Hlavní obsah

Pardubická opozice nechce stavět byty na Hůrkách, koalice bydlení podporuje

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Část opozice v Pardubicích nechce, aby se v bývalých kasárnách Hůrka stavěly byty. Podle nich se hodí pro lehký průmysl. Pardubická koalice naopak prosazuje bytovou výstavbu.

Článek

Bytů je v krajském městě málo, jejich cena neúměrně roste. „Ceny bytů astronomicky rostou, metr čtverečních je až za 100 tisíc korun, je to nesmysl. Musí vzrůst nabídka bytů, jenom to srazí ceny dolů. Podpora rodin s dětmi, aby měli kde bydlet, je pro nás prioritní,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Piráti se domnívají, že by bylo nejlepší nastěhovat do areálu centrum zpracování odpadu, dojednat s majiteli Kávovin a pekáren, aby se přestěhovali z centra na okraj města. Bez občanské vybavenosti, rozšíření linek MHD, se podle nich byty v areálu stavět nedají.

„Na Hůrkách navrhovali v roce 2016 nezávislí urbanisté lehký průmysl, ničím nerušící výrobu, to ale byla jiná doba,“ řekl zastupitel Jakub Kutílek (Zelení za Piráty). Nepovažuje za ideální, že teď do rozvoje města mluví stavaři, čímž mínil primátora a zastupitelku Helenu Dvořáčkovou (ANO), kteří jsou stavebními inženýry.

Pokud se z Hůrek stane oblast pro bydlení, potřebné služby a podmínky město zajistí, řekl Charvát. „Podle nás se tam bytová zástavba hodí, na Dubině je největší škola ve městě, na Hůrkách by bylo koncové parkoviště pro automobily, točna pro autobusy, odtud by vedla kyvadlová doprava do města. Měla by tam vyrůst školka,“ řekl Charvát.

Satelitní výstavba rodinných domů podle Charváta v Pardubicích zvýšila dopravu. V okolních vesnicích není dost služeb, které jejich obyvatelé potřebují, jezdí proto do Pardubic za prací, do škol, školek, na nákupy. V areálu Hůrek už jeden developer plánuje stavět rodinné domy, uvedl Charvát. „Je to lepší, než stavět za hranicemi města,“ dodal.

Areál Hůrka město získalo od státu v roce 1999. Část už v minulosti koupili developeři a podnikatelé, v bývalých kasárenských objektech je například ubytovna. Město už několik volebních období řeší, jak dál s areálem koncepčně naložit.

Reklama

Doporučované