Hlavní obsah

Pandora Papers odhalují, jak politici svým milenkám posílali tajně miliony

Svět bez obalu: Pandora Papers odhalují i to, jak politici svým milenkám posílali tajně miliony dolarů.Video: RFE/RL

 

Reklama

Assel Kurmanbajevá je uměleckou manažerkou baletního souboru v Astaně, který byl v roce 2012 založen tehdejším kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem.

Článek

Její jméno se teď objevilo i v tzv. kauze „Pandora Papers“, což jsou dokumenty, které odkrývají tajné finanční operace prováděné přes offshorové společnosti, jejichž prostřednictvím se vlivní politici, bohatí podnikatelé nebo umělci snažili skrýt původ převáděných peněz.

Bývalý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev se prostřednictvím těchto finančních operací postaral o svou tajnou milenku Assel Kurmanbajevou, které tímto způsobem nechal údajně vyplatit 30 milionů dolarů. Podle jejího otce se ale jedná jen o fámy. „Všichni vychováváme děti. Jsme lidé, kteří hájí čest národa. Jsem otec, učitel a akademik. Naše rodina takové věci nedělá,“ říká otec Assely Tilektes Isabaiuly Espolov.

Na platebním dokladu, který investigativní novináři objevili, byl u této operace objeven Kurmanbajevové podpis. Ta na žádost novinářů o rozhovor ale nereagovala. V roce 1999 vyhrála Assel Kurmanbajevová soutěž Miss Kazachstán a reprezentovala svou zemi i na Miss World v Londýně. Podle uniklých dokumentů založila o sedm let později fond s názvem Astau, jehož vlastnictví přešlo v roce 2013 na dva měsíce na tehdejšího kazašského prezidenta Nazarbajeva a pak se fond opět vrátil do rukou bývalé miss.

V roce 2012 se Nursultan Nazarbajev objevil na hokejovém zápase s malým chlapcem, o kterém se řada lidí domnívá, že je jeho syn. Nazarbajev je přitom ženatý a má tři dospělé dcery. Bývalý prezident se k těmto zprávám doposud nevyjádřil a nekomentovala je ani Assel Kurmanbajevová.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované