Hlavní obsah

Ozbrojenci unesli studenty z nigerijské školy, pohřešují se stovky dětí

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Po útoků ozbrojenců na dívčí školu v obci Jangebe na severozápadě Nigérie se pohřešují stovky školaček. Jedná se o třetí únos dětí od začátku prosince.

Článek

V pátek v časných ranních hodinách ve státě Zamfara ležícím na severozápadě Nigérie bylo uneseno 317 studentek. Informovala o tom stanice CNN s odvoláním na nejmenovaného nigerijského státního úředníka. Mladé dívky byly ze svých škol odvezeny ozbrojenci, kteří zaútočili na školu ve městě Jangebe.

Útok na školu měl trvat asi více než hodinu. „Bandité dorazili kolem 1:45 ráno a operovali přibližně do 3:00,“ píše CNN s odvoláním na vlastní zdroj, jenž nechtěl být jmenován.

Bezpečnostní složky, které zahájily pátrací akci v okolí, podezírají z činu ozbrojené kriminální skupiny. Nigerijská policie uvedla, že spolu s armádou zahájila pátrací akci, byly nasazeny dva vrtulníky. Pátrání se podle agentury Reuters chtějí účastnit i rodiče pohřešovaných dívek. Ti podle vlastních slov již ztratili důvěru v úřady. „Ve škole plakalo hodně rodičů. To je velmi smutné, chceme naše dcery zpět,“ uvedla pro CNN teta unesené 14leté Asmau Lawaliové.

Jednou z unesených studentek je také Hafsat Abubakarová. Její rozhořčená matka v rozhovoru pro CNN říká, že po únosu našla ve škole dceřin hidžáb a její školní uniformu.

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari incident označil za nelidský a naprosto nepřijatelný. „Naším hlavním cílem je dostat všechna rukojmí do bezpečí, živá a bez újmy na zdraví,“ napsal na svém Twitteru.

Únos dětí odsoudil také generální tajemník OSN António Guterres, organizace Amnesty International považuje incident za „válečný zločin“. Znepokojení nad situací v zemi vyjádřili také představitelé dětského fondu UNICEF. „Jedná se o hrubé porušování práv dětí, které by mohlo mít dlouhodobé účinky na jejich duševní zdraví a pohodu. Útok zcela odsuzujeme a vyzýváme odpovědné osoby, aby dívky propustily…“ uvedla organizace ve svém prohlášení.

Poslední únos nigerijských dětí přichází dva týdny poté, co bylo při podobném útoku na státní školu v nigerijském státě uneseno nejméně 42 lidí včetně studentů. Tento útok si vyžádal jednu oběť.

Unesené děti však podle agentury Reuters ozbrojenci dnes propustili. Studenti, personál a příbuzní Vládní vědecké střední školy v Kagaře jsou opět na svobodě a v péči vlády státu Niger, oznámil na sociálních sítích guvernér Abubakar Sani Bello.

K dalšímu podobnému incidentu došlo v prosinci, kdy bylo uneseno 344 chlapců, kteří byli po šesti dnech propuštěni.

Jak upozorňuje americká agentura Reuters, únosy ozbrojenými skupinami s požadavky výkupného jsou v Nigérii docela běžné. Dříve za nimi stáli především bojovníci islamistické teroristické skupiny Boko Haram, která je také zodpovědná za únos 276 dívek v Chiboku v severovýchodním státě Borno v roce 2014. Nyní ale stále častěji tuto taktiku využívají i jiné ozbrojené skupiny.

Podle agentury Reuters nárůst počtu únosů souvisí se štědrým výkupným, které za propuštění rukojmích dává vláda. Místní vláda však opakovaně popřela, že by k něčemu podobnému mohlo z její strany dojít.

Reklama

Doporučované