Hlavní obsah

Ovčáček: Říkám to za prezidenta. Herman by se měl omluvit, zneuctil 28. říjen

 

Reklama

Není možné srovnávat Daniela Hůlku a Jiřího Bradyho, říká v rozhovoru pro Seznam prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. A dodává: Všechno to říkám prezidentovým jménem.

Článek

Dostane pan Jiří Brady v pátek od prezidenta republiky státní vyznamenání?

Myslím, že na tuto otázku odpověděl už pan premiér, který kontrasignoval oficiální seznam vyznamenaných. A pan premiér se jasně vyjádřil, že toto jméno v tomto seznamu nefiguruje.

Tak proč mu ho Jindřich Forejt, ředitel hradního protokolu, sliboval?

Pan ředitel protokolu nic nesliboval. Pan ředitel protokolu plnil svoji povinnost a pana Bradyho, stejně jako další, kteří jsou nějakým způsobem někým nominováni a žijí v zahraničí, prostě jenom kontaktoval. To je vše.

12. řijna mu volal, že by možná mohl 28. října dostat státní vyznamenání?

Pan ředitel odboru protokolu, a včera jsme se o tom bavili v Lánech i s panem prezidentem, hovořil o tom, že pouze indikoval některé věci. Chtěl vědět některé údaje doplňující...

12. října.

Ale já myslím, že je úplně jedno, jestli to je 10., 12. nebo 8.

To znamená, že by pak ještě pan Brady dostal narychlo pokyn: Přijeďte do Prahy.

Ten pokyn by zazněl v okamžiku, kdyby byl pan Brady v oficiálním seznamu. A za pana prezidenta mohu a chci říci, že v oficiálním seznamu nikdy pan Brady nefiguroval.

To znamená, že manželé Bradyovi lžou, když tvrdí, že pan Forejt slíbil panu Bradymu Řád T. G. Masaryka.

Ale já nechci nikoho obviňovat ze lži. Pro mě je důležitá jedna věc. A to mohu garantovat - pan Brady prostě v žádném seznamu vyznamenaných nikdy nebyl. Pan ředitel odboru protokolu sdělil panu prezidentovi, že pouze indikoval některé údaje, dělá to tak každý rok u některých lidí.

Počkejte - indikoval… Paní Bradyová říká, že její manžel dostal informaci, že dostane Řád T. G. Masaryka. To znamená, že si paní Bradyová nebo pan Brady vymýšlejí?

Já nechci obviňovat nikoho z vymýšlení. A znovu opakuji - pro mě je důležité, že pan Brady nebyl na tom oficiálním seznamu, pan prezident nepočítal s tím, že by pana Bradyho vyznamenal. Toto je záležitost, na kterou se musíte spíše zeptat ředitele odboru protokolu. Já mohu hovořit za pana prezidenta: Celá ta kauza vypukla na základě lživé informace, že pan prezident někoho vyškrtnul ze seznamu vyznamenaných. Tak to prostě nebylo. Vaši otázku v tuto chvíli nedokážu zodpovědět z toho důvodu, že nejsem Jindřich Forejt.

Nepochybně jste o tom s panem Forejtem hovořil. Pan Forejt tedy popírá, že by jeho slova při telefonátu 12. 10. bylo možné přeložit tak, že pan Brady dostane vyznamenání?

Tak. To říká ředitel odboru protokolu Jindřich Forejt, já nemám důvod mu nevěřit. Na druhou stranu já se nechci pouštět do nějakého obviňování, proboha, pana Bradyho a jeho manželky.

Obviňování z čeho?

Informace se různí a já věřím panu řediteli Forejtovi. Ale nejsem tady proto, abych dělal tiskového mluvčího panu řediteli Forejtovi, já jsem tiskový mluvčí prezidenta republiky...

Pan prezident republiky věří v tomto bodě Jindřichu Forejtovi?

Ano, je tomu tak.

Herman si buduje kariéru na svém strýci

Proč pak pan Forejt posílal minulý čtvrtek onu SMS zprávu Danielu Hermanovi, že se vyznamenání pro letošek odkládá?

To je SMSka, která byla odpovědí na dotaz pana ministra. Pan ministr se o celou záležitost dlouhodobě zajímá, posílal panu prezidentovi dopis v této věci, dokonce osobní, ve kterém žádal o vyznamenání pro svého strýce.

To ministr nepopírá...

Aniž by tam tedy uvedl ten příbuzenský vztah.

Je tento vztah důležitý?

