Hlavní obsah

Ostrava dá slevu podnikatelům, kteří musí mít zavřené provozovny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ostrava opět odpustí polovinu nájemného nebo pachtovného podnikatelům, kteří mají své provozovny v prostorech patřících městu a kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru je musí mít zavřené.

Článek

„Slevu město bude poskytovat po celou dobu, kdy budou omezení platit,“ sdělila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

„Spolu s již vyhlášenou státní podporou tak mohou podnikatelé dosáhnout úplného zproštění plateb nájemného, respektive jejich refundace,“ uvedla Vojkovská. Upozornila, že sleva je určena pro subjekty, které mají nebo budou mít skutečně v důsledku nařízení uzavřené provozovny nebo bude jejich provoz omezen.

Primátor Tomáš Macura ke stejnému kroku vyzval také městské obvody a městské organizace. „Věřím, že se přidají i soukromí vlastníci pronajímaných objektů. Zároveň stále platí, a to až do konce letošního roku, prominutí poplatku z pobytu a osvobození podnikatelů od placení poplatků za zábor veřejného prostranství,“ uvedl primátor. Poplatky za zábor veřejného prostranství se týkají umístění předzahrádky sloužící k podávání občerstvení mimo provozovnu.

Případné další formy podpory podle primátora bude město zvažovat. „Uvědomujeme si, že drobní podnikatelé jsou základem ekonomické prosperity města a tvůrci jeho atmosféry a že se mnozí ocitli v těžké životní situaci postihující celé jejich rodiny,“ uvedl Macura.

Formulář pro podání žádosti o slevu nájemného najdou podnikatelé na městských internetových stránkách www.ostrava.cz. „Termín ukončení podání žádostí není stanoven s ohledem na neznámou dobu trvání opatření,“ uvedla Vojkovská.

Podnikatelům, kteří museli kvůli vládním opatřením zavřít, slevilo město polovinu nájemného i na jaře. „Prominulo polovinu nájemného 15 subjektům v hodnotě více než 550.000 korun,“ uvedla mluvčí. Opatření ke zmírnění dopadů krizových omezení na drobné podnikatele zavedla Ostrava jako jedno z prvních měst v Česku.

„Od letošního března žádali ostravští podnikatelé město o rychlou finanční pomoc do výše 20.000 korun a následně o finanční příspěvek až do výše 100 000 korun. Dary byly do konce června schváleny celkem 2557 místním podnikatelům ve výši bezmála 80 milionů korun,“ uvedla Vojkovská.

Reklama

Doporučované