Hlavní obsah

Oslavy 17. listopadu budou cool. Třeba kvůli selfíčkům z Národní, slibuje za organizátory Pikous

Výzva Seznamu: Martin Pikous o tom, jak udělat cool oslavy 17. listopadu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je mu 25 let, studuje práva a pořádá oslavy událostí, které sám nezažil. Martin Pikous stojí spolu s dalšími studenty a nadšenci za organizací Korzo národní. Ta i letos bude připomínat 17. listopad a Sametovou revoluci. A organizátoři slibují, že letošní oslavy budou ty největší.

Článek

Často poslouchá výtky ve stylu „Tys tu dobu komunismu nezažil, tak co tady chceš organizovat nějaké oslavy svobody.“

„Je zvláštní, z jakých stran to člověk slýchá. Nejsou to jen skalní příznivci totality, ale řada lidí, kterým přijde, že to je jejich historický úspěch a my jim ho bereme. My ale nikomu nic neupíráme, hlavní důvod je vyjádření vděku lidem, kteří se o pád totality zasadili,” uvedl ve Výzvě Martin Pikous.

Koordinace akcí se zhostí převážně platforma Festival svobody, která již v minulých letech sdružovala akce občanských iniciativ k 17. listopadu, a to nejen v Praze, ale i v desítkách měst v celé republice.

„Nám přišlo, že všichni žijeme ve svobodném světě, kde už našim vrstevníkům přijde samozřejmé, že se moc nebavíme, kde se to vzalo a že o to můžeme snadno přijít,” vysvětluje záměr iniciativy Pikous.

Podle něj se organizátoři snaží oslavy především podat formou zábavy. „To si myslím, že je nejsnadnější cesta, jak se dostat k mladým lidem. O co my se snažíme, je vytvořit obraz oslav 17. listopadu přes nějaké cool věci, aby tam přišly čtrnáctileté a patnáctileté děti. Nechci nic prozrazovat, ale myslím si, že to bude ohromný zážitek. Na Národní třídě, Albertov, Václavské náměstí, všechna ta místa budou žít,” slibuje Pikous.

Slavit se podle něj nebude jen v Praze, ale do akcí je už je zapojeno třicet měst po celé republice. „To je jedna z nejdůležitějších věcí, co chceme ukázat – že slavíme jako celá republika společně, že to není výmysl nějaké jedné party,” dodává Martin Pikous.

Proč na oslavy nezvou politiky? A koho naopak chtějí přivítat jako řečníky? Podívejte se na celou výzvu Václava Dolejšího s Martinem Pikousem.

Reklama

Doporučované