Hlavní obsah

Operní pěvkyně jako Mozart v noční košili. Alice Nellis režíruje příběh z hudebního zákulisí

„Obě opery používají velké množství citací z klasické hudby,“ říká Alice Nellis.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Dvě opery, které ukazují Wolfganga Amadea Mozarta v málo známých a nečekaných souvislostech, uvádí Národní divadlo poprvé v historii dohromady. Režisérka Alice Nellis roli skladatele svěřila sopranistce Alžbětě Poláčkové.

Článek

Představení Mozart a ti druzí spojuje dvě díla současných tvůrců: Dopisy, hádanky a příkazy anglického skladatele Michaela Nymana a Klasický styl amerického autora Stevena Stuckyho, držitele Pulitzerovy ceny. „Vidíme dvě podoby Mozarta. Umírajícího muže, který bilancuje se svým otcem Leopoldem, a také mnohem divočejší verzi Mozarta, podobnou té, kterou známe z Formanova filmu,“ vysvětluje režisérka.

Michael Nyman napsal krátkou operu Dopisy, hádanky a příkazy původně pro televizní projekt BBC s názvem Not Mozart, který byl věnován 200. výročí Mozartovy smrti. Neobvyklou inspiraci pak našel v roce 2013 pro svou operu Klasický styl skladatel Steven Stuck. „Dělá si legraci z teoretizování operních znalců, kteří mohou pominout emoce,“ dodává Nellis. „Mozart se sejde s Haydnem a Beethovenem v nebi, kde se všichni samozřejmě děsně nudí. Začnou tak řešit, co se o nich na zemi říká a hlavně píše.“

„Učila jsem se chodit jako muž a používat mužská gesta,“ popisuje přípravu na roli Mozarta operní pěvkyně Alžběta Poláčková. „Je to ale zajímavý, příjemný zážitek. Jednou nejsem za princeznu, ale zpívám téměř bez líčidel v noční košili a v rozcuchané paruce.“

Podrobnosti najdete v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej můžete sledovat každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované