Hlavní obsah

Osmý nejbohatší Čech nabídl Praze za lukrativní pozemek 119 milionů. Teď se obchod komplikuje

Marek Dospiva ukázal, jak by mohla vypadat jeho vila i park v jejím sousedství.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do soutěže, kde se vybírá kupec pozemku s výhledem na Hrad, se vložilo vedení Prahy 6. Vyzvalo magistrát, ať parcelu zatím neprodává majiteli společnosti Penta Marku Dospivovi.

Článek

Majiteli společnosti Penta a osmému nejbohatšímu Čechovi Marku Dospivovi se zkomplikoval plán na výstavbu třípatrové vily, ze které bude výhled například na Pražský hrad.

Dospiva loni nabídl Praze nejvyšší cenu za pozemek v lokalitě Na Špitálce, konkrétně byl ochotný za více než čtyři tisíce metrů čtverečních zaplatit téměř 119 milionů korun.

Jenže vedení hlavního města ani téměř po roce nerozhodlo, zda mu parcelu prodá.

Nyní pražskému magistrátu navíc napsal starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) dopis, v němž uvádí, že radnice šesté městské části připravuje materiál, který bude řešit, zda kvůli rostoucímu počtu obyvatel bude třeba v lokalitě postavit novou školku nebo školu. A je tak možné, že Praha 6 bude mít o pozemek Na Špitálce zájem.

„Z toho důvodu vás žádám, aby Magistrát hlavního města Prahy dále nepostupoval v těchto předmětných záležitostech a vyčkal stanovisko městské části Prahy 6,“ uvedl Kolář.

Jinými slovy řečeno: magistrát nemá pozemek (Marku Dospivovi) zatím prodávat.

Pražský radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) Seznamu řekl, že Kolářovi vyhoví. „Vyčkáme na jejich stanovisko,“ uvedl.

Na které další pozemky v Praze si brousí zuby společnost Penta.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Pokud by Praha 6 nakonec měla skutečně o pozemek zájem, je možné, že se soutěž úplně zruší. I o takové variantě vedení hlavního města mluví.

Miliardář by tak přišel o místo pro své plány. Přitom součástí soutěže je také to, že vedle stavby vily, by kupec měl zafinancovat vybudování nového přírodního parku. Jeho cena se má pohybovat kolem 44 milionů korun bez DPH.

Vedle Dospivy se soutěže na prodej pozemku loni účastnil ještě slovenský miliardář Pavol Krúpa. Ten ale nabídl za parcelu o zhruba 34 milionů korun méně.

Jak zmíněnou lokalitu využít, řeší Praha už nejméně 16 let. Vznikl plán, aby se zde (na ploše celkem zhruba 26 tisíc metrů čtverečních) postavilo více než dvacet rodinných domů.

Proti tomu se však postavila veřejnost, mimo jiné s požadavkem, aby tento prostor města byl věnován pro park. Před zhruba třemi roky proto pražští zastupitelé původní záměr na rodinné domy zrušili.

Reklama

Doporučované