Hlavní obsah

Ozvěna zemědělské revoluce. Archeologové našli v Brně pravěké osídlení

Foto: Archaia

Brněnští archeologové při práci.

Reklama

Pozůstatky středověké vesnice i pravěkého osídlení nacházejí archeologové ze společnosti Archaia na staveništi v brněnské ulici Nové sady.

Článek

„Pod dnešním tramvajovým kolejištěm se nacházela středověká vesnice Novosady, která byla založena snad již ve 13. století. K jejím počátkům máme velmi málo pramenů, na základě jejího půdorysného uspořádání však předpokládáme, že byla založena kolonizátory z Rakouska ve 13. století,“ řekla vedoucí výzkumu Michala Přibylová.

Archeologové tak očekávají, že najdou hlavně středověké památky, které patří k zázemí budov, jako jsou odpadní jímky nebo studny. Už je ale jasné i to, že některé nálezy budou mnohem starší, z doby pravěkého osídlení.

„Zatím máme několik objektů kultury s lineární keramikou. Jde o kulturu lidu, který na našem území sídlil před sedmi tisíci lety. Patří ještě do doby kamenné, nepoužívali tedy ještě předměty z kovu, své nástroje vyráběli ze dřeva a štípaného či broušeného kamene. Jde však o zástupce takzvané zemědělské revoluce, tedy první kulturu na našem území, která se živila zemědělstvím a domestikovala zvířata,“ uvedla Přibylová.

Archeologové pracují zatím na staveništi, kde má vyrůst přístavba kancelářské budovy Titanium, pak se přesunou na parcelu polyfunkčního domu IN SADY.

Reklama

Doporučované