Hlavní obsah
Online

Záchranáři rozebírají trosky mostu, další pilíř hrozí zřícením. Už 42 mrtvých

Přímý přenos: Záchranáři prohledávají trosky mostu.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Úterní zřícení mostu poblíž Janova si prozatím vyžádalo 42 mrtvých a kolem dvaceti zraněných. Na vině byl podle odborníků špatný technický stav.

Článek

Hasiči stále likvidují bezprostřední následky kolapsu mostu Morandi na dálnici A10 u italského Janova. Několik lidí se podle úřadů pohřešuje, obětí je zatím 42. Lékaři se starají o přibližně dvacítku zraněných.

Další přeživší, kterého zřejmě zasáhly trosky padajícího mostu, popisuje silný náraz na beton a výpadky paměti:

Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

Bývalý italský fotbalista Davide Capello uvedl, že jen zázrakem přežil pád z mostu. „Viděl jsem, jak se přede mnou bortila cesta a já jsem začal padat s ní.” Capello, který se nyní živí jako hasič, nedokázal popsat, jak jeho auto vydrželo pád, po vyproštění ale okamžitě začal pomáhat.

Zřícená část mostu spadla převážně na koleje, které vedou pod konstrukcí. Podle prvních zpráv zřícení části stavby i s pilířem způsobil sesuv půdy. Vozovka se zřítila během prudkého deště, uvedl server RaiNews. Nejen záchranáři mluví o zázraku, pod většinou mostu je hustá zástavba, obětí mohlo být řádově více.

Foto: Commons.wikimedia.org, Profimedia.cz

Most Morandi pochází z poloviny šedesátých let 20. století. Je dlouhý 1,1 kilometru a nachází se ve výšce 45 metrů nad zemí. Přibližně stometrový úsek se zřítil během bouřky v 11:30 v úterý dopoledne. Podle očitých svědků do mostu krátce před kolapsem udeřil blesk. Mezi spadlými auty byl i kamion české spediční firmy. Řidič byl převezen do nemocnice, jeho život ale ohrožen není.

  • Dálnice podle jejího správce odpovídala všem standardům

    Správce dálnice vydal prohlášení, podle kterého monitorování viaduktu v Janově a jeho údržba odpovídaly „nejlepším mezinárodním standardům“. „Autostrade per l'Italia pevně věří, že bude schopna dokázat, že vždy řádně dodržovala povinnosti vyplývající z pozice koncesionáře," uvedla společnost, která spravuje zhruba polovinu 6000 kilometrů italských dálnic.

    Podle firmy v tuto chvíli nelze přinést jakékoli důvěryhodné vysvětlení příčin pádu části viaduktu. Premiér Conte uvedl, že takováto tragédie je „nepřijatelná v moderní společnosti“, a slíbil, že vláda udělá vše pro to, aby se podobná událost neopakovala. Vláda bude podle něj při udělování nových koncesí stanovovat správcům dálnic mnohem přísnější podmínky.

  • Conte oznámil, že úřady brzy rozhodnou o odebrání licence správci dálnice

    Kvůli úternímu pádu části Morandiho mostu v Janově  italský premiér Giuseppe Conte na tiskové konferenci po mimořádné schůzi s ministry oznámil, že úřady nebudou čekat až na ukončení trestního vyšetřování a brzy rozhodnou, zda správce dálničního úseku přijde o licenci.

    „Zahájíme proces vedoucí ke zrušení koncese firmě Autostrade (per l'Italia)," řekl Conte. „Nemůžeme čekat na justici," dodal. Po odebrání licence už volal italský ministr dopravy Danilo Toninelli. Autostrade per l'Italia prý nedostála svým závazkům vyplývajícím ze smlouvy o provozování Morandiho mostu. Toninelli také mluvil o pokutě, která by mohla dosáhnout až 150 milionů eur (3,9 miliardy korun).

  • Mimo odklízení trosek mostu záchranáři čelí dalším komplikacím

    Záchranáři se potýkají s několika faktory, které ohrožují bezpečnost obyvatel Janova. Odborníci se obávají, že by důsledkem pádu mohlo dojít k narušení plynovodů. Tím dalším jsou přetrvávající deště, kvůli kterým vzrůstají obavy z možného zatopení oblasti pod mostem, jelikož trosky tvoří neprostupnou bariéru, která zadržuje vodu.

  • Do Janova půjde pět milionů eur z nouzových fondů

    Z národního fondu pro mimořádné události bylo Janovu přiděleno pět milionů eur, tedy v přepočtu téměř 129 milionu korun.

  • Conte vyhlásil roční výjimečný stav

    Italský premiér Giuseppe Conte vyhlásil v regionu Ligurie na žádost místní správy 12měsíční výjimečný stav.

  • 30 hodin nepřetržitých prací

    Hasiči pracují na místě nepřetržitě už po dobu 30 hodin a pokouší se nalézt zbývající přeživší. Na místě odstraňují sutiny a hledají přeživší čtyři stovky hasičů.

  • Neodstoupíme, reagují představitelé Italských dálnic na výzvy

    Generální ředitel a předseda Autostrade per L'Italia's (Italské dálnice) nemají v plánu rezignovat, a to navzdory dnešním výzvám italské vlády. Kromě rezignace vedení společnosti požadoval italský ministr dopravy Danilo Toninelli také finanční postih a odebrání koncese firmě.

  • Za oběti zříceného mostu v Janově se modlili při mši v Lurdách

    Křesťanská pouť v Lurdách na jihozápadě Francie, která se koná u příležitosti oslav svátku Nanebevzetí Panny Marie, dnes vyvrcholila tradiční velkou mší. Podle agentury AFP se její účastníci modlili mimo jiné za desítky obětí zříceného mostu v severoitalském Janově. Přítomno bylo kolem 25 tisíc lidí.

  • Na mostě naštěstí nebyla obvykle častá dopravní zácpa

    Na mostě prý často bývala dopravní zácpa, uvedl pro televizi Sky News jeden z obyvatel. Jde o klíčovou dopravní tepnu. Pokud by k zácpě došlo i včera, z čtyřproudé dálnice by se odhadem zřítilo více než 200 vozidel.

  • Do svých domovů se někteří obyvatelé zřejmě již nevrátí

    „Domy pod mostem nepůjde zachovat, protože most bude patrně stržen,” upozornil janovský starosta Marco Bussi. „O evakuované se staráme, je to naše priorita. Dostanou nové bydlení,” dodal starosta.

  • Jeden z pilířů janovského mostu se naklání a hrozí, že spadne

    Hasiči a místní policie varovali obyvatele ulice, která vede pod mostem, že jeden z pilířů mostu se naklání. Hrozí tak, že zbylá část stavby každým okamžikem spadne. Informuje o tom deník La Repubblica. Mezitím bylo přerušeno odstraňování sutin a hledání mrtvých i přeživších.

  • Více než 500 lidí muselo opustit své domovy

    Evakuace byla nařízena už včera kvůli obavám, že by zbývající konstrukce mostu mohla spadnout. Mnozí čekají, až se budou moci vrátit pro své osobní věci.

  • Další stavby architekta Riccarda Morandiho

    Vedle mostu v Janově navrhl architekt Morandi dvě konstrukce obdobného typu. První se nachází v Libyi, druhá ve Venezuele. Osmikilometrový venezuelský most přes jezero Maracaibo patří k nejznámějším pracím architekta. Podle inženýra Antonia Brencicha, který působí na janovské univerzitě, se u těchto staveb od samého počátku projevovalo rychlé chátrání použitého materiálu - předpjatého železobetonu.

  • „Most byl špatně koncipován, špatně navržen a patrně i špatně postaven,” uvádí architekt

    „Připisovat zřícení mostu bouřce je čiré šílenství,” reagoval architekt Antonio Brencich na dotaz, zda mohl hrát nějakou roli déšť. Stejně skepticky se staví ke zprávám, že do mostu udeřil blesk a to bylo příčinou neštěstí.

  • Prokurátor o zřícení mostu: je to lidská chyba, ne nešťastná náhoda

    Úterní zřícení části mostu v Janově nebyla nešťastná náhoda, ale šlo o lidskou chybu, řekl dnes novinářům janovský prokurátor Francesco Cozzi. „Musíme odpovědět na jedinou otázku: Proč se to stalo? Jakmile skončí pátrání po obětech a pohřešovaných, začne vyšetřování a budou se analyzovat všechny aspekty projektu, realizace a údržby mostu,” uvedl Cozzi.

  • Itálie by podle Salviniho měla více investovat do infrastruktury

    Italská vláda musí podle Mattea Salviniho vyčlenit více financí na infrastrukturu a nebrat přitom v potaz rozpočtová pravidla Evropské unie.

    „Měli bychom si položit otázku, zda respektování těchto rozpočtových pravidel je důležitější než bezpečnost italských občanů. Podle mého to samozřejmě důležitější není,” konstatoval ministr vnitra.

    Zpravodajský server BBC upozornil, že zatímco v roce 2006 Itálie vyčlenila na silnice v přepočtu 359,7 miliardy Kč, po finanční krizi v roce 2008 částka klesla pod 102,8 miliardy Kč.

  • Infrastruktura města je prý čím dál více „ošuntělá"

    „Viadukt byl pro Janov klíčovým článkem. Kdokoliv dorazil na letiště, potřeboval most, aby se dostal do centra města," uvedl novinář a spisovatel Nicholas Walton, který o Janově často psal. Uvedl, že město je izolované uprostřed hor a roklin a je silně závislé na architektuře. Během svých častých návštěv prý spisovatel pozoroval infrastrukturu města, která spojuje Janov s vnějším světem a označil ji za stále více „ošuntělou".

  • Mezi mrtvými je i rodina se sedmiletým chlapcem

    Mezi potvrzenými oběťmi je tříčlenná rodina složená z jednačtyřicetiletého počítačového odborníka, manželky a sedmiletého syna. Jejich auto bylo mezi těmi, pod kterými se propadla vozovka. Hasiči v autě nalezli chlapcovy oblíbené hračky.

  • Papež František ve Vatikánu vede zádušní mši

    Papež František se rozhodl ve Vatikánu uspořádat zádušní mši věnovanou obětem nehody. „Myslím na všechny, kteří se věnují tragédii v Janově, jež přinesla oběti a pocit ztráty,” řekl papež během mše.

  • Vicepremiér Luigi Di Maio se vyjádřil k tragédii, viní firmu

    „Společnost Autostrade měla provést údržbu, ale neučinila tak. Vybírala jedno z nejdražších mýtných v Evropě a platila jedny z nejnižších daní... Pokud se soukromník nedokáže postarat o dálnice, zastane to stát,” uvedl vicepremiér Luigi Di Maio.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy