Hlavní obsah

Pacientovi doručil náhradní ledvinu dron. Podle vědců technologie zachrání mnoho životů

Vědci z univerzity v americkém Marylandu navrhli dron k transportu náhradních orgánů.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Vědci z univerzity v Marylandu v USA vyvinuly dron, který dokáže bezpečně přepravovat lidské orgány určené k transplantaci. Potvrdil to podle nich test, při kterém dron dopravil náhradní ledvinu přímo do rukou chirurgů v baltimorské nemocnici.

Článek

Nemocnice v americkém městě Baltimore má za sebou úspěšný test dronu sloužícího k přepravě náhradních orgánů. Zařízení navržené vědci z univerzity v Marylandu zvládlo testovací let a do nemocnice doručilo ledvinu.

Náhradní ledvinu lékaři implantovali 44leté Američance z Baltimoru, která na orgán čekala osm let. Dron v rámci testovacího letu urazil vzdálenost asi pět kilometrů, podle chirurga z univerzity v Marylandu doktora Josepha Scaley může v budoucnu zachránit mnoho životů.

„Pokud se mi někdo ozve s tím, že má jednu postradatelnou ledvinu, která by mohla být potenciálně vhodná pro mého pacienta, ale její transport by trval příliš dlouho, možná bych mohl říct: Víte co? Je to příliš riskantní,“ řekl Scalea a dodal, že nyní v rámci systému, kde se podařilo snížit čas transportu při cestě z jedné nemocnice do druhé, by „možná byli schopni orgán přijmout“.

Dron je první svého druhu a je navržen tak, aby dokonale chránil cenný náklad. „Má osm motorů, jejichž množství má zajistit bezpečný let i v případě selhání některého z nich. Pokud by přestaly fungovat všechny motory, měkké přistání zaručí padák,“ řekl ředitel testovacího střediska bezpilotních leteckých systémů univerzity v Marylandu Matt Scassero.

Reklama

Související témata:

Doporučované