Hlavní obsah

Ostravská zoo přivezla kvůli oživení chovu mladou žirafu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V ostravské zoologické zahradě se zabydluje samice žirafy Rothschildovy. Mladá žirafa pochází ze Zoo Praha a s ostravským samcem by měla vytvořit nový chovný pár.

Článek

„Původní samice ostravské zoo je už pro rozmnožování stará,“ řekla mluvčí zoo Šárka Nováková. Žirafa z Prahy si zatím zvyká na nové prostředí, a proto je pro návštěvníky dočasně uzavřen pavilon afrických zvířat.

Samice se narodila loni 25. ledna. Do Ostravy ji v tomto týdnu přivezli zoologové Safari parku ve Dvoře Králové, kteří vlastní specializovaný přívěs pro transport těchto nejvyšších zvířat na Zemi.

„Na nové prostředí si zvyká poměrně dobře a ve středu byla i úspěšně spojena s naší starší samicí. Jednadvacetiletý samec zůstává od samic oddělen, má s nimi ale vizuální kontakt. Jelikož jsou žirafy poměrně plachá zvířata, chceme nové obyvatelce dopřát ještě nějakou dobu klid na zabydlení. Proto zůstává pavilon afrických zvířat uzavřen návštěvníkům,“ uvedla Nováková.

Vidět novou žirafu ale mohou zájemci alespoň z dálky, a to v době, kdy pobývá v menším výběhu sousedícím s vnitřními prostory pavilonu.

Chov žiraf Rothschildových v ostravské zoo začal v roce 1987. V tom roce byl do Ostravy dovezen zakládající pár žiraf ze Dvora Králové. Od té doby se uskutečnily již jen dva dovozy žiraf - v roce 2003, kdy přibyl chovný samec ze Zoo Olomouc, a nyní. V mezidobí se v zoo narodilo 17 mláďat.

Žirafa Rothschildova je jedním z několika poddruhů žiraf, které se od sebe liší zejména vzorkem srsti. Ve své africké domovině patří k silně ohroženým druhům, a to hlavně kvůli úbytku přirozeného prostředí.

Největší samci žirafy mohou být i více než šest metrů vysocí a vážit mohou až 1,5 tuny.

Reklama

Doporučované