Hlavní obsah

Otcovská dovolená se prodlouží z jednoho na dva týdny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Podmínky nároku na ošetřovatelské volno se zmírní a otcovská dovolená se prodlouží z jednoho na dva týdny.

Článek

Předpokládá to předloha poslanců ČSSD, kterou dnes schválila s úpravami Sněmovna 105 hlasy ze 109 přítomných poslanců. Novela o nemocenském pojištění se týká také ošetřovného, změny vycházejí podle předkladatelů z nedostatků zjištěných v praxi. Nyní ji dostanou k posouzení senátoři.

U otcovské dovolené novela také prodlužuje šestitýdenní období po narození dítěte, v němž mohou čerství otcové dávku čerpat, o dobu hospitalizace novorozence. Pomohlo by to podle předkladatelů naplnit účel tohoto volna, k němuž patří možnost otce podílet se na péči o dítě a na chodu domácnosti.

Otcové si mohou po narození potomka v šestinedělí vybrat sedm dní, pokud odvádějí nemocenské pojištění. Z něj pak dostávají 70 procent základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Skupina poslanců Pirátů, STAN, ANO, KDU-ČSL, SPD a TOP 09 prosadila prodloužení otcovské dovolené na 14 dní. Podle autorů jde o začlenění části evropské směrnice do českého právního řádu. Dopady na státní rozpočet by činily podle jejich odhadu 250 milionů korun ročně.

V případě ošetřovatelského volna novela sociálnědemokratických poslanců zkracuje dobu, kterou musí člověk, jenž má být ošetřován, strávit v nemocnici. Volno na péči o příbuzné může trvat až 90 dnů, členové rodiny se na něm mohou střídat. Z nemocenského pojištění dostávají 60 procent základu svého příjmu. Nyní si mohou o volno požádat lidé s nemocenským pojištěním na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici, nově by to měly být čtyři dny. Podmínka hospitalizace by se navíc neuplatňovala u péče o lidi v konečném stadiu nevyléčitelné nemoci.

V případě ošetřovného předloha rozšiřuje okruh pečujících lidí, u nichž se nevyžaduje soužití s ošetřovaným příbuzným v jedné domácnosti. Předkladatelé reagují podle důvodové zprávy na slábnoucí mezigenerační soužití.

Reklama

Doporučované