Hlavní obsah

Ostrava hledá další projekty na zkrášlení města

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostrava znovu hledá zajímavé návrhy na zlepšení veřejného prostoru. Podruhé v letošním roce se mohou zájemci přihlásit o dotaci z městského programu s názvem „fajnOVY prostor“ a získat na svůj projekt až půl milionu korun.

Článek

Žádosti mohou odevzdávat do konce dubna. Novináře o tom informovala mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

„Program je nastaven tak, že stačí, aby žadatel popsal svůj nápad do jednoduchého záměru a přiložil k tomu odhad rozpočtu. Nemusí sepisovat složitou dokumentaci ani projekt,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Předložené projekty pak posuzuje hodnotící komise, která vyhodnocuje nejen jejich užitečnost, ale také míru zapojení lidí podílejících se na jejich uskutečnění. „To je totiž jedna ze základních podmínek pro získání dotace,“ řekla Šebestová. Na provedení projektu má pak úspěšný žadatel rok.

V programu je nyní k dispozici 3,5 milionu korun. V letošním roce se má postupně uskutečnit dalších šest projektů, které jejich autoři předložili do konce minulého roku. Na vybraných místech ve městě by například měly přibýt hmyzí domky postavené podle návrhů sedmi ostravských umělců. V lokalitě Bedřiška bude opraveno dětské hřiště, ve městě ale přibudou i nové lavičky, zeleň nebo sportovní zázemí. Promění se i školní zahrada Mateřské školy Paprsek, která dětem se zdravotním postižením přiblíží ekologický způsob pěstování zeleniny.

Dotační program město poprvé vyhlásilo v roce 2017. Od té doby podpořilo 41 projektů za téměř 12 milionů korun. Přehled všech hotových projektů i těch, které vzniknou v letošním roce, najdou zájemci na webových stránkách.

Pro čtvrtý ročník dotačního programu pro roky 2020 až 2021 město vyčlenilo sedm milionů korun, z toho 3,5 milionu už je vyčerpáno.

Reklama

Doporučované