Hlavní obsah

Jídlo pálí jako čert a ještě víc páchne. Přesto se stává světovým hitem

Foto: Archiv Jany Králíkové, Seznam Zprávy

Kimchi se z Korejského poloostrova rychle rozšířilo do světa.

Reklama

Export korejského zázraku zvaného kimchi vzrostl letos za pouhé čtyři měsíce o neuvěřitelných 35 procent. Důvod je jednoduchý: celý svět šílí po zdravých potravinách, které pomáhají zvýšit imunitu.

Článek

Jižní Korea má velmi nízkou úmrtnost pacientů v souvislosti s covidem-19 a někteří vědci se kloní k názoru, že velkou roli v tom může hrát tamní národní jídlo – kimchi.

Pokrm připravený hlavně z nakládané a kvašené zeleniny slaví za pár dní svátek: Dnem kimchi je pondělí 22. listopadu. Ideální příležitost si ho blíže představit. Nejjednodušší definice říká, že je to kvašené zelí, ale značně odlišné od toho našeho.

Foto: Archiv Libora Budinského, Seznam Zprávy

Vyrobit si kimchi doma není problém.

Na přípravu klasického kimchi potřebujete vedle pekingského zelí spoustu česneku, chilli papriček, ředkve, jarní cibulky, zázvoru a rybí omáčky. Zásluhou této kombinace není kimchi jen kyselé, ale také pekelně pálivé a značně smradlavé. Přesně ten druh jídla, které polovina lidí miluje a polovina nenávidí (ta druhá polovina bude asi větší). Tedy s výjimkou Jižní Koreje, tam ho milují všichni.

Tři kila za měsíc

V této zemi mají dokonce na podzim jeden den oficiálního volna, aby si mohli naložit kimchi na zimu. Roční spotřeba na osobu zde činí neuvěřitelných 37 kilogramů – běžný Korejec tedy spořádá téměř kilogram kimchi za týden. Nejlepší je samozřejmě domácí. Zvláště na venkově má každý na zahradě speciální nádobu na kvašení, neboť běžná rodina musí na rok připravit zhruba 150 kilogramů pochoutky.

Kimchi je nejen bomba plná vitaminů, především céčka, ale ještě výraznější vliv má na lidskou imunitu, jejímž klíčovým prvkem je správné fungování střevní mikroflóry. „Kimchi je plné vlákniny, vitaminů a především laktobacilů, které podporují zdravou funkci mikrobiomu, tedy naši imunitu,“ vysvětluje kuchařka a lektorka zdravé výživy Jana Králiková, která píše blog Zasadnezdrave.cz a také lektoruje kuchařské kurzy, z nichž jeden je zaměřen právě na přípravu kimchi.

Ke snídani s amoletou

Ještě před pár lety prakticky neznámá potravina je dnes k mání v mnoha českých obchodech a restauracích. Kimchi je možné koupit na internetu či v prodejnách zdravé výživy, v nabídce ho má jako součást pokrmů také řada bister.

Třeba v Českém Krumlově v oblíbené kavárně Kolektiv ho servírují k ranní amoletě, v pražském bistru Kro si kvasí desítky kilo kimchi měsíčně a nabízejí ho jako doprovod k pečeným kuřatům.

A na YouTube jsou desítky návodů, jak si ho připravit doma. Je to poměrně jednoduché a rychlé.

Reklama

Doporučované