Hlavní obsah

Patří Babišův tajný nepřítel ke skupině Ztohoven? „Možná se s ním denně potkávám,“ říká Týc

Podívejte se na rozhovor s Romanem Týcem ze skupiny Ztohoven, který vysvětluje smysl Paralelní Polis a názory na Skupinu Šuman.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Nový díl investigativního seriálu Seznamu Zvláštní vyšetřování pátral po zašifrovaném odesílateli zpráv a odposlechů namířených proti Andreji Babišovi. Jedna stopa reportéry dovedla k umělecké skupině Ztohoven známé z případu vyvěšení červených trenýrek na střeše Pražského hradu.

Článek

„Před třemi lety jsme otevřeli institut Paralelní Polis,“ vysvětluje člen skupiny Ztohoven Roman Týc. „V jednom patře tam sídlí institut kryptoanarchie: Kryptování je šifrování, anarchie je vzdor autoritářským tendencím státu. A my v tomto institutu vedeme lidi k debatám na téma emancipace. Obrovsky tam rezonuje téma ekonomické emancipace.“

Paralelní Polis vyhlásila bojkot EET

V Paralelní Polis, která sídlí v Praze Holešovicích a kde se i za kávu dá platit jen kryptoměnou – bitcoiny, zásadně odmítají vydávat účtenky EET, ačkoliv i jim to zákon přikazuje. Už loni na podzim se rozhodli, že budou touto formou bojovat proti politice Andreje Babiše.

Mohli jít ve svém sporu ještě dál a podporovat zašifrovaný projekt „Skupina Šuman“ (pojmenovaný podle řídícího důstojníka StB Julia Šumana) a dávat na Twitter obsah, který míří proti pravděpodobnému vítězi voleb Andreji Babišovi? Objevily se tam například tajně pořízené odposlechy Babišových hovorů s novinářem Markem Přibilem o tom, kdy a jak v Babišově MF DNES zveřejňovat články namířené proti sociální demokracii.

Vzdor a nejvyšší zoufalost

„Myslím si, že je pravděpodobné, že v Paralelní Polis může být hacker, který by byl schopen tohle udělat – nejen technologicky, ale i v rámci postoje a vzdoru v momentu nejvyšší zoufalosti – bojovat se státem,“ říká v rozhovoru pro Seznam Roman Týc ze skupiny Ztohoven. „Může to být člověk, s kterým se dnes a denně v Paralelní Polis potkávám.“

Týc zároveň dodává, že projekt Skupina Šuman určitě není zaštítěný celou institucí Paralelní Polis: „Takhle my nefungujeme. Paralelní Polis je technologický think tank, místo pro koncentraci lidí, kteří se zajímají o technologie a jejich nové využití v rámci debat o novém přeuspořádání společnosti.“

Babišova teorie bez důkazů

Roman Týc přidává svou teorii, že za protibabišovským obsahem na Twitteru stojí „ta druhá parta v rámci politického boje“. Tedy sociální demokracie.

Toto podezření šíří i sám Andrej Babiš, který nedávno dokonce prohlásil, že za jeho odposlechnutými hovory stojí civilní rozvědka spadající pod ministra vnitra (a Babišova velkého nepřítele) Milana Chovance a spolupracující s jednou „bezpečnostní agenturou z Rokycan“. „Důkazy samozřejmě nemám,“ dodává Babiš.

Nový díl investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování se zabýval i touto verzí. Na celý pořad se podívejte ve videu zde: 

Zvláštní vyšetřování, 15. díl: Babišův tajný nepřítel (režie Vít Klusák, Filip Remunda).

Reklama

Doporučované