuje poslance na dodržování standardních procesů.

Vystupuje poslankyně Adamová-Pekarová (TOP 09). Kritizuje opakované obstrukce poslanců hnutí ANO a jejich vystoupení přirovnává k střídání apoštolů na orloji.

17:23 – Jsem špatný politik, říká Babiš

„Jsem špatný politik. Ale co je nejhorší, když ve vládě sedí totálně ekonomičtí amatéři,“ otevírá svůj příspěvek Babiš a strefuje se tím do Zaorálka.

17:16 – Poslanci se nemají k ukončení diskuze

Poslanci se hromadně hlásí k faktické poznámce. Mezi nimi i Lubomír Zaorálek. Poslanci hromadně kritizují chyby sociálnědemokratické vlády a Andreje Babiše v roli ministra financí. Lubomír Zaorálek tvrdí, že Babiš nechtěl hlasovat pro rentu horníkům, stejně tak prý chtěl celé OKD zprivatizovat.

17:08 – Diskuze se blíží ke konci, na řadě jsou další faktické poznámky

Hovoří Miroslava Němcová (ODS) a shrnuje argumenty poslanců hnutí ANO. „Nechcete slyšet, že policie rok a půl pracovala,“ hovoří k poslancům ANO. Zároveň připomíná, že postup policie posvětila i vrchní státní dozorující zástupkyně.

Po Němcové se hlásí další poslanci s faktickou poznámkou.

17:05 – Babiš opět u řečnického pultu

Podle Babiše je Zaorálek totální amatér, který nikdy neřídil žádnou firmu a nemá pojetí o tom, jak fungují akciové společnosti.

„Kdo dal do pořádku OKD?“ ptá se. A hned odpovídá, že OKD má dnes miliardy na účtu jen díky němu. „Nelžete, prosím vás,“ volá Babiš na Zaorálka.

17:00 – Mohl jste zachránit 1400 bytů a neudělal jste nic, reaguje Zaorálek na Babiše

Výrazně klidnějším tónem reaguje Zaorálek na Babišův projev. „Já nejsem lhář,“ říká a doplňuje, „raději bych se bavil v klidu.“ Zaorálkovi vadí, „když někdo vykřikuje, že tady někdo myslí na lidi. A když se na mě ti lidé obrátili, tak jsem zjistil, že mám pět dní na to, abych zachránil 1400 bytů.“ Podle Zaorálka v tu chvíli mohl odprodeji zabránit jen Babiš jako ministr financí a jeho ministerstvo jako majoritní akcionář ČEZu. „A já vám říkám, že jste neudělal nic,“ zvyšuje Zaorálek hlas.

16:51 – OKD je váš super tunel, křičí Babiš na Zaorálka

„Vy tak lžete!“ reaguje Babiš na Lubomíra Zaorálka a obviňuje jej a sociální demokracii z vytunelování OKD. „Když mě vykopnul premiér z vlády, tak českou vládu ovládl ČEZ. Vždyť tam byl ministr financí za šaška,“ rozčiluje se Babiš. „Ministr byl na valné hromadě za blbečka.“

„OKD je váš super tunel. Bakala, Pokorný, stejná parta. Martin Roman, Škoda Transportation. Vy tady nevykládejte o OKD. Já jsem jako ministr bojoval za české zájmy. Kdo si to vybojoval v Bruselu?“ mluví Babiš k Zaorálkovi.

„Co máte za sebou? Ani psí boudu jste nepostavil,“ osočuje Babiš Zaorálka a vyzývá k uveřejnění nahrávek jednání vlády ze zasedání, kde se rozhodovalo o odprodeji OKD.

16:39 – Následují technické poznámky ostatních poslanců

Poslanci se opakovaně vrací ke kauze OKD a srovnávají ji s aktuálně projednávaným případem. Někteří se proti kauze OKD ohrazují s odůvodněním, že projednávání není na programu jednání Sněmovny. Poslanci se vzájemně osočují, terčem je v mnoha případech Lubomír Zaorálek, který se ptá, kde byl Babiš, když se jednalo o rozprodání OKD a s tím souvisejících bytů.

16:33 – K řečnickému pultu přistupuje Andrej Babiš

„Doufejme, že za náš klub už nikdo nebude vystupovat.“ Shrnuje argumenty a opakovaně se hájí: „Žádný trestný čin jsem nespáchal a budu se bránit všemi dostupnými prostředky.“ Rovněž opakuje, že bude hlasovat pro vydání, a stejně tak opakuje, že Česká televize o jeho osobě a celém případu trvale lže.

„Je to jen politická kauza,“ opakuje. „Jděte do Čapího hnízda, uvidíte tam těch 50 milionů. A jděte do OKD a hledejte tam těch 130 miliard.“

16:25 – Šaman nebo Šuman, už jsem po těch šesti hodinách unaven

Hájek se pozastavuje nad tím, s jakou intenzitou se Česká televize věnuje skupině Šaman, respektive Šuman. Twitterový účet Julius Šuman opakovaně uveřejňuje nahrávky, které například ukazují, jak Andrej Babiš manipuluje médii vlastněnými jeho svěřenským fondem.

16:23 – Česká televize vysílá 6 hodin kvůli Babišovi, kvůli OKD neudělala ani jeden přenos

Diskuze se vrací k řádně přihlášeným příspěvkům a za řečnický pult přichází poslanec Josef Hájek (ANO). Kritizuje vysílání České televize, která dnešní zasedání přenáší svým divákům, a upozorňuje, že když se několik měsíců projednávala kauza OKD, veřejnoprávní televize tématu nevěnovala jediný přenos rozpravy.

16:16 – I kráva má rohy

Na Fichtnera reagují poslanci řadou faktických poznámek. Jako první vystupuje Zdeněk Ondráček (KSČM). Příspěvek otevírá slovy: „I kráva má rohy.“

16:14 – Policie přimalovala krávě rohy a udělala z ní býka

Fichtner práci policie kritizuje a zesměšňuje. Předloženou žádost přirovnal k obrázku krávy, které někdo přeškrtnul vemeno, přimaloval rohy a tvrdí, že je to býk. Sněmovně přirovnání ilustroval dvěma připravenými obrázky.

16:08 – V případu je řada podezřelých, stíhání chce policie zahájit jen v případě Babiše a Faltýnka

Poslanec Fichtner zpochybňuje postup policie. Zdůrazňuje, že podezřelých osob v případu celé kauzy je více. Konkrétně se ptá, proč není stíhán člověk, který připravoval žádost o dotaci. Vydání a stíhání Babiše s Faltýnkem je podle něho předčasné. Podle Fichtnera měli být nejprve stíháni ostatní podezřelí a teprve potom případně poslanci.

Fichtner zpochybňuje, stejně jako ostatní poslanci ANO, načasování žádosti. Dokonce spekuluje, zda svým jednáním nechce Policie ČR ovlivňovat rozhodnutí OLAFu, které má padnout až koncem letošního roku.

16:04 – Poslanci ANO mají novou stategii: Tohle by napsal každý

V řádné diskuzi vystoupil poslanec Matěj Fichtner (ANO) a zopakoval názor svých několika stranických předřečníků, že žádost a její odůvodnění by sepsal kdokoliv. Zatímco mezi jeho předřečníky padlo, že by takovou žádost sepsal průměrně zkušený právník na základě veřejně dostupných informací, podle Fichtnera je žádost natolik triviální, že s pomocí internetového vyhledávače by ji napsal kdokoliv.

15:54 – Volby vyšetřování nestopnou

Poslanec Ondráček (KSČM) upozorňuje, že pokud budou Babiš s Faltýnkem opět zvoleni do Sněmovny, pak se trestní řízení nebude muset vrátit zpět na začátek. Podle Ondráčka se pouze pozastaví a po opětovném vydání obou poslanců bude řízení kontinuálně pokračovat.

Argumenty poslanců hnutí ANO, proč jejich stranické kolegy nevydávat, stojí mimo jiné právě na tom, že vydání je zcela zbytečné a časově účelové.

15:52 – Poslanci ANO mají dvojí metr

Ve faktické poznámce poslanec Michal Kučera (TOP 09) osočuje poslance hnutí ANO, že v otázkách imunity a vydání kolegů měří dvojím metrem.

15:46 – Volby by měli rozhodnout voliči, ne nějaký policista v Praze

Procházka chce žádosti odmítnout, doporučuje to i kolegům, a vrátit případ policii k dopracování. Navrhuje, ať se případem zaobírá nová Sněmovna po volbách. O výsledku voleb by podle něho neměl rozhodovat „nějaký policista v Praze“.

Na Procházkův příspěvek bude reagovat řada poslanců formou faktické poznámky. Jako první Miroslava Němcová.

15:37 – Byli jsme nuceni podepsat mlčenlivost, hlavní důkaz je sepsaný na objednávku

Obstrukce poslanců ANO pokračují. Za řečnickým pultem je Roman Procházka (ANO) a opět hodnotí kvalitu spisu. Považuje ho za vyšetřovatelský balast. Zároveň poznamenává, že jako člen mandátového a imunitního výboru byl nucen v tomto případě podepsat mlčenlivost. Bylo to poprvé za čtyři roky jeho působení ve výboru.

Klíčovým dokumentem spisu a důvodem pro sepsání žádosti o vydání obou poslanců je podle Procházky jeden konkrétní znalecký posudek, který byl prý zpracován přímo na zadání jednoho z vyšetřovatelů. Hlavní důkaz je tak podle Procházky vykonstruovaný a sepsaný na objednávku.

15:31 – Komárek: Na takovou žádost bych ani svého psa Oskara nepřivedl k veterináři

Jednání se vrací k řádně přihlášeným přispěvatelům. Na řadě je Martin Komárek (ANO). Žádost považuje za velmi neobvyklou (i s ohledem na její termín doručení) a nařčení poslanců hnutí ANO z obstrukcí odmítá. „Kdyby mi takovou žádost poslal veterinář a chtěl, abych svého psa Oskara přivedl na řádnou prohlídku, tak bych ho nepřivedl. Proč? Protože by tam umřel.“ Komárek považuje žádost o vydání za mizerně zpracovanou, a proto si myslí, že na jejím základě nelze kolegy vydat.

15:22 – Zaorálek: Pelikáne, neděste veřejnost

Následuje řada faktických poznámek, mezi nimi se přihlásil i ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD). Upozorňuje, že ministr Pelikán děsí veřejnost tím, že má pochybnosti o průběhu trestního řízení. Zaorálek Pelikána ostře kritizuje, stejně jako celý způsob vedení jeho rezortu.

15:17 – ANO cíleně zdržuje jednání

O vydání mě přesvědčil sám Andrej Babiš, říká Jiří Koubek (TOP 09). A dodává: „Proč tady, ANO, žvaníte? Proč tady obstruujete?“

15:11 – Kolegové, neulevujte svému svědomí

O slovo se přihlásil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a vyzývá kolegy, aby se nenechali ošálit tím, že nejsou soudci v projednávaném případu. „Když zvednete ruku pro vydání, tak říkáte ano. Říkáte, že jste v žádosti našli důvody, proč má policie zahájit úkony trestního řízení,“ říká Pelikán a opakuje, že on ve spisu žádné takové důvody nenašel.

Shodně s Pelikánem se již vyjádřila řada dalších poslanců hnutí ANO.

15:10 – Ondráček bude hlasovat pro vydání

Poslanec Ondráček v závěru svého vystoupení přislíbil, že bude hlasovat pro vydání, aby oba poslanci mohli očistit své jméno. Zároveň oba vyzval, aby se v budoucnu podívali na zákony z dílny KSČM.

14:55 – Vondráček skáče slušné šipky

Zdeněk Ondráček (KSČM) rozebírá předchozí vystoupení poslance Vondráčka (ANO) a shrnuje jej slovy: „Udělal jsem si tu šipky, jako že skáče slušné šipky svému vedení.“

Ondráček zmiňuje řadu případů z dob velké privatizace a poznamenává, že právě hnutí ANO tyto kauzy opakovaně připomíná a volá po jejich dořešení. Zároveň s tím k poslancům hnutí promlouvá, že pokud tento přístup požadují v případě jiných kauz, tak proč se nepřidají k návrhu mandátového a imunitního výboru Babiše a Faltýnka vydat.

14:47 – Kauza je účelová

Poslanec František Petrtýl (ANO) prý v žádosti nenašel důvod, proč by měl být Andrej Babiš stíhán, a proto kauzu považuje za účelovou.

14:45 – Jednání se dnes může protáhnout

Poslanci odhlasovali, že rozprava a případné hlasování o vydání či nevydání Babiše a Faltýnka může pokračovat i po 19. hodině.

14:40 – Začíná druhá část jednání

Po zhruba dvouhodinové přestávce, kdy se poslanci věnovali jiným bodům a také si vzali pauzu na oběd, pokračuje jednání o případu Čapí hnízdo.

Poslechněte si, jak se dopoledne Babiš hájil (záznam jeho projevu):

Babiš žádá Sněmovnu o vydání.

