Hlavní obsah

Vazby i na Kreml. Dárci britských konzervativců figurují v Pandora Papers

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson má podle britské opozice i médií co vysvětlovat.

Reklama

Třaskavé zveřejnění dokumentů Pandora Papers zasáhlo i britské konzervativce. Vládní strana Borise Johnsona nyní čelí otázkám ohledně financování – jedním z jejích největších sponzorů je žena ruského exnáměstka s vazbami na Kreml.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

V Manchesteru se zrovna koná čtyřdenní výroční sjezd Konzervativní strany. Ačkoliv chtěl premiér Johnson na prvním osobním setkání se svými straníky od roku 2019 poukázat spíše na to, jak zemi žene kupředu, on i jeho ministři čelí v posledních dnech nepříjemným dotazům. Ohledně toho, odkud vlastně pocházejí peníze, jež ke konzervativcům tečou od zámožných cizinců. A ptají se média i opozice.

„Nemůže existovat jedno pravidlo pro vysoce postavené konzervativce a jejich kámoše a jiné pro všechny ostatní,“ řekla podle listu The Guardian jedna z předních členek Labouristické strany Annaliese Doddsová. „Konzervativci Borise Johnsona musí zodpovědět pár vážných dotazů ohledně svých fundraisingových aktivit.

Hlasitou kritiku ze strany opozice i Konzervativní strany si pak britský kabinet vysloužil i za to, že Londýn hraje v celé otázce fungování offshore firem výraznou roli.

Andrew Mitchell, konzervativec a někdejší člen vlády, metropoli podle listu The Guardian označil za „světové hlavní město pro praní peněz“. „Je evidentní, že Británie i její zámořská území pokračují v poskytování tajného a rozsáhlého praní peněz a zůstávají pro tuto praktiku světovým hlavním městem. Nejlepší dezinfekcí je sluneční světlo a my mu musíme tyto temné postupy vystavit, abychom se od nich mohli očistit. Musíme také zpřísnit svá laxní pravidla a posílit slabé vymáhání,“ uvedl Mitchell.

Tradičně kritická Skotská národní strana pak dodala, že se Toryové „noří do moře hnusu“. Kromě samotných dotazů už zaznívají i výzvy k tomu, aby ony „špinavé peníze“ konzervativci vrátili. A aby zahájili vyšetřování.

V pondělí Johnson prohlásil: „Ten článek jsem viděl. Vše, co k tomu můžu říci, je ale to, že všechny dotace prověřujeme normální cestou v souladu s pravidly, které nastavila labouristická vláda. Takže je takto prověřujeme celou dobu.“

Peníze z okolí Kremlu

S uniklými dokumenty se celá situace pro Konzervativní stranu notně zašmodrchala. O co jde konkrétně? Příkladem je například Ljubov Černuchinová, Ruska s britským občanstvím, jež vložila do kasy Konzervativní strany od roku 2012 už více než 2,1 milionu liber. V přepočtu skoro 62,5 milionu korun. Dělá to z ní podle veřejnoprávní BBC jednoho z nejštědřejších dárců strany vůbec.

S Pandora Papers nyní vyšlo najevo, že její peněžní dary ve skutečnosti pocházejí z kapsy jejího manžela Vladimira. Někdejšího ruského náměstka ministra financí, který je napojený na okolí Kremlu.

Skrze své štědré dotace se Černuchinová několikrát dostala k nejvyšším představitelům strany. Zvítězila třeba v aukci, díky níž si s premiérem Johnsonem zahrála tenis. S jeho předchůdkyní Theresou Mayovou pak zase poveřečela v dobách, kdy někdejší lídryně konzervativců stála v čele Velké Británie.

Podle nedávno zveřejněných Pandora Papers a uniklých interních dokumentů i konverzací mezi offshore firmami je ruský pár napojený na síť 32 společností, třech trustů a více než 100 milionů liber (necelé tři miliardy korun) aktiv.

Ačkoliv to Ljubov Černuchinová odmítá, vysoké částky, jež konzervativcům posílá, jdou pravděpodobně rovnou z peněženky jejího manžela. V uniklých spisech je totiž uváděna jako „žena v domácnosti“ nebo „žena podporovaná svým manželem“. Konkrétněji: Jeden dokument ukazuje, že její muž skrze svou offshore firmu půjčil britské společnosti Černuchinové 4 miliony liber (necelých 119 milionů korun).

Korupce i úplatky

Ale manželé Černuchinovi v tom nejsou sami. The Guardian i BBC, média, jež na přípravě obsáhlého projektu spolupracovala, zmiňují i další jména: Rusa Viktora Fedotova, ropného magnáta, jehož firma darovala konzervativcům taktéž tučné částky.

Fedotov nicméně tajně spoluvlastnil jinou společnost, jež byla zapletena do rozsáhlé korupce. Jeho právní zástupci nyní například tvrdí, že Rus peníze nikdy neposlal sám za sebe. A jakákoliv obvinění z korupce jsou zcela chybná.

Dalším kontroverzním dárcem je britský podnikatel Mohamed Amersi a také největší dárce v dobách Johnsonovy kampaně na převzetí funkce premiéra. Od roku 2018 konzervativcům věnoval skoro 525 tisíc liber – tedy asi 15,5 milionu korun.

Podle Pandora Papers se Amersi podílel na kontroverzních smlouvách švédské telekomunikační společnosti Telia, která měla s Amersiho pomocí v roce 2010 zaplatit 220 milionů dolarů (4,8 miliardy korun) offshore firmě. Její tajnou vlastnicí byla dcera tehdejšího uzbeckého prezidenta Islama Karimova.

Reklama

Doporučované