Hlavní obsah

Ostravský festival nové opery pořadatelé odložili na srpen

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival Dny nové opery Ostrava (NODO), který se měl uskutečnit v červnu, pořadatelé odložili na konec letních prázdnin. Reagují tak na současná opatření související s pandemií koronaviru.

Článek

„Změnili jsme i program. Inscenace s umělci z USA a Japonska uvedeme až příští rok,“ řekla za organizátory Kristýna Konczyna.

Festival se koná jako bienále co dva roky. „Letošní ročník se přesouvá na poslední prodloužený víkend v srpnu, tedy na termín od 28. do 30. srpna. Inscenace, ve kterých byli obsazeni umělci a umělecké týmy z USA a Japonska, přesouváme na příští rok. Naopak, do letošního programu přibíráme jednu premiérovou inscenaci ze Slovenska a doufáme, že na konci léta realizaci festivalu již nic nebude bránit,“ řekl zakladatel festivalu Petr Kotík.

V programu jsou i další zahraniční umělci z Velké Británie či Německa. V jejich případě pořadatelé věří, že se je podaří v srpnu dostat do Česka. „Týká se to Brita Richarda Ayrese. Pokud by se to nepodařilo, operu budeme muset z programu vyřadit. V případě německé režisérky Kathariny Schmittové by to problém být neměl, žije v Česku,“ řekla Konczyna.

Pokud se v srpnu akce uskuteční, uvede festival pět inscenací. Ve světových premiérách půjde o opery Marka Keprta a tandemu Michala Rataje a Kathariny Schmittové, scénické provedení monodramatu Richarda Ayrese, české premiéry vokální opery Any Sokolovićové a multižánrové opery Miro Tótha. Prodej permanentek bude spuštěn 15. června.

Reklama

Související témata:

Doporučované