12:47 – Přerušení rozpravy

Poslanci se shodli, že diskuzi o vydání Babiše a Faltýnka přeruší a budou pokračovat ve 14:40. Seznam Zprávy pak budou v online přenosu pokračovat.

12:40 – Veřejnosti jsou předhozeni předem vyrobení odsouzenci

Do řádné diskuze vstupuje poslanec ANO Bohuslav Chalupa a poukazuje na vynášení citlivých informací ze státních institucí. Tvrdí, že jako poslanec nemá jistotu, že se v tomto případě nejedná o politickou provokaci a snahu vyšachovat z politické soutěže jejího favorita. Shodně s ostatními zástupci hnutí poukazuje na to, že za několik měsíců bude Sněmovna vydání Babiše a Faltýnka řešit znovu.

I Chalupa připomíná kauzu OKD, zmiňuje i kauzu Opencard a poukazuje na minimální odpovědnost lidí, kteří v těchto případech figurovali.

Policie má podle Chalupy zakázáno vyšetřovat, kdo stojí za skupinou Julius Šuman. „Pokud by skupina Šuman pohrozila teroristickým útokem, tak už jsou asi v klepetech,“ řekl v závěru svého příspěvku.

12:26 – Koho chleba jíš, toho píseň zpívej

Poslanec Václav Votava (ČSSD) vyzývá zástupce hnutí ANO, aby přestali opakovat totožná stanoviska v souladu s rčením „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“ a aby Sněmovna přistoupila k samotnému hlasování. „Prosím, skončeme tuto trapnost.“

12:15 – Žádost je dělaná na koleni, tvrdí poslanec Jan Volný (ANO)

Poslanec Volný v souladu s rétorikou ostatních členů hnutí tvrdí, že žádost o vydání nemá dostatečný základ pro to, aby jí Sněmovna vyhověla.

12:12 – V žádosti o vydání není důvod, proč poslance vydávat

Nejvyšší soud již řekl, jak má vypadat žádost o jednání a o čem má Sněmovna rozhodovat. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) v žádosti nejsou žádné skutečnosti, které odůvodňují její závěr.

12:01 – Jde jen o to, házet na Babiše a Faltýnka špínu

Poslanec ANO Karel Rais je přesvědčen, že političtí protivníci Andreje Babiše a jeho hnutí si uvědomili, že šance na vítězství ve volbách má hnutí tak vysoké, že nezbývá než se pokusit lídra zdiskreditovat. Aktuální dění srovnává například s tzv. Kubiceho zprávou a diskreditací někdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Rais tvrdí, že proces kriminalizace Babiše a Faltýnka se hodí jen jejich politickým rivalům.

11:50 – Je to velká aféra, o které se bude ještě učit

Podle Vondráčka nedává smysl vydávat k trestnímu řízení poslance 45 dnů před volbami. K jejich obvinění totiž nemůže dojít v zákonné lhůtě. O tom, zda mají Babiš s Faltýnkem zůstat ve Sněmovně, by podle něho měl „rozhodnout volič, nikoliv policejní důstojník“. Vondráček zároveň reviduje své zhruba čtyři roky staré názory na institut poslanecké imunity. Podle něho imunita nepatří do moderní demokracie, protože vydaný poslanec čeká na pravomocný rozsudek měsíce až roky a i v případě jeho neviny pak k očištění jeho jména nedojde. Vondráček se do hlasování o vydání prý nezapojí.

11:35 – Úkony nikdo nemařil

Do řádné diskuze vstupuje Radek Vondráček (ANO), který dementuje argument, že některé strany zdržovaly vyšetřování případu. Takové nařčení zásadně odmítá.

Vondráček upozorňuje, že pokud budou Babiš s Faltýnkem znovu zvoleni v nadcházejících sněmovních volbách, bude celé řízení pozastaveno a poslanci budou muset o jejich vydání hlasovat znovu.

11:24 – Chovanec hájí postup policie

Ministr vnitra Milan Chovanec se do dnešní diskuze zapojovat nechtěl. Nakonec ve svém příspěvku zdůraznil, že není možné, aby jeden policista ovlivňoval vyšetřování takovým způsobem, jak řekl Babiš, Faltýnek a poukázala Válková s Vondráčkem.

11:14 – Poslanci se hlásí s faktickými poznámkami

11:03 – „Chudáci policisté, co mají dělat, aby to nebyla účelovka?

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) mají Babiš a Faltýnek dnes možnost ukázat, jestli jsou obyčejní lidé, nebo jestli se budou chovat jako „nadlidi“.

