Hlavní obsah

Ovčáček už není husita, neúprosný boj o zrno v roce sucha a „francouzský Žalčík“

TOP 5 Aleše Černého.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Pět událostí, které v pondělí 10. září zaujaly editora Seznam Zpráv Aleše Černého.

Článek

Obyvatelé švýcarské vesnice Rheinau souhlasili, že budou jen tak dostávat v přepočtu 66 tisíc korun měsíčně. Pokud vše půjde dobře, obyvatelé vesničky si v pilotním programu vyzkouší tzv. základní příjem. Chybí jen takový „detail“: Sehnat na experiment potřebné peníze. Podle agentury Bloomberg má pomoci crowdfunding. O tom, že Švýcaři jsou z referend opravdu zralí a zkušení, potom svědčí fakt, že s nabídkou dostávat peníze „zadarmo“ souhlasila v referendu jen těsná nadpoloviční většina obyvatel obce.

Sklizeň obilí podle nejnovějšího odhadu statistiků (z poloviny srpna) meziročně klesne o 3,5 procenta. Předchozí predikce přitom čekaly větší ztráty, konkrétně úroda obilovin měla být o 7,5 procenta nižší než loni. A to kvůli menší oseté ploše i nižšímu výnosu. Najdou se i plodiny, kterých se i v letošním suchém roce sklidí víc - o pětinu třeba stoupne produkce řepky.

Chorvatský fotbalista Toma Bašič si na podzim nezahraje evropské poháry. Není zraněný ani výkonnostně slabý. Prezident francouzského klubu Girondins de Bordeaux Stephane Martin přiznal, že ho prostě na soupisku zapomněli napsat. Nelze nevzpomenout na českou běžkařskou štafetu z her v Turíně, kde zase vedoucí reprezentace Květoslav Žalčík omylem opomenul Milana Šperla.

Autora dnešního výběru zaujal ještě přestup Jiřího Ovčáčka a střídání na postu šéfa obřího čínského e-shopu. O co přesně jde, zjistíte ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované