Hlavní obsah

„Pandořina skříňka“ ukrajinského prezidenta, který sliboval vymýcení korupce

Foto: Profimedia.cz

„Podvedl mě, všechny nás podvedl. Už ho nebudu volit,“ říká Ukrajinka, jež věřila, že Zelenskyj bude prvním „bezkorupčním“ prezidentem.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uhranul voliče v roce 2019 svou kampaní, ve které sliboval boj proti oligarchům a korupci. Teď se objevil v dokumentech Pandora Papers a jeho šance na znovuzvolení je v ohrožení.

Článek

Zelenského výhra v prezidentských volbách dala mnohým Ukrajincům naději, že boj s korupcí, která ovládá zemi, je možný. Věřila mu i Alla Butsková, dvaašedesátiletá knihovnice v důchodu, která roky s oblibou sledovala pořady, v nichž dnešní prezident Zelenskyj účinkoval jako komik.

Stejně jako mnozí další Ukrajinci i ona doufala, že se neobvyklý kandidát dokáže proměnit v prvního ukrajinského „bezkorupčního“ prezidenta. V roce 2019 proto dala známému komikovi ze skupiny Kvartál 95 svůj hlas. Teď toho lituje.

Post prezidenta Volodymyr Zelenskyj zastává už dva roky. Podle Butskové ale nekoná to, co slíbil. Všechna antikorupční opatření, která provedl, byla pouze kosmetická, žádné notoricky známé korupčníky se mu do vězení dostat nepodařilo, uvedla pro server al-Džazíra.

Do hry teď navíc vstoupily Pandora Papers. Konečně mi to otevřelo oči, říká ukrajinská důchodkyně. „Podvedl mě, všechny nás podvedl. Už ho nebudu volit,“ uvedla po tom, co na synově počítači zhlédla video Offshore 95 z dílny ukrajinských investigativních novinářů.

Zjištění ukrajinských novinářů z projektu Slidstvo.info, kteří video zveřejnili, vychází z dokumentů známých pod názvem Pandora Papers. Jedná se o soubor milionů dokumentů, které odkrývají podezřelé finanční transakce stovek politiků a dalších osobností z více než 90 zemí. Na projektu organizovaném Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů se podíleli novináři z celého světa. Mezi nimi i ukrajinští Slidstvo.info.

Offshorovou firmu měl i šéf kontrarozvědky

Video, kterému se dostalo už okolo 700 tisíc zhlédnutí, ukazuje, jak si Zelenskyj založil společně se svými partnery síť offshorových firem na Britských Panenských ostrovech, v Belize a na Kypru.

Pandora Papers – vše, co potřebujete vědět

Foto: Seznam Zprávy

Co všechno zjistili investigativní novináři? Jak se případ týká premiéra Andreje Babiše? Přečtěte si ve speciálu Pandora Papers.

Tyto společnosti podle informací Slidstvo.info sahají nejméně do roku 2012, tedy do roku, kdy měla skupina komiků Kvartál 95 svou pravidelnou show na kanálu vlastněném Ihorem Kolomoiskym. Ten je prominentním ukrajinským oligarchou, který čelí sankcím USA i Evropské unie za mnohamiliardový podvod.

Mezi Zelenského obchodní partnery patří Ivan Bakanov, který v současné době vede hlavní ukrajinskou civilní kontrarozvědku, jež má často na starosti i korupční případy. Dalším je prezidentský poradce Serhiy Shefir, který offshorové společnosti spravuje. O zisky se ale dělí se Zelenského manželkou, vyplývá z dokumentů Pandora Papers.

Shefir jejich rozhodnutí využít offshorové společnosti ve zprávě, kterou zveřejnilo Slidstvo.info, hájil. Udělali jsme to kvůli povaze „podnikatelského klimatu“ na Ukrajině, tvrdí.

„Měli byste se raději zeptat našich zákonodárců, kteří vytvořili tuto situaci, kdy je podnikání neustále ohroženo bandity, již se dostávají k moci. Tehdy pro nás bylo velmi důležité, abychom chránili své zájmy,“ stojí ve zprávě Shefirova slova.

„Evropanům a Američanům tohle bude připadat jako výrazná kompromitace,“ uvedl analytik Mikhail Pogrebinsky pro al-Džazíru s tím, že podezřelé transakce mohou pošpinit Zelenského pověst na Západě. Spolupráce, a to jak finanční, tak politická, s touto částí světa je přitom pro ukrajinského prezidenta klíčová.

Zelenského šance na znovuzvolení pomalu mizí

V zemi, kde většina byznysů operuje pouze z hotovostí a malé obchody mají často problém s vydáním účtenky, není daňový únik ničím neobvyklým.

„Všichni fungují v šedé zóně, protože se všechno točí okolo hotovosti. Pokud vykážete všechny své příjmy, přilákáte pozornost daňových inspektorů, kteří jsou horší než bandité,“ uvádí pořadatel akcí z Kyjeva, který mluvil s novináři al-Džazíry. Mnoho Ukrajinců nepokládá to, co Zelenskyj udělal, jako vážný přestupek, dodává analytik Pogrebinsky.

Na Zelenského, který sliboval vymýcení korupce, mají ovšem Ukrajinci jiná měřítka. „Ukrajinská veřejnost je velmi tolerantní ke korupci u těch, co zastávají úřad, je ovšem velmi málo tolerantní, když se jedná o rádoby politiky,“ domnívá se Aleksej Kusch, který situaci soustavně sleduje v Kyjevě.

Připustil, že Pandora Papers mohou zničit Zelenského šance na znovuzvolení. Silnou vlnu nevole, která by vedla k předčasnému opuštění úřadu, ovšem nevyvolají.

Reklama

Doporučované