Zaorálek připomíná, že před prezidentskými volbami v USA na podzim 2016 vyplula na veřejnost kauza e-mailů Hillary Clintonové. Američtí policisté si prý nechtěli vzít na zodpovědnost, že by takové informace uveřejnili až po volbách. Podle Zaorálka nemají na vybranou ani čeští policisté. Zaorálek odmítá tvrzení o účelovém načasování případu a celou rétoriku Babiše a Faltýnka obrací proti nim. „Co mají, chudáci policisté, dělat, aby to nebyla účelovka?“ ptá se Zaorálek. Poslanci ANO jsou podle něho ufňukaní a jejich vystoupení trapné. Zaorálek chce celou sněmovní diskuzi co nejrychleji ukončit.

10:51 – Máme v Česku stále politické procesy?

Válková poznamenává, že kdyby se v Česku soudilo za politické trestné činy, nebylo by demokratickou zemí. Miroslav Kalousek (TOP 09) na to reaguje, že Andrej Babiš v uplynulých týdnech opakovaně tvrdil, že policejní vyšetřování a následné projednávání potenciálních dotačních podvodů v souvislosti s farmou Čapí hnízdo je politickým procesem.

10:08 – Řádnou sněmovní diskuzi pozdržely faktické poznámky

Po Miroslavě Němcové vystupují opakovaně různí poslanci s faktickými poznámkami k postupu mandátového a imunitního výboru a ke kvalitě žádosti o vydání Babiše a Faltýnka. Poslankyně Jana Černochová (ODS) vzpomíná na diskuzi nad vydáním Bohuslava Svobody (ODS), někdejšího primátora hlavního města Prahy. K řečnickému pultu se vedle Černochové opakovaně vrací Helena Válková (ANO) a Radek Vondráček (ANO). Řeší právní terminologii nebo podobnosti a odlišnosti poslanecké rozpravy nad vydáním Svobody a Babiše s Faltýnkem.

10:06 – Miroslava Němcová (ODS) hájí postup mandátového a imunitního výboru

Němcová tvrdí, že výbor postupoval jako ve všech jiných případech. „Vždy má výbor usnesení připravené, jsou to složité právní otázky… Nemůžeme ho šít někde na koleni.“ Němcová se pozastavuje nad tím, jak Faltýnek může tvrdit, co je, či není obsahem spisu, který on sám neměl přístupný.

10:02 – Faltýnek o vydání neprosí, nechce se účastnit špinavé hry

„Jsem přesvědčen, že celé vyšetřování je policejní fabulací a nikdy by k němu nedošlo, kdybychom já a Andrej Babiš nebyli v politice. Já se nebudu účastnit této špinavé hry tím, že bych vám doporučoval, jak máte hlasovat.“ Faltýnek ale prozrazuje, že bude sám hlasovat pro své vydání.

9:55 – Zasedání mandátového a imunitního výboru byla jen formalita

Faltýnek naznačuje, že zasedání mandátového a imunitního výboru bylo součástí plánované akce. Jednání výboru se osobně zúčastnil a usnesení bylo podle něho dopředu připraveno a po zasedání se v něm nic nezměnilo. To je podle Faltýnka jasný důkaz, že celá kauza je dopředu připravena.

9:47 – Čelíme bezprecedentnímu pokusu o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů.

Faltýnek rozporuje načasování dodání žádosti o vydání jeho a Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Faltýnek shodně s Babišem poukazuje na kredibilitu a nestrannost vyšetřovatele případu. Stejně tak upozorňuje na nepřesnosti v žádosti – formální i věcné. V žádosti jsou „úplné nesmysly“, tvrdí Faltýnek a zpochybňuje vyšetřovatele. „Každý, kdo kdy vlastnil třeba hospodu na návsi, dobře ví, že při prodeji vlastního majetku nemusí pořádat žádné výběrové řízení.“ Ani si nedal práci, aby si fakta prověřil ve veřejně dostupných zdrojích.

9:44 – Česká televize prý není objektivní

Hned v úvodu vystoupení Jaroslava Faltýnka (ANO) Sněmovna zašuměla krátkým potleskem, když Faltýnek naznačil, že veřejnoprávní Česká televize neinformuje o případu objektivně.

9:43 – Je jasné, že budu vydán

„Já budu bojovat!“ prohlašuje Babiš. „Vydejte mě a já vás žádám o zbavení imunity, aby pravda vyšla najevo,“ končí Babiš své vystoupení.

