Hlavní obsah

Hamáček přiznal chyby. „Nouzový stav bude zřejmě až do Vánoc,“ dodal

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

V dodržování vládních opatření je klíčová důvěra lidí. Tu ale vláda podle vicepremiéra Jana Hamáčka přes léto ztratila. Přiznal také tři konkrtétní chyby. Jednou z nich bylo pozdní svolání Ústředního krizového štábu.

Článek

Ještě v červnu průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ukazoval, že podle 86 procent lidí jsou vládní opatření proti šíření koronaviru účinná. V červenci si to myslelo 61 procent lidí a v září už důvěra v účinnost opatření klesla pod polovinu - na 48 procent.

Slabou důvěru ve vládu připustil i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. „Je jasné, že obrovská důvěra, která byla vůči vládě na jaře, tak přes léto vyprchala, a když se podíváme na průzkumy, tak lidé ve vládu důvěru nemají,“ řekl ministr Jan Hamáček v pořadu Otázky Václava Moravce.

Podle Hamáčka proto bylo nutné, aby exministr Roman Prymula odešel ze své funkce kvůli jeho noční schůzce v restauraci s Jaroslavem Faltýnkem, šéfem poslanců hnutí ANO. „Když tohle udělá člen vlády, která zároveň vydává opatření a přesvědčuje občany, tak byl tento krok potřeba, bylo to o důvěře ve vládu,“ vysvětlil.

Ministr vnitra už v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že podpoří vznik parlamentní vyšetřovací komise, která postup vlády prověří.

Komise by měla především vyšetřit to, zda se nedalo předejít velkému počtu nakažených nemocí covid-19 nebo jestli stát aplikoval všechny metody krizového řízení.

„Chybou bylo třeba to, že se nesešla pandemická komise, pozdě aktivoval Ústřední krizový štáb a také se neaktualizoval pandemický plán,“ vysvětlil. Dodal, že premiér Andrej Babiš o tom, že je jeho vicepremiér připraven hlasovat pro vznik vyšetřovací komise, ví. „Nelíbilo se mu to, ale to je naše interní komunikace,“ poznamenal Hamáček.

Ministr také připustil, že nouzový stav může trvat do Vánoc. Vláda původně žádala poslance o prodloužení do 3. prosince. Poslanci ministrům ale dali čas jen do 20. listopadu. To však podle Hamáčka stačit nebude a poslance budou žádat o prodloužení ještě několikrát.

„Z mého pohledu to není otázka dnů, spíše několika týdnů i měsíců,“ řekl. „Dokud se situace nevrátí do normálu, tak do té doby bude muset platit nouzový stav a z mého pohledu budeme žádat o prodloužení ještě několikrát,“ doplnil Hamáček. Na přímou otázku, zda bude nouzový stav platit do Vánoc, řekl, že je „fér přiznat, že to bude až do Vánoc“.

Normální situaci spojuje s denními počty nově prokázaných případů nákazy. „Jsou to maximálně stovky, možná nízké tisíce. Do té doby budou muset platit mimořádná opatření. Pokud se podíváte na tvar křivky a modely, které máme, tak to není otázka čtrnácti dnů,“ uvedl šéf Ústředního krizového štábu.

Podle něj tak není možné uvažovat například o návratu dětí do škol dříve, než se denní počet pozitivních testů nedostane alespoň mezi dva až tři tisíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované