Hlavní obsah

Pandemie jí snížila šance vysoudit dcerku. Dva roky ji vídá jen přes telefon

Záhady Josefa Klímy: Svou malou dcerku vídá pouze přes telefon, protože ji soud svěřil do péče otce. Ten je ale obviněn pro obtěžování mladistvých.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V listopadu loňského roku jsme natáčeli s Petrou Pastyříkovou její příběh. Byl o velké lásce, zklamání a především o boji o svou malou dcerku. Kam její snaha vedla?

Článek

Před více než třemi lety se Petra Pastyříková seznámila přes internetovou seznamku se Slovákem Tomášem Horváthem. Sliboval jí prý přesně to, po čem toužila - rodinu. Vypadal slušně a krásně se choval nejen k ní samotné, ale i k jejímu synovi z předešlého vztahu.

Sen o krásné a úplné rodině začal dostávat konkrétnější obrysy zhruba po dvouměsíční známosti, kdy Petra zjistila, že je těhotná. „V tu dobu mi ovšem začalo psát dost lidí - třeba jeho exmanželka, expřítelkyně, spoustu lidí i z jeho práce, abych si na něj dávala pozor. Co je zač, jakou má za sebou minulost. Prý že je alkoholik, kleptoman, úchyl. Prostě podvodník,“ vzpomínala Petra Pastyříková.

Těmto tvrzením odmítala uvěřit. Zlom nastal po narození společné dcery Aničky. Jak žena tvrdí, partner nejevil zájem ani o miminko, ani o jejího syna, nakonec ani o Petru samotnou. Neshody skončily Horváthovým odchodem.

Po nějaké době se však Tomáš Horváth opět ozval s tím, že rodinu miluje a že si uvědomil, jak velkou chybu udělal. Následoval pokus o návrat. Další rozchod. Další návrat. Opětovná zklamání vždy vystřídaly sliby, že se vše změní.

Předminulý rok v létě došlo k poslednímu pokusu o udržení společné rodiny. Petra Pastyříková souhlasila s tím, že prázdniny i s dětmi stráví u svého přítele v Bratislavě.

Povinnosti ve formě pravidelné brigády, kterou měla v místě bydliště v Karlových Varech, ji ovšem pravidelně nutily vracet se za prací zpět do Čech. A po dobu, kdy se synem odjížděla zpátky domů, nechávala malou dcerku v péči jejího otce. Toto rozhodnutí, které Petra Pastyříková omlouvá svou zamilovaností a naivitou, mělo ale pro další vývoj událostí vážné následky.

„Já jsem odjížděla s tím, že jsem napekla, uvařila, vyžehlila, aby měla dcerka všechno v pořádku. A on mezi tím, co jsem takhle pendlovala, stihl dcerce odhlásit zdravotní pojištění v České republice, odhlásil jí trvalé bydliště, zařídil jí slovenské občanství a nechal si ji svěřit do předběžné péče. Já jsem o tom samozřejmě nevěděla,“ tvrdí se slzami v očích Petra Pastyříková.

Zjistila, že svou malou dcerku už nemůže odvézt zpět do Karlových Varů.

Dnes může Petra vidět malou Aničku pravidelně pouze přes telefon. Každý den půl hodiny. Naživo ji viděla pouze párkrát. Předběžným opatřením slovenského soudu má totiž malou Aničku svěřenou do péče právě její otec.

Na celé této věci je alarmující více než problematická minulost Tomáše Horvátha. V době našeho natáčení byl vyšetřován Policií ČR za pohlavní zneužití a přečin ohrožování výchovy dítěte. A tuto skutečnost potvrzují i výpovědi bývalých pracovních kolegů Tomáše Horvátha. Podle nich se měl tento muž údajně dopouštět sexuálního obtěžování mladistvých.

Sám Horváth odmítl s redakcí komunikovat a redaktorce položil telefon.

Matku nezletilé dcery jsme opouštěli v době, kdy byla rozhodnuta u slovenského soudu o dceru bojovat, aby ji získala řádně zpět do své péče a mohla si ji odvézt domů do České republiky.

Boj však zkomplikovala koronavirová pandemie, která na měsíce uzavřela hranice. A nahrála tvrzení odborníků, že čím delší čas vyrůstá malé dítě pouze u jednoho z rodičů, tím složitější je získat jej zpět k sobě. Do jiné země, do nového prostředí.

Jak tento příběh pokračuje? Jak rozhodl soud a kde nyní malá Anička je? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované