Hlavní obsah

Ostrava chystá rekonstrukci části Prokešova náměstí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostrava chce nechat upravit jihovýchodní část Prokešova náměstí u okružní křižovatky za Sokolskou třídou. U tamní kavárny přibude zeleň, květiny i nový mobiliář. Vyměněno bude i staré veřejné osvětlení.

Článek

Práce by měly začít na přelomu září a října a navážou na nynější rekonstrukci kanalizace. „Architektonické řešení prostoru v rohu před kavárnou vychází ze současné kompozice před Novou radnicí, proto bude při rekonstrukci vyměněna zámková dlažba za stejný typ dlažební desky ze žuly, která je na Prokešově náměstí,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Nynější prostor se ale zmenší kvůli výsadbě zeleně, která by v létě měla zajistit příjemnější klima. Jámy budou vyhloubeny tak, aby stromy měly dostatečný prostor pro růst i po 30 letech.

„Úpravy, které budou dokončeny příští rok v únoru, zahrnují také nové veřejné osvětlení, stojan na kola, moderní designové odpadkové koše a lavičky s podsvětlením ledkovými svítidly. Veřejnost chci zároveň uklidnit, že dva solitérní vzrostlé převislé buky ve stávající zatravněné ploše budou zachovány, odstraníme pouze přerostlé keře,“ doplnila Šebestová. Upraveno bude i okolí památníku, který připomíná památku odsouzených k nuceným pracím v době totality.

Do soutěže na přestavbu prostoru se přihlásily čtyři společnosti. Náklady na modernizaci, kterou navrhl architekt Ivan Tachezy, budou 7,2 milionu korun.

Reklama

Doporučované