Hlavní obsah

Otevře se v pondělí Česko? Takto to má vypadat v obchodech a restauracích

Foto: Restaurace Zimní stadion Kolín

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vláda v neděli na mimořádném jednání rozhodne, zda Česko od pondělí přejde ze současného čtvrtého do třetího stupně rizika nemoci covid-19.

Článek

Otevřít by se díky tomu měly obchody, restaurace a další služby. Ministerstva zdravotnictví a průmyslu připravila soupis opatření, která budou otevření provázet. Striktní pravidla budou platit v obchodech s oblečením, na omezení se musí připravit i restaurace.

Obchody

Budou moci otevřít všechny obchody, nikoli jen ty s přesně daným sortimentem. Nadále bude platit omezení jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Například oblečení a boty, které si lidé v obchodech vyzkouší, budou muset dát prodejci na 24 hodin do izolace.

Nákupní centra

Otevřít se budou moci také nákupní centra. Restaurace v nich budou moci vydávat jídlo jen s sebou přes okénka, uzavřené zůstanou dětské koutky.

Restaurace

Restaurace budou moci být otevřené mezi 6:00 a 22:00. Obsazeny budou moci být jen z poloviny své kapacity, u jednoho stolu budou smět sedět jen čtyři lidé. Ministerstva doporučují používání aplikace eRouška a online či telefonické rezervace.

Kadeřnictví

Otevřít budou moci i kadeřnictví, kosmetické a masážní salony, manikúra nebo solária. Platit však bude omezení patnáct metrů čtverečních na jednoho zákazníka a minimálně dvoumetrové rozestupy, přičemž děti do patnácti let, které doprovází dospělý, se nebudou započítávat. Kadeřník či jiný poskytovatel služby bude muset mít roušku nebo respirátor a ochranný štít, zákazník pak roušku či respirátor, pokud to charakter služby umožňuje.

Wellness, fitness a bazény

Ve všech těchto provozech bude omezení 15 metrů čtverečních na člověka. Ve fitness centru se budou moci konat skupinové lekce, při kterých bude trenér a maximálně devět účastníků při dodržení dvoumetrových rozestupů. Výjimka rozestupů je při individuálních lekcích klienta a trenéra, zakázána je ale fyzická interakce. V saunách bude muset být minimální teplota 75 stupňů Celsia, zakázán bude provoz parních saun a saunových ceremoniálů. Opatření dále nedovoluje krystalické ochlazení a ledové studny.

Vánoční trhy

Na vánočních trzích může být obsazeno jen každé druhé stanoviště pro stánek a musí být mezi nimi alespoň čtyři metry. Na všech trzích bude zakázáno prodávat občerstvení určené ke konzumaci na místě, povoleno nebude ani posezení.

Fotografování

Fotografovi bude stačit rouška či respirátor. Klient může na fotografování roušku odložit.

Výstavy a zoo

Na veletrzích, výstavách nebo v zoologických zahradách bude moci být naplněno maximálně 25 procent kapacity. Lidé se budou moci pohybovat nejvýše v desetičlenných skupinách. Po celou dobu návštěvy jsou nařízené roušky.

Reklama

Doporučované