Hlavní obsah

Ostravský paradox. Dva smogové poplachy za jediný týden, kvalita ovzduší se ale přitom výrazně zlepšuje

Celý týden byla Ostrava zanořena do smogu. Situace je ale i tak mnohem lepší než dříve a je naděje, že se bude ještě zlepšovat.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hned dvakrát v tomto týdnu vyhlásili ostravští meteorologové smogovou situaci, což znamená, že průměrný denní limit pro polétavý prach byl na většině stanic za více než dvojnásobkem mezní hranice, která je 50 mikrogramů na metr krychlový. Z dlouhodobého hlediska je ale přitom vzduch v Ostravě výrazně čistší než před lety.

Článek

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji jsou prakticky po celý tento týden stále zhoršené. Průměrný denní limit pro polétavý prach byl opakovaně na většině stanic za více než dvojnásobkem mezní hranice, která je 50 mikrogramů na metr krychlový. Na některých stanicích tato hodnota dosahovala až 140 mikrogramů na metr krychlový.

Ostravský primátor Tomáš Macura ovšem připomíná, že navzdory opakovaným „smogovým poplachům“ se kvalita vzduchu v severomoravské metropoli z dlouhodobého hlediska zlepšuje. „A to velmi výrazně,“ zdůrazňuje primátor.

Smog postihuje region hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší ovlivňuje nejen průmysl, ale i doprava a topení v domácnostech a podle odborníků také nečistoty, které do kraje míří ze sousedního Polska.

„Ačkoliv se to v těchto dnech nemusí tak jevit, i letošní zima je z pohledu smogu lepší než ta minulá,“ dodal primátor.

Reklama

Související témata:

Doporučované