9:40 – OKD, to je podvod!

Babiš obrací pozornost k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), podnikateli Bakalovi a případu OKD. Požaduje, ať se zveřejní nahrávky zasedání vlády, když se rozhodovalo o odprodeji OKD. „Ty se nezveřejňují, zveřejňují se jen ty na Babiše,“ stěžuje si.

9:34 – Všechno bylo podle zákona, tvrdí Babiš

„Nikdo žádné peníze nezpronevěřil,“ tvrdí Babiš. Hájí se tím, jak je farma Čapí hnízdo prosperující, že slouží veřejnosti a zaměstnává zhruba 60 lidí. „Těch 50 milionů se dá nahmatat přímo na té farmě,“ ohrazuje se Babiš. Připouští, že farma měla ekonomické potíže. „Bylo mi líto nechat rodinný podnik potopit… Nechtěl jsem, aby mou rodinu provázel příběh insolvenční firmy,“ vysvětluje šéf hnutí ANO.

9:23 – Hovoří Andrej Babiš (ANO): Absolutně skandální, zmanipulované

„Vyšetřovatel mi řekl, že kdybych nebyl v politice, kauzu Čapí hnízdo by nikdo nevyšetřoval,“ říká Andrej Babiš. Zároveň zdůrazňuje, že OLAF rozhodne o případu až koncem roku a zpochybňuje smysl dnešní sněmovní diskuze – 45 dní před volbami.

Babiš opakovaně poukazuje na kontroverzní charakter policejního vyšetřovatele Nevtípila. „Je zajímavé, že samotná žádost byla tento týden v médiích kompletně zveřejněna. Já jsem musel čekat alespoň 20 dnů, abych si ji mohl přečíst,“ stěžuje si Babiš. „Policejní orgán v ní před poslanci zamlčuje důkazy, které mu byly předloženy,“ říká Babiš. „Policie přichází s konstrukcí, že farma Čapí hnízdo byla moje soukromá chalupa… Je to lež,“ říká Babiš a zároveň tvrdí, že celá žádost byla neprofesionálně zpracována – jsou v ní překlepy a podle Babiše je v žádosti jeho manželka Monika neoprávněně označována jako „obviněná“. Přitom prý ani jednou nebyla u policejního výslechu.

9:21 – Větší míru jistoty mít nemůžeme

Podle Stanislava Humla (ČSSD) nedošlo k žádnému časovému ovlivnění případu.

9:12 – Nejsme žalobci ani obhájci

Místopředseda mandátového a imunitního výboru Jiří Dolejš (KSČM) řekl, že Sněmovna není žalobce ani obhájce Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Shrnuje, jak výbor při posuzování žádosti o vydání postupoval a jaké materiály měl k dispozici.

9:05 – Debata začala

Poslanci začali diskutovat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. První hovoří Miroslava Němcová, předsedkyně mandátového a imunitního výboru.

9:01 – Faltýnek bude mluvit dlouho

„Obhajobu“ za oba politiky ANO si podle všeho vezme na starosti Jaroslav Faltýnek, který už řekl, že nebude koukat na hodinky při svém projevu. Zda vystoupí Andrej Babiš, není jisté.

9:00 – Babiš a Faltýnek na místě

Zpravodajka Seznam Zpráv Pavlína Kosová hlásí, že poslanci se teprve schází k jednání. Babiš a Faltýnek už ve Sněmovně jsou. Policejní žádost o Babišovo a Faltýnkovo vydání ke stíhání bude podle programu prvním bodem středečního jednání.

Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil už dřív plénu žádosti policie vyhovět. Sněmovna tak s největší pravděpodobností oba poslance ke stíhání vydá.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu.

8:45 – Začíná komentované studio Seznam Zprávy

Dobré dopoledne, právě jsme spustili studio k dnešnímu jednání Sněmovny o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka do rukou policie (sledujte ho nahoře ve videu).

8:30 – Co se dnes bude dít?

Sněmovna má žádost o vydání Babiše a Faltýnka zařazenou jako první bod svého středečního jednání. Poslanci by tedy měli začít debatovat kolem deváté hodiny, na kterou je plánován start schůze. Ve Sněmovně máme reportérku Pavlínu Kosovou a také kamery, které budou jednání sledovat přímo.

Jaký bude postup v případu vydání Andreje Babiše? Pusťte si video:

Jindřich Šídlo o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání.

Reklama

Doporučované