Hlavní obsah

Pardubické letiště peníze na investice utratí za provozní náklady

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost East Bohemian Airport použije 16 milionů korun určených na investice na provozní náklady. Firma provozuje civilní letiště, které je z nařízení vlády kvůli šíření nového typu koronaviru od 14. března zavřené.

Článek

Převod peněz ze základního kapitálu schválili dnes zastupitelé. Město vlastní dvě třetiny akcií firmy.

Akcionáři loni navýšili společnosti EBA základní kapitál o 35 milionů korun, část měla jít na investice. Provozovatel letiště chtěl stavět nové parkoviště, které letos kvůli koronavirové epidemii a zastavení letecké dopravy stavět nebude. Peníze potřebuje na provoz. S rozhodnutím ještě musí souhlasit Pardubický kraj jako třetinový vlastník akcií.

„Počítáme každou korunu. Letecké společnosti jsou v obtížné situaci a budou se snažit dostat ceny na minimum. Když jsem počítala poplatky v Praze a u nás, jsme na 50 procentech Prahy. Pro nás by to mohla být šance. Máme ideální předpoklady do budoucnosti, abychom se udrželi,“ řekla zastupitelům ředitelka EBA Hana Šmejkalová.

Letiště podle Šmejkalové snížilo náklady na polovinu. Zrušilo externí spolupráce. Mzdy zaměstnanců jsou pod průměrem v kraji, uvedla. Zastupitelé požadovali podrobnější analýzu včetně krizových opatření na květnové jednání. Obávali se například i toho, že EBA nebude schopná od konce příštího roku splácet úvěr za terminál.

Letiště aktuálně zajišťuje cargo dopravu, menší zakázky má do května. Přepravuje jen zboží, které se ihned přeloží z letadel do kamionů, nemá prostory na delší skladování. V Pardubicích také několikrát přistával ruský letoun An-124 Ruslan s nákladem ochranných prostředků proti koronaviru, což podle ředitelky nebyla výdělečná činnost. „Jsem ráda, že jsme vytvořili most mezi Čínou a Pardubicemi,“ řekla Šmejkalová.

Z pardubického letiště před jeho zavřením létaly linky do Kyjeva a Petrohradu. Od 30. března měly začít létat letadla do španělského Alicante. Civilní přeprava z Pardubic funguje od roku 1994. Loni letiště odbavilo 102 045 cestujících, což je skoro o třetinu méně než v roce 2018. EBA loni vykázala ztrátu téměř 35 milionů korun. Promítly se do ní odpisy za nově postavený terminál. Předloni byl provozovatel letiště ztrátový 16 milionů korun.

Reklama

Doporučované