Hlavní obsah

Pandemie neznamená, že principy neplatí, říká k polským volbám Jourová

Foto: EC - Audiovisual Service

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Reklama

Prezidentské volby v Polsku v neděli budou, jen se neotevřou volební místnosti. To je logika, kterou nově uplatňuje polská vládnoucí koalice. Seznam Zprávy o situaci mluvily s místopředsedkyní Evropské komise Věrou Jourovou.

Článek

Věra Jourová má v Evropské komisi na starosti dodržování unijních hodnot a transparentnosti.

Vývoj v Polsku je překotný, včera situaci změnila politická deklarace předsedů Práva a spravedlnosti a strany Dohoda o tom, že v neděli hlasování neproběhne a pak celé volby později zneplatní nejvyšší soud. Jak takový postup hodnotíte?

Domnívám se, že polská strana Právo a spravedlnost a její koaliční partner, kteří včera rozhodli o té změně, zvážili aktuální situaci. Organizovat volby v téhle situaci a tímto způsobem by nebyla dobrá cesta, proto se to rozhodli posunout.

K polskému zákonnému uspořádání se nechci vyjadřovat. Vždycky máme a měli jsme na mysli, aby každá členská země respektovala pravidla, která vycházejí z mezinárodních úmluv, tedy to, že by každé volby měly voličům garantovat stejný přístup, že by se neměla metoda volby měnit příliš krátce před samotnou volbou, že by měli mít kandidáti stejný přístup ke kampani. To je v době pandemie, kdy jsou tu rizika, ztížené a komplikované. Chápu to tak, že je to rozhodnutí při zvážení okolností, které ty volby provázejí.

Samo to rozhodnutí je jen politická deklarace předsedů dvou stran, ale legálně se zatím nic nestalo a ani neavizovali, že se něco takového stane - prostě řekli, že se v neděli neotevřou volební místnosti. Volební proces podle nich proběhne, jen nedojde k hlasování. Jak se na to díváte z pohledu evropských standardů?

Celkově je neobvyklé organizovat volby, když je tu problém pandemie, která se musí řešit určitými omezeními. Právně to nechci hodnotit. Chci ale říct, že Komise velmi sleduje situaci a máme na mysli to, aby byly dodrženy principy.

Čili se Komise věnuje i vývoji kolem polských voleb. Co v té věci může případně podniknout?

Situaci sledujeme. Musím říct, že organizace voleb na národní úrovní je v kompetenci národních států, ale v momentě, kdy jsou překročena základní pravidla a principy, je to i otázka legitimity takových voleb. A to zřejmě měli na mysli polští zákonodárci, když se volby rozhodli posunout.

Situace ve Varšavě se mění prakticky z hodiny na hodinu. Neplánuje na základě polského případu udělat Evropská komise návod pro jiné země? Panují obavy z druhé vlny epidemie, která by mohla přijít na podzim, a do té doby v Unii určitě proběhne řada různých voleb.

Jsou tu desítky volebních systémů v různých zemích, ale principy zůstávají stejné a vycházejí z mezinárodních ujednání. Rada Evropy, jejímž členem je i Polsko, dala jasné doporučení, že by se systém voleb neměl měnit šest měsíců před jejich konáním. To jsou principy, které platí a pro které Komise nemusí dodávat žádné další vodítko.

My od loňských evropských voleb spolupracujeme v rámci sítě s národními orgány, které volby organizují, a můžeme jim dávat rady a doporučení a vyměňovat si zkušenosti.

Foto: Sejm RP

Poslanci vládnoucí polské koalice. Vpravo dole předseda PiS Jarosław Kaczyński.

Mohou se aktuální okolnosti polských voleb stát součástí procesu na různých úrovních, který s Polskem běží?

S Polskem běží proces podle článku 7 (Lisabonské smlouvy), který jsme spustili, když jsme vyhodnotili, že v Polsku došlo k systémovému narušení principu právního státu. Je to proces, který běží a kde se zaměřujeme na oblasti justice a její reformu, jež podle našeho názoru omezuje nezávislost soudců a soudů v Polsku.

Volební aspekt samozřejmě souvisí s právním státem, jestli se ale teď momentálně ptáte, zda bychom zahrnovali tento problém pod článek 7, tak to neplánujeme. Budeme situaci monitorovat a apelovat na dodržení principů, o kterých jsem mluvila.

Nepanují v Komisi obavy, že by situace v polské justici mohla ovlivnit výsledky prezidentských voleb?

Obavy panují zejména směrem k tomu, aby měli voliči rovný přístup a aby proběhla regulérní kampaň. Očekáváme, že tohle Polsko zajistí v dalším termínu. To, jak to Polsko provede, je na podrobnější právní analýzu.

V Česku mají na podzim proběhnout krajské volby, neobáváte se, že by i kvůli tomu nejistému vývoji pandemické situace mohlo dojít k podobným komplikacím či k narušení evropských principů, o kterých jste mluvila?

Nebudou to jediné volby, které proběhnou, v evropských zemích je tam voleb několik. Principy musí platit všude. Nechci předjímat, co bude na podzim, ale je to vždy na zodpovědném zvážení států, jakým způsobem zajistit v bezprecedentních podmínkách všechny podstatné principy - tak, aby byly volby legitimní a legální.

Je zcela zřejmé, že nás pandemie staví do výjimečné pozice. Volby jsou festival demokracie a měly by být zorganizovány tak, aby nebyly vůbec žádné pochybnosti o legalitě voleb a o tom, že voliči mají rovné právo volit a že kandidáti mají právo oslovit voliče. Bude to na zvážení každého státu, jestli je tohle schopen zajistit v době pandemie. V nouzových režimech existují možnosti posunutí voleb nebo jejich nekonání, pokud není možné zajistit, že by proběhly legálně.

Situaci monitorujeme ve všech státech. Co se týče polských voleb, tam jsme vyslovili velké obavy. Já jsem víckrát říkala, že takhle narychlo měnit podmínky je velmi problematické.

Reklama

Doporučované