Hlavní obsah

Opozice kvituje nápad zřídit vyšetřovací komisi. Neshodne se však kdy

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Vyšetřovací komise by měla potvrdit, zda členové vlády v přípravách na druhou vlnu nechybovali.

Reklama

Opozice podporuje nápad Jana Hamáčka vytvořit vyšetřovací komisi, která by posoudila, zda členové vlády před příchodem druhé vlny epidemie nechybovali ve svých rozhodnutích. Neshodne se však na tom, kdy by měla vzniknout.

Článek

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) oznámil v rozhovoru pro Seznam Zprávy, že by uvítal zřídit sněmovní vyšetřovací komisi, která by zpětně posoudila situaci, která předcházela druhé vlně epidemie covid-19. A ukázala by na toho, kdo pochybil. Pokud někdo.

Opozice jeho nápad sice vesměs kvituje, ale někteří opoziční lídři jej považují za populistický, nebo nevěří, že ke zřízení komise opravdu dojde.

„Jak znám pana Hamáčka, tak jeho slova beru s velkou rezervou. Na jaře jsme chtěli vyšetřovací komisi k pochybným nákupům zdravotnických pomůcek, pan Hamáček tehdy řekl, že si za vším stojí a nemá problém nechat vše prověřit. Když pak došlo ke zřízení hlasovací komise, on i celá ČSSD byli statečně proti,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a dodává, že pokud si Hamáček návrh zřízení komise rozmyslí, může to místo něj ve Sněmovně navrhnout sama.

Podle šéfa ODS Petra Fialy by měl Hamáček v případě, že pochybuje o činnosti vlády, jejímž je prvním místopředsedou, vše sdělit veřejnosti. „Tohle je zatím jenom průhledný pokus zbavovat se politické odpovědnosti za jasné selhání vlády, které vidí snad každý,“ míní Fiala.

„Nám přijde zvláštní, že s tím přichází vicepremiér této vlády, který u všeho rozhodování byl. Ale když pominu toto malé rýpnutí, tak komise vzniknout musí,“ potvrzuje předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura je také pro to, aby Hamáček poslancům nejprve vysvětlil, v jakých konkrétních věcech on vidí pochybení, která by se měla prošetřovat. „Potřebujeme, aby nám specifikoval, kde ta pochybení vidí. Měl totiž značnou část těch opatření na starost. To nám ale nepředložil a my mu nechceme dávat bianco šek,“ vysvětluje Okamura. „Jasná definice toho, co by měla komise vyšetřovat, je důležitá,“ souhlasí Rakušan.

Jednotliví předsedové se neshodnou ani na tom, kdy by komise měla začít pracovat. Okamura je pro to, aby poslanci počkali na konec vyšetřování NKÚ, který už prošetřuje jarní nákupy zdravotnického materiálu.

Rakušan by navrhoval počkat s vytvořením komise do konce nouzového stavu. „Komise by měla vzniknout brzy, ale ne teď, kdy máme nouzový stav. V něm musíme naplno pracovat na přijímání zákonů nebo pracovat ve svých regionech. Měli bychom ale už pracovat na přípravě komise a tu vytvořit bezprostředně po skončení nouzového stavu,“ myslí si Rakušan.

„Tato záležitost může ještě pár týdnů počkat. Byl bych rád, abychom teď všichni napnuli síly na řešení situace a záchranu životů a ekonomiky. Pak bude čas se k tomu vrátit,“ říká lidovecký předseda Marian Jurečka.

Ať jsou v komisi i odborníci

Naopak Pekarová Adamová by byla pro její zřízení téměř ihned. „Neměli otálet a čekat na konec nouzového stavu. Čím dříve, tím lépe i proto, aby komise měla na práci dostatek času, protože za rok jsou volby,“ podotýká a dodává, že byť se o vyšetřovacích komisích často hovoří, že nemají efekt a nic nevyšetří, tato komise by byla potřebná.

„Zástupci politických stran by v ní měli možnost rozkrývat to, co doposud dělají jen média. A důkazů, že něco bylo špatně, je už teď dost,“ míní předsedkyně TOP 09. Hnutí STAN by podle svého šéfa i proto nechtělo komisi složenou jen z poslanců, ale především z odborníků, které by do ní jednotlivé strany nominovaly.

Podle Jurečky bude zřízení komise důležité nejen proto, aby se ukázalo na konkrétní lidi, kteří chybovali, a na konkrétní situace, kdy se tak stalo, ale především jako preventivní opatření. „Komise je důležitá také proto, aby se do budoucna předešlo podobným pochybením. Má smysl popsat vše tak, abychom v případné třetí vlně či další mimořádné situaci měli jistotu, že stát bude lépe připraven. Já totiž nesouhlasím s Andrejem Babišem, který se tváří, že všechno proběhlo nejlíp, jak mohlo. To není pravda a ani on tomu snad sám nevěří.“

Reklama

Doporučované