Hlavní obsah

Ovlivňují politici česká média? Babišovy nahrávky na plénu Evropského parlamentu

Jednání Evropského parlamentu o ovlivňování českých médií.

 

Reklama

Evropský parlament začal zkoumat, do jaké míry politici v Česku ovlivňují média. Téma se na program bruselské schůze dostalo na začátku května. Tedy nedlouho poté, co v Česku na veřejnost pronikly nahrávky, které údajně dokazují, že tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš ovlivňoval obsah médií, která v minulosti vlastnil.

Článek

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová v úvodu diskuse pléna europarlamentu o riziku politického zneužívání médií v ČR připomněla omezené pravomoci Evropské komise v otázce svobody a plurality médií.

Upozornila, že komise se může do věci vložit jen tehdy, když je ohrožena unijní legislativa. To se v nynějším případě podle ní neděje.

Po vystoupení zástupkyně komise začali vystupovat zástupci jednotlivých frakcí europarlamentu.

Andrej Babiš zařazení bodu na program jednání europarlamentu pokládá za součást kampaně proti své osobě. Jakákoli obvinění opakovaně odmítá a k dnešní schůzi poznamenal, že evropské instituce by neměly zasahovat do vnitřních věcí České republiky. Europoslanci můžou také probrat i přístup televize Prima k uprchlické krizi nebo opakovanou kritiku vysílání České televize.

Europarlament jedná o tom, jestli politici ovlivňují česká média.

Čeští zástupci v Evropském parlamentu byli proti projednávání věci, někteří z nich ji vnímají hlavně jako důsledek politického soupeření mezi velkými evropskými frakcemi. Babišovo ANO je v europarlamentu součástí liberální frakce ALDE, která nedávno ostře kritizovala evropské lidovce, k nimž stále patří strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána.

Diskuse o českých médiích už odstartovala v úterý, kdy jednal parlamentní výbor (LIBE). Jeho člen Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) zopakoval, že projednávání věci vnímá jako ostudu pro Českou republiku. Česká žurnalistika a stav médií v zemi totiž podle něj nepatří k nejhorším v Evropské unii. Připomněl například situaci v Itálii, kde někdejší premiér Silvio Berlusconi ovládl řadu médií.

Reklama

Doporučované