Hlavní obsah

Památkově chráněná bývalá nádražní budova v Ústí nad Orlicí jde do dražby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Památkově chráněná bývalá výpravní budova v železniční stanici Ústí nad Orlicí jde do dražby. Společnost Oustecké nádraží ho nabízí za 2,96 milionu korun, aukce je naplánovaná na 2. prosince.

Článek

Vyvolávací cena byla stanovena jen nepatrně výše, než je znalecký posudek, který cenu stanovil na téměř 2,87 milionu korun. Přístup k objektu je jen přes pozemky Správy železnic. Klasicistní budova z roku 1874 měla být odstraněna kvůli modernizaci železničního koridoru a výstavbě nové stanice. Aktivisté od roku 2008 usilovali o její záchranu, v roce 2010 se jim podařilo dosáhnout prohlášení budovy za kulturní památku.

Za společností Oustecké nádraží stojí aktuálně tři společníci: Pavel Prchal, Ladislav Růžička a Martin Kadrman, píše server Zdopravy. Budovu koupila firma od Českých drah v roce 2016 za 1,5 milionu korun. Pro objekt se jim ale nepodařilo najít využití. Z trojice mužů jsou podle serveru dva pro prodej, proti je Kadrman.

Nádraží, které vzniklo podle návrhu architekta Rudolfa Freye, patří k nejstarším staničním budovám v zemi. Budova na půdorysu H s kamennými římsami je postavena z režného zdiva, horní podlaží jsou z méně obvyklého hrázděného zdiva. Objekt přestal plnit svou původní funkci, když tehdejší Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v sousedství vybudovala novou výpravní budovu.

Reklama

Doporučované