Hlavní obsah

Už žádné oblečení. Vyplavení lidé potřebují lopaty, hrábě i popelnice

Foto: HZS Olomouckého kraje

Pro odklízení povodňových škod se místním hodí i nářadí všeho druhu.

Reklama

Do středomoravských obcí postižených lokální povodní začíná ve velkém přicházet humanitární pomoc. „Lidé nejvíce potřebují dezinfekční prostředky, prostředky pro úklid domácnosti a nářadí na úklid všeho druhu,“ konstatují hasiči.

Článek

„Humanitární pomoc shromažďujeme na stanici v Uničově. Na základě požadavků obcí jsme rozvezli 280 kusů vysoušečů a další materiál. Nejvíce lidé potřebují dezinfekční a úklidové prostředky, hygienické potřeby, nářadí všeho druhu, které jim postupně do obcí navážíme,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V Šumvaldu a okolí také operuje několik humanitárních organizací, které zjišťují, co oběti záplav nejvíc potřebují a ve spolupráci a s policií a hasiči jim rovněž poskytují psychologickou pomoc.

Neštěstí obyvatel z Šumvaldu, jeho místní části Břevence, Oskavy i z Dlouhé Loučky, kterým bleskové povodně poničily v noci na pondělí majetek, vyvolalo velkou vlnu solidarity mezi lidmi. „Na stanici v Uničově nám navážejí obrovské množství materiálu. Prosíme lidi, aby nevozili oblečení či nádobí, ale zaměřil se především na pomoc, která je potřeba. Jde hlavně o nářadí, kolečka, ale i popelnice, které lidem voda odplavila. Stanice je pro příjem otevřena od 07:00 do 19:00,“ uvedla mluvčí hasičů. Hasiči také vítají dobrovolníky, nárůst jejich počtu očekávají v Šumvaldu hlavně o víkendu. Hlásit se mají při příjezdu od Dlouhé Loučky.

Na místě působí i humanitární organizace. Například Diakonie Českobratrské církve evangelické otevřela svou humanitární základnu v Rýmařově a do Olomouckého kraje vysílá své dobrovolníky, kteří odklízejí bahno a nepořádek po povodni hlavně v domácnostech seniorů, kteří sami na úklid nestačí. Proškoleni jsou i v psychické první pomoci. „Budeme pomáhat celý víkend. S hasiči a starosty jednáme o nasazení i v příštím týdnu podle potřeby,“ sdělila ČTK Jarmila Dvořáková z humanitárního oddělení diakonie.

+1

Olomoucký kraj začal hned po povodních organizovat finanční sbírku, která lidem v zaplavených vesnicích na Šumpersku a Uničovsku pomůže s odstraňováním následků povodní. Peníze mohou lidé posílat na sbírkový účet 123-0754200287/0100. Přispět mohou jednotlivci i firmy.

„Podle prvotních odhadů způsobily bleskové povodně škody za stovky milionů korun. Například v Šumvaldě je zasažena třetina všech obyvatel. Sbírka bude probíhat celý rok. Předem velmi děkuji všem, kteří se do ní zapojí,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Lidem z vytopených obcí pomáhají s odstraňováním škod i dobrovolníci. S pomocí přispěchala také Charita. Do oblasti míří například dodávky ošacení, pitné vody nebo hygienických pomůcek.

Výrazně se zapojila rovněž organizace Člověk v tísni. Na místě má několikačlenný tým, který zjišťuje akutní potřeby a poskytuje zasaženým rodinám psychosociální pomoc.

„Letos poprvé naostro zkoušíme aplikaci na sběr dat v terénu, kterou dlouhodobě vyvíjíme společně s organizací Adra. Je to pro nás obrovská úspora času, protože aplikace nám umožňuje sbírat data online a můžeme také přímo pořizovat fotografie ze zasažených míst,“ říká ředitel olomoucké pobočky Člověka v tísni Michal Láš. „O tom, jak dále postupovat a jaká bude nejvhodnější forma pomoci, rozhodneme po vyhodnocení nasbíraných dat.“

Ihned po povodních poslal Člověk v tísni do terénu šestnáctičlenný tým, který společně s dalšími organizacemi jako je Adra, Charita, Maltézská pomoc, Český červený kříž nebo Hasičský záchranný sbor zjišťuje přímo na místě rozsah škod a akutní potřeby. „Momentálně sbíráme data a provádíme šetření, abychom v této krizové situaci zjistili, co lidí nejvíce potřebují. Proškolení pracovníci olomoucké pobočky Člověka v tísni také pomáhají lidem, kteří se kvůli povodním ocitli v nouzi a poskytují i potřebnou psychosociální pomoc a podporu,“ dodala humanitární organizace.

Akutní potřeby jsou zatím zajištěny podle Člověka v tísni ze strany obcí, kterým mimo vlastní zásoby dodávají potřebný materiál nejrůznější subjekty - firmy, hasiči nebo například Potravinová banka Olomouckého kraje. Z dlouhodobějšího hlediska se jako problematické jeví zásobování obcí pitnou vodou. „Již teď víme o 76 znečištěných studnách a číslo ještě poroste. Ve většině případů je pro zasažené domácnosti studna jediným zdrojem pitné vody. Prozatím mají lidé k dispozici vodu v cisternách a vody balené.“

Reklama

Doporučované