Hlavní obsah

Otec „bránil“ svou dceru před válkou smíchem. Do bezpečí je dostal virál

Syrská rodina se díky virálnímu videu dostala z Idlibu do Turecka.Video: Twitter/ Abdullah Al mouhamed

 

Reklama

Ještě nedávno Abdulláh Mohammed se svou tříletou dcerou Salwou spolu v syrském Idlibu poslouchali zvuky války. Nyní už jsou v bezpečí za tureckou hranicí. Z Idlibu se dostali výjimečným způsobem. Jako jedni z mála se nemuseli vydat na nebezpečnou cestu po vlastní ose, protože je pozvalo samo Turecko. Ke štěstí jim pomohlo společné video na sociálních sítích.

Článek

„Je to nálet, nebo dělostřelecký granát?“ ptá se otec. „Granát,“ odpovídá Salwa a poté, co se ozve výbuch v dáli, se začnou oba hlasitě smát. To je věcný popis videa 32letého Abdulláha Mohammeda. Absurdní situace, kdy otec rozveselí svou dceru tím, že společně hádají, jaký typ bombardování byl zrovna nedaleko použit, dojala lidi po celém světě.

Díky videu rodinu výjimečně oslovilo Turecko a nabídlo jí azyl. „Teď už se nemusíme bát. Salwě se zcela změnila budoucnost,“ řekl podle listu The Guardian Mohammed. Rodina se tak jako jedna z mála dostala do bezpečí, aniž by musela zaplatit pašerákům lidí tisíce dolarů a vydat se na nebezpečnou cestu k hranicím s Tureckem.

V provincii Idlib zůstávají podle The Guardian uvězněny asi tři miliony lidí. Podle OSN jen za minulý měsíc v Idlibu ostřelování a nálety zabily přes 130 civilistů. Zásahy dostaly i nemocnice a školy.

Nálety jsou podle syrského prezidenta Bašára Asada a jeho ruských spojenců mířeny proti povstalcům v poslední provincii, kterou ještě vláda v Damašku nemá pod kontrolou.

Turecko některé povstalecké skupiny podporuje. Poté, co se minulý týden v Idlibu staly terčem náletů i desítky tureckých vojáků, Ankara začala přímo zasahovat proti syrským vojenským jednotkám.

Reklama

Doporučované