Já si myslím, že v tuto chvíli je to velmi důležité, protože si tu člen vlády buduje politickou kariéru na svém strýci. To si myslím, že je velmi neslušné. Ale co je důležitá věc, ta SMSka byla odpovědí na dotaz pana ministra.

Nesrovnávám pana Bradyho s agentem StB, chraň Bůh

Na svém twitterovém účtu jste o víkendu připomněl případ Helmuta Zilka z roku 1998, kdy na poslední chvíli přišel o státní vyznamenání. Můžete vysvětlit, jak to souvisí s panem Bradym?

S panem Bradym to souvisí pouze v jedné jediné věci. Byl to důkaz toho, že udělování státních vyznamenání bylo předmětem kontroverzí i v dobách Václava Havla. To je vše.

Tehdy se Václav Havel dozvěděl, že Helmut Zilk, bývalý starosta Vídně, spolupracoval se Státní bezpečností, a proto mu ten řád neudělil. Jak to souvisí s panem Bradym? Vy jste se dozvěděli něco podobného z minulosti pana Bradyho?

Nikoliv.

Takže to znamená, že to nijak nesouvisí. 

Souvisí ta situace. Já jsem chtěl dokázat, že i za dob Václava Havla byla vyznamenání předmětem kontroverzí. Ten článek je velmi zajímavý a ten příběh má pokračování. Vy ho velmi dobře znáte, k čemu poté došlo. Událost se řešila ještě v roce 2002...

Událost byla řešena ještě po smrti Helmuta Zilka, kdy se Václav Havel omluvil. Na druhou stranu se poté objevily dokumenty, které dokázaly, že Helmut Zilk skutečně se Státní bezpečností spolupracoval. Ale o to mi teď nejde. Mě jenom zajímá, co to má společného s panem Bradym. Vy říkáte, že nic, kromě toho, že to je kontroverze. 

Je to ukázka toho, že státní vyznamenání byla vždy předmětem různých kontroverzí. To je všechno - poukaz na tuto situaci a poukaz na to, že i za dob Václava Havla se prostě děly takové věci kolem státních vyznamenání, tak jako se dějí teď...

Ale pan Zilk byl na seznamu, pak z něj byl na poslední chvíli vyškrtnut. 

Já si myslím, že ta podobnost v tom vůbec není. Je to o té kontroverzi. Vy citujete článek iDnesu, to je vše.

Cituju váš twitterový účet.

Já jsem pouze poukázal na situaci, která byla kontroverzní a která je teď také velmi kontroverzní. Chraň Bůh, nebudu přeci srovnávat agenta StB s panem Bradym.

Číňané to nesou velmi nelibě

Čím ministr Herman poškodil Českou republiku svým setkáním s dalajlamou?

Na základě schůzky pana ministra s dalajlamou bylo zrušeno Česko-čínské investiční fórum. Ještě v neděli o něm v předtočeném rozhovoru na Primě hovořil pan prezident s tím, že se na něj velmi těší. Po schůzce s dalajlamou bylo zrušeno.

Proč?

Protože čínská strana nese velmi nelibě toto setkání.

Před půlrokem Česká republika přijala čínského prezidenta s poctami, kterým se tady naposledy dostalo možná Billu Clintonovi v roce 1994. Čínská ambasáda tu má zaměstnaných 30 lidí, kteří velmi pozorně sledují vývoj v Česku a mnoho dalších spolupracovníků. Máte dojem, že setkání dalajlamy s ministrem kultury mohlo čínskou ambasádu uvést do pochybnosti, jestli se nemění oficiální politika Česka vůči Číně, která je 27 let stejná, tedy že uznáváme jednu Čínu?

Čínská strana dala jasně najevo, že tu věc vnímá citlivě a bylo to velmi nezdvořilé. Pan ministr zvolil setkání velmi otevřené za účasti tisku. To bylo oficiální setkání člena vlády a pan ministr tím popřel zahraniční politiku české vlády.

Prezident Zeman před časem oznámil, že jsme zase suverénní nezávislá země a členové její demokratické vlády se nesmějí stýkat, pokud si to nepřeje čínská ambasáda?

Ale to není přeci o tom, že si to nepřeje čínská ambasáda. To nebylo na základě nějakého podnětu čínské ambasády, prostě bylo to narušení jednotné zahraniční politiky. My se tady několik měsíců bavíme o tom, že snad pan prezident narušuje jednotnou zahraniční politiku. A já za pana prezidenta mohu říci: Je dobře, že nejvyšší ústavní činitelé vydali konstataci. Je to prohlášení zhruba ve stejném stylu, jako kdyby se nejvyšší ústavní činitelé usnesli, že Česká republika je členem EU.

To nevím, proč by to dělali. Nevím, která ambasáda by si to přála...

Kdyby to někdo zpochybnil...

Znamená to tedy, že nás čínská strana považuje za natolik oddaného spojence, že zruší Česko-čínské investiční fórum, pokud náhodou se jeden člen vlády sejde s dalajlamou, s nímž se mimochodem letos sešel Barack Obama? Tedy, že Číňané od nás vyžadují absolutní poslušnost?

Barack Obama se sešel s dalajlamou v končícím prezidentském období. Ostatně, dalajlama šel do Bílého domu zadním vchodem. Což je také určitý symbol. A jinak - není to o poslušnosti, ale o zdvořilých vztazích mezi dvěma zeměmi. Zdvořilost a partnertství. A v partnertství si neděláte naschvály. Toto byl naschvál.

Takže od této chvíle, cokoliv si čínská strana bude přát v této oblasti, to bychom jí měli vyplnit…

To není přání čínské strany. To je vyjádření nejvyšších ústavních činitelů. Pan ministr Herman byl upozorněn a byl požádán, nejenom panem prezidentem, ale jedním členem vlády, aby se s dalajlamou nescházel.

Nesrovnávejte Hůlku s Bradym

Můžete mi vysvětlit, čím se o Českou republiku víc zasloužil pan Daniel Hůlka než pan Jiří Brady?

Ale já v tuto chvíli vůbec nebudu hovořit o tom, kdo dostane státní vyznamenání.

Já o panu Hůlkovi nevím, jestli bude vyznamenán, nebo ne. Počkejte si na večer 28. října. Už od dob Václava Havla nikdy nekomentujeme, kdo bude vyznamenán, kromě této situace, kterou zde vidíme a kterou způsobil pan ministr Herman svojí indiskrecí a svými politickými postupy ve svém vlastním zájmu.

Dobře, tak se zeptám jinak. Můžete mi říct, čím se zasloužil o Českou republiku víc například bývalý člen komunistické kolaborantské vlády pan Miroslav Toman starší nebo František Ringo Čech, kteří už dostali vyznamenání v minulých letech? 

Myslím, že to bylo jasně zdůvodněno už v loňském roce. František Ringo Čech je člověk, který má za sebou dlouhou uměleckou dráhu a pan Toman má za sebou úspěšné podnikání v zemědělství, to je jasná odpověď.

A sponzoring kampaně Miloše Zemana.

Ale to s tím nemá vůbec žádnou souvislost.

Jinými slovy, jestli to chápu dobře, pan Toman si vyznamenání zaslouží, nicméně pan Brady si ho nezaslouží.

Pan prezident obdržel 586 návrhů na vyznamenání. Může vyhovět zhruba pěti procentům.

Ano, je to nepochybně jeho právo. Právě proto se snažím najít priority: komu ano a komu ne.

A vy znáte ten seznam těch vyznamenaných, kteří budou vyznamenáni 28. října?

Vůbec nepochybuji o tom, že mezi nimi bude řada velmi úctyhodných osobností, jako každý rok, ale pak se tam objevují...

…kdo je úctyhodnější? Ten, který bude vyznamenán, nebo pan Brady, nebo kdo jiný? A kdo o tom bude rozhodovat?

A na to se ptám. Čím je úctyhodnější pan Toman, František Ringo Čech či Filip Renč než pan Brady?

Podívejte se, takhle otázka vůbec neleží. Pan prezident vždy vybírá lidi z uměleckého prostředí, vybírá lidi z politického prostředí, lidi, kteří pomáhají druhým, válečné veterány. To znamená, je to komplex osobností, je to průřez českou společností a vy tady vytrhujete jednotlivá jména a nutíte mě, abych je srovnával s panem Bradym - já nikoho srovnávat nebudu. Myslím, že až se lidé dozvědí večer 28. října jména vyznamenaných, uvidí mnohé úctyhodné osobnosti. A já myslím, že pak by se pan ministr Herman měl omluvit.

Komu?

České veřejnosti.

Za co?

Za to své chování, kterým dehonestoval 28. říjen.

To teď říká vaším postřednictvím prezident?

Ano.

Pusťte si také rozhovor, který Seznamu poskytli manželé Bradyovi v pondělí v Praze, když čekali, zda se přece jen Hrad neozve:

Reklama

Doporučované