Hlavní obsah

Princezny v nesnázích. Latífin dopis volá po vyšetřování únosu sestry

Foto: AFP PHOTO / SAUDI ROYAL PALACE / BANDAR AL-JALOUD, Profimedia.cz

Otec princezen, šejk Muhammad bin Rášid Ál Maktúm.

Reklama

Princezna Latífa, která má být zajatcem ve vile vlastního otce, napsala v roce 2019 dopis, o kterém se veřejnost dozvídá až nyní. Ve zprávě apeluje na britskou policii, aby znovu otevřela vyšetřování únosu její sestry.

Článek

Únos princezny, na který Latífa odkazuje, se odehrál před více než 20 lety na jedné z ulic anglického města Cambridge a nyní devětatřicetiletou Šamsu od té doby nikdo na veřejnosti neviděl. V ručně psaném dopise, který policie hrabství Cambridgeshire obdržela ve středu, volá mladší z princezen, Latífa, po opětovném vyšetřování události.

„Vaše pomoc a pozornost jejímu případu by ji mohla osvobodit,“ stojí ve zprávě, kterou měla Latífa napsat již v roce 2019 a kterou dostal k dispozici britský web BBC. K závěru, že šejk Muhammad bin Rášid Al Maktúm opravdu zorganizoval únosy svých dcer, už dříve dospěl i anglický vrchní soud.

O Latífině únosu a následném vývoji situace informoval minulý týden investigativní pořad BBC Panorama. Ten zveřejnil videa, která dcera dubajského vládce nahrávala ze „zabarikádované“ vily otce, kde měla být držena proti vlastní vůli. Princezna zmizela v roce 2018 poté, co se pokusila z Dubaje utéct za pomoci své blízké přítelkyně.

Podobně skončil i pokus o útěk Latífiny starší sestry Šamsy, došlo k němu však o téměř dvě desetiletí dříve. V srpnu roku 2000 byla princezna násilně odvlečena z cambridgeské ulice po návštěvě baru, kterou uskutečnila se svými přáteli. Během předchozího měsíce se Šamse podařilo utéct z otcova sídla v anglickém Surrey.

„Byla jsem chycena svým otcem, podařilo se mu mě vystopovat prostřednictvím někoho, s kým jsem byla v kontaktu,“ napsala následně Šamsa v e-mailu, který dokázala ze zajetí v Dubaji dostat k imigračnímu právníkovi. Od toho chtěla poradit ohledně pobytu v Británii. „Poslal čtyři arabské muže, aby mě chytli. Měli zbraně a vyhrožovali mi. Odvezli mě na otcův pozemek v Newmarketu, tam mi dali dvě injekce a hrst tablet. Následujícího rána přiletěla helikoptéra a přesunula mě k letadlu, které mě dostalo zpátky do Dubaje.“

Cambridgeshirská policie zahájila vyšetřování události v roce 2001, podle webu BBC však „vyšetřování nakonec narazilo na slepou uličku, když bylo policistům znemožněno odjet do Dubaje“. Případ byl znovu přezkoumán v roce 2018 a následně se stejný proces zahájil také v roce 2020, obdržený dopis by měl být považován za součást právě probíhajícího přezkumu.

„Šamsa nebyla tím, čemu byste říkali ‚princezna‘. Byla drzá. Byla plná života a dobrodružství,“ cituje britský web Marcuse Essabriho, princeznina bratrance. Ten informoval také o Šamsiných strastech ohledně studia na univerzitě, které jí otec zakázal. „Chtěla změnu pro ženy, zejména v arabském světě. Chtěla posunout hranice a právě tehdy začaly problémy.“

„Všechno, co od Vás žádám, je, abyste věnovali pozornost jejímu případu, prosím. Mohlo by jí to získat svobodu,“ píše Latífa v dopise z roku 2019. Ten však datovala k únoru předchozího roku, aby neodhalila fakt, že našla způsob komunikace i ze zajetí, píše BBC. Připojila také pasáž o lásce její sestry vůči Anglii: „K Anglii má silné vazby. Opravdu ji miluje a všechny její nejhezčí vzpomínky jsou z doby, kdy tam byla.“

Dopis, ve kterém Latífa vyzývá k pomoci sestře, byl policii předán prostřednictvím princezniných přátel. Stejným způsobem se k BBC dostala také videa, která jim Latífa dříve posílala. Hnacím motorem k odtajnění důkazů byl prý fakt, že mobil, kterým Latífa tajně disponovala, přestal minulý rok přijímat jejich zprávy.

„Naše znepokojení ohledně dané záležitosti vzrostlo ve světle zneklidňujících videodůkazů, které se tento týden objevily. Požádali jsme o více informací a objasnění Latífiny současné situace,“ sdělila minulý pátek na online brífinku v Ženevě Liz Throssellová, mluvčí Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Dodala také, že OSN Spojené arabské emiráty požádala o důkaz toho, že je princezna stále naživu.

Ještě téhož dne přišlo vyjádření přímo od dubajské královské rodiny, podle kterého se o princeznu Latífu „starají doma“. Rodina také informovala o princeznině neustále se zlepšujícím stavu a naději, že se „ve vhodnou dobu vrátí k veřejnému životu“. V prohlášení rodina zřejmě odkazovala na údajnou bipolární poruchu, kterou princezna trpí.

Otec princezen Latífy a Šamsy, šejk Al Maktúm, je jedním z nejbohatších vládců na světě; stojí v čele Dubaje a je také viceprezidentem Spojených arabských emirátů. Podle aktivistů za lidská práva však pod jeho vládou neexistuje tolerance vůči disentu a ženy bojují s diskriminací. Kromě dcer před ním již utekla i nevlastní matka Latífy Hája bint al-Husajn.

Reklama

Doporučované