Hlavní obsah

Ostrava chce stavět nejmodernější tramvajovou trať v Evropě. Tisíce lidí se bojí hluku a jsou proti

Ostrava chce prodloužit tramvajovou trať. Někteří obyvatelé jsou proti.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Ostrava chce prodloužit tramvajovou trať v části Poruba. Podle magistrátu to může být jedna z nejmodernějších tramvajových tratí v Evropě. Názory na prodloužení trati se ale liší, proto si město nechá vypracovat průzkum veřejného mínění. Podle některých se zvýší v klidné části hlučnost.

Článek

Plán na rozšíření tramvajové trati na sever Poruby je starý několik desítek let. Intenzivně připravuje město projekt od roku 2014. Magistrát si teď nechá vypracovat průzkum veřejného mínění. Bude se ptát nejen obyvatel z části Poruba a Pustkovce, ale i celé Ostravy, jestli s výstavbou souhlasí. K tomuto rozhodnutí jej vedly tisíce lidí, kteří jsou proti a podepisují petice. Někteří obyvatelé Poruby by namísto stavění nové trati uvítali spíše zlepšení veřejné dopravy. „Myslím, že je to trochu zbytečné, stačí se podívat, jak jsou vytížené autobusy. Spíše bych zdokonalila autobusy, ať jsou ještě tišší,“ myslí si obyvatelka Markéta.

Starosta městské části Poruba projekt hájí. „Je to samozřejmě zásah do již stavebně stabilizované lokality. Tramvaj tam územním plánem vedla už několik desetiletí, ale tehdy nebyly peníze. Lidé prezentují svůj osobní postoj. Domkaři, kterému povede tramvaj vedle bytu, se to nelíbí, to je pochopitelné. Nicméně jsem přesvědčen, že je ve veřejném zájmu tu tramvaj postavit,“ řekl starosta Petr Mihálik (ČSSD).

Podle magistrátu by mohla Poruba získat jednu z nejmodernějších tramvajových tratí v Evropě. Navíc je podle primátora Tomáše Macury tento způsob dopravy ekologičtější než elektronické autobusy a také o dost rychlejší. Na rychlost hromadné dopravy by měl vliv i systém řízení křižovatek, který dává tramvajím přednost. Na trati by měly jezdit nové moderní tramvaje, kterých dopravní podnik nakoupil čtyřicet.

„Absolvovali jsme několik veřejných debat s cílem projekt představit a získat nějaké názory od lidí. Víme, že je tady početná skupina, která proti tomu projektu vystupuje. Mají k tomu právo. Na druhé straně si osobují názor, že oni jediní vyjadřují názor veřejnosti,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Petice s názvem „Porubská výzva“ má tisíce podpisů. Autoři mimo jiné vyzývají vlastníky pozemků v místech potenciální trati, aby se do případu vložili. Rozhodnutí o postavení padne do konce roku. Pokud by se trať nestavěla, peníze může využít jiné město v republice.

Reklama

Doporučované