Hlavní obsah

Opozice žádá Babiše, aby víc šetřil. Zákon roku vstoupil do Sněmovny

 

Reklama

Začala schůze Poslanecké sněmovny, jejímž hlavním bodem bude projednávání státního rozpočtu.

Článek

Jako každý rok v obvyklém podzimním čase vstoupil na půdu Poslanecké sněmovny nejdůležitější zákon z těch, jejichž nedodržení se prakticky netrestá.

Ministr financí, respektive koaliční vláda požádá na schůzi, jejíž program začal v úterý, o souhlas poslanců se státním rozpočtem. Jeho tvůrce Andrej Babiš v něm počítá, že příští rok utratí stát o 60 miliard korun víc, než vybere od daňových poplatníků.

Opozice požaduje po ministru financí a šéfovi hnutí ANO, aby stát v době ekonomické prosperity víc šetřil a rozumněji investoval. Pravice žádá, aby schodek státního rozpočtu v roce 2017 dosahoval nejvýše 30 miliard korun, tedy polovinu plánovaného salda.

Ani komunisté s rozpočtem spokojeni nejsou, ale i kdyby se dali s pravicí dohromady, dost hlasů na odmítnutí návrhu státního rozpočtu nemají.

Andrej Babiš už dříve uvedl, že by také raději schodek nižší, než kolik navrhuje, ale nedovolují mu to ústupky, které musel udělat koaličním partnerům, zejména sociálním demokratům.

Opozice říká, že vláda sestavila rozpočet tak, aby mohla v roce voleb do Sněmovny rozdávat dárky voličům, jak upozornila zpravodajka Seznam Zprávy ze Sněmovny Lucie Stuchlíková (pusťte si video ze Sněmovny na začátku tohoto článku).

Reklama

Doporučované