Hlavní obsah

Pacientka v Británii během operace mozku hrála na housle

Foto: King's College Hospital NHS Foundation Trust

Pacientka v nemocnici King's College v Londýně hrála během operace mozku na housle.

Reklama

Pacientka v nemocnici King's College v Londýně absolvovala operaci mozku, během které hrála na housle. Člence symfonického orchestru chirurgové operovali mozek, aby odstranili nádor v místě, které řídí jemnou motoriku levé ruky.

Článek

Britka Dagmar Turnerová hrála během operace na housle proto, aby lékařský tým zajistil, že části mozku, které ovládají jemné pohyby rukou, nebudou během náročné chirurgické operace poškozeny. Lékaři nádor diagnostikovali v roce 2013, kdy Turnerová utrpěla během koncertu záchvat, informuje britský deník The Independent.

Členka Symfonického orchestru ostrova Wight, který leží nedaleko jihoanglického Southamptonu, se obávala, že by operace mohla poznamenat její herní dovednosti. Nádor byl totiž umístěn v pravém čelním laloku mozku, tedy blízko oblasti, která řídí jemnou motoriku levé ruky.

Před chirurgickým zákrokem strávili lékaři dvě hodiny pečlivým mapováním mozku, aby určili oblasti, které byly aktivní, když pacientka hrála na housle, a ty, jež jsou zodpovědné za kontrolu jazyka a pohybu. Zákrok mohli lékaři provádět při plném vědomí, mozek je totiž jedinou částí těla, kterou lze operovat, aniž by pacient cítil bolest.

Po celou dobu operace ženu sledovali anesteziologové a terapeutka. „Podařilo se nám odstranit více než 90 procent nádoru při zachování plné funkce levé ruky,“ řekl neurochirurg profesor Keyoumars Ashkan, který zákrok prováděl.

„Housle jsou moje vášeň. Hrál jsem od svých 10 let, myšlenka, že bych si na ně nikdy nezahrála, byla srdcervoucí,“ řekla po operaci Turnerová. Žena mohla po třech dnech od zákroku opustit nemocnici a vrátit se k manželovi a synovi domů.

Reklama

Související témata:

Doporučované