Hlavní obsah

Ostravská Komorní scéna Aréna chystá slovenské dokumentární drama

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ostravské divadlo Komorní scéna Aréna připravuje slovenské dokumentární drama Karpatský thriller. Inscenace novináře Eugena Gindla je inspirovaná skutečnou korupční kauzou z 90. let minulého století.

Článek

Režie se ujal renomovaný slovenský režisér Roman Polák. Premiéra se uskuteční 11. září.

Hru soubor nastudoval už loni na podzim. Premiéru ale odložila epidemie koronaviru a s ní související uzavření divadel. „Slovenské dokumentární drama Karpatský thriller vychází ze skutečné korupční kauzy z 90. let. Hlavní hrdince se dostane do rukou materiál odhalující korupci na těch nejvyšších místech státního aparátu. Když se pokusí celou kauzu zveřejnit, narazí na špinavé praktiky nejmenované nadnárodní firmy, která se ji pokusí nejprve společensky zdiskreditovat a později i vydírat a zastrašovat,“ řekla mluvčí divadla Sylvie Vůjtková.

Částečně autobiografická hra novináře Eugena Gindla byla poprvé uvedena v Slovenském národním divadle v roce 2013 v režii tehdejšího šéfa činohry Romana Poláka a její přijetí bylo přinejmenším bouřlivé. „Po premiéře se ozvali i zástupci finančních skupin, kteří byli pobouření tím, že inscenace vyzývá k agresivitě vůči bohatým. Z jejich kruhů se ozývaly hlasy, že moc v našem státě nemají finanční skupiny, ale právě divadelníci, když si něco takového můžou dovolit. Den po premiéře mi volal i ministr kultury, že o přestávce musel odejít z rodinných důvodů. Určitě ne proto, že by byl inscenací znechucen. I přesto poznamenal, že má raději mé inscenace ruské klasiky, než když se pokouším o politické divadlo,“ řekl Polák

Karpatský thriller v režii Romana Poláka, se odehraje na scéně Andreje Ďuríka, v kostýmech Kataríny Hollé a s hudbou Vladimíra Šarišského. Česká premiéra je v sobotu 11. září, nejbližší reprízy budou následovat 16. a 22. září a 6. a 24. října.

Reklama

Doporučované