Hlavní obsah

Pátrání po ženě se zaměří na lesy, kde se voda rozlila

Foto: HZS Olomouckého kraje

Po pohřešované ženě hasiči pátrají již týden.

Reklama

Především na zalesněnou oblast mezi Oskavou a Dolní Libinou na Šumpersku se dnes zaměří pátrání policistů po čtyřiasedmdesátileté ženě z Oskavy, která se pohřešuje v souvislosti s bleskovými záplavami.

Článek

Jde o oblast, kam se voda po nedávných povodních rozlila do širokého okolí. Lokalita byla v předchozích dnech velmi těžko dostupná. Seniorku hledají policisté již týden. Větší rozsah pátrání se plánuje na středu.

Oblast mezi Oskavou a Dolní Libinou procházeli policisté i v předchozích dnech, práci jim však ztěžoval těžko dostupný terén. „Protože bylo o víkendu příznivé počasí, mohli myslivci a další dobrovolníci započít s úklidem popadaných stromů a naplavenin. Na mnoha místech byla nasazena těžká technika, v součinnosti s hasiči se pokračovalo v odklízení naplavenin v řece a v čištění propustků,“ uvedla policejní mluvčí.

Vyplavení lidé potřebují především nářadí a čistící prostředky.

Kvůli likvidačním pracím byla od sobotního poledne uzavřena také silnice na místní část Nemrlov. „V rámci pátrací akce postupujeme tak, jak nám to aktuální stav a klimatické podmínky dovolí. Pátrací akci většího rozsahu připravujeme na středu 17. června,“ dodala policejní mluvčí.

Pohřešovanou ženu bezúspěšně hledají desítky policistů a hasičů od minulého pondělí. Pátrají po ní zhruba v desetikilometrovém úseku mezi Oskavou, Dolní Libinou, Novou Hradečnou až k Šumvadu, jde o obce po toku Oskavy a jejích přítoků, které bleskové povodně před týdnem zasáhly nejvíce. Oskava, odkud žena pocházela, je jednou z obcí, které ničivé záplavy v noci na pondělí postihly nejvíc. Sílu přívalových dešťů, jež v okamžiku zvedly hladinu řeky Oskavy, dokazuje i utržený most mezi Oskavou a Bedřichovem.

Rozsáhlejší pátrací akci s nasazením většího počtu policistů i techniky policie původně plánovala na dnešek, odložila ji však až na středu tento týden. Svou roli hrají právě podmínky v oblasti.

Ničivé záplavy, které postihly Uničov a okolí a jižní část Šumperska minulý týden v noci na pondělí, mají dosud jednu oběť, osmačtyřicetiletou ženu z místní části Šumvaldu Břevence.

+4

Olomoucký kraj zorganizoval finanční sbírku, která lidem v zaplavených vesnicích na Šumpersku a Uničovsku pomůže s odstraňováním následků povodní. Peníze mohou lidé posílat na sbírkový účet 123-0754200287/0100.

„Podle prvotních odhadů způsobily bleskové povodně škody za stovky milionů korun. Například v Šumvaldě je zasažena třetina všech obyvatel. Sbírka bude probíhat celý rok. Předem velmi děkuji všem, kteří se do ní zapojí,“ dodal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Reklama

Doporučované