Hlavní obsah

Pasažér natočil na mobil zázrak na palubě. Všichni cestující přežili havárii letadla při startu

Video: AP, Reuters

 

Reklama

Úterní nehodu havarovaného letounu přežilo všech 103 pasažérů. Svědci uvedli, že letadlo se snažilo vzlétnout několikrát, silně se třáslo a kabinu pak zahalil kouř.

Článek

Nehodu letadla na severu Mexika popisují lidé jako zázrak. V silné bouři se pilot pokoušel se strojem opakovaně vzlétnout, letadlo ale spadlo a začalo hořet. Všech 103 pasažérů přežilo, dva cestující včetně pilota utrpěli vážná zranění, ostatní vyvázli s lehkými úrazy. Na palubě letadla ale nastala panika.

„Byla naprostá tma a pak jsme ucítili kouř. Nemohli jsme dýchat, asi takhle (vdechování s potížemi). Snažili jsme se rozbít okno, kopali jsme do něj, ale nerozbilo se. Představte si, že jste v temné místnosti naplněné kouřem a víte, že jsou někde malé dveře, které se snaží všichni najít. Tak asi vypadala situace,” popsal hrozivý zážitek jeden z cestujících.

Podle svědků se pilot snažil vzlétnout asi třikrát. Letadlo se potom začalo silně třást, několikrát se odrazilo a klouzalo po ranveji. Většině cestujících se podařilo havarovaný letoun opustit vzniklými trhlinami. Nouzové východy na křídlech byly podle svědků zablokovány ohněm.

Vyšetřovatelé našli černé skříňky

Vyšetřování příčiny letecké havárie může posunout nalezení černých skříněk. Jde o zařízení monitorující všechny důležité parametry každého letu a záznam veškeré komunikace v prostoru kokpitu.

Konečná zpráva o příčině havárie letu AM2431 nicméně dosud nebyla zveřejněna.

Podle guvernéra státu Durango bylo důvodem nehody zřejmě špatné počasí. Letoun startoval v bouři, takže se mohl stát neovladatelným kvůli silnému nárazu větru.

Letecká společnost Aeroméxico uvedla, že 64 účastníků nehody již opustilo nemocnici.

Na záběry přímo z letadla se podívejte v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované