Hlavní obsah

Pardubický kraj vytipuje místa pro provizorní heliporty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj vytipuje místa, kde by mohly přistávat záchranářské vrtulníky a transportovat pacienty s těžkými zraněními do nemocnic.

Článek

„V regionech jsou nepokrytá místa. Obcím hejtmanství přispěje například na osvětlení,“ řekla krajská radní Michaela Matoušková.

Radní má zkušenost z Řečan nad Labem, kde byla starostkou. „Kvůli těžkým popáleninovým stavům bylo potřeba pacienta transportovat do Prahy vrtulníkem. Nebylo kde přistát. Vytipovali jsme fotbalové hřiště, nejsou nad ním dráty. Naši hasiči ho během chvíle nasvítili a vznikl provizorní heliport,“ řekla Matoušková.

Vhodných míst je podle ní určitě dost. Místa chce hejtmanství najít s pomocí dobrovolných hasičských sborů a krajské zdravotnické záchranné služby. „Vytipujeme bílá místa, což je třeba na jihu kraje, kam má rychlá záchranná služba velkou dojezdovou vzdálenost. Pokud jde o fotbalová hřiště, kde by vrtulníky mohly přistávat, můžeme poskytnout obcím dotaci na osvětlení. Nestojí to téměř žádné peníze, ale zachraňuje to lidský život velmi rychle,“ řekla Matoušková.

Letecká záchranná služba v Pardubickém kraji není, do regionu létají záchranářské vrtulníky z okolních krajů. Základny mají v Hradci Králové nebo Olomouci.

Reklama

Doporučované