Hlavní obsah

Pečovatelka z domova, kde zemřel senior na covid, vyzvala ředitele k omluvě

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Předžalobní výzvu k veřejné omluvě zaslala řediteli Domova důchodců Velké Hamry advokátní kancelář. Omluvit se má pečovatelce, kterou podle advokátů nepřímo obvinil z podílu na smrti klienta domova. Její jméno ale nikde nepadlo.

Článek

V tiskové zprávě to uvedl Tomáš Nielsen, který pečovatelku zastupuje. Domov ve Velkých Hamrech byl od 7. června na týden pro návštěvy zavřený poté, co se koronavirus prokázal u dvou klientů, kteří byli očkovaní, a u jedné pracovnice. Ta patří k sedmi zaměstnancům domova, kteří očkování odmítli. Jeden z klientů koronaviru podlehl.

„Zatím to není potvrzené, ale jedna neočkovaná pečovatelka nám na koronavirus onemocněla a celá její rodina, a zrovna na oddělení, kde pracuje, se u dvou seniorů objevil covid,“ řekl tehdy ČTK Skrbek. Ukázalo to podle něj, že neočkovaní pracovníci jsou v sociálních a také zdravotnických zařízeních největší riziko.

Podle právníka zveřejnil ředitel nepodložené a nepravdivé informace. „Zveřejnil i informace o jejím zdravotním stavu a o zdravotním stavu její rodiny. Jakkoliv je pro mě nepochopitelné, jak se k těmto informacím mohl dostat, jeho jednání považuji za zcela protiprávní a mám podezření, že mohlo naplnit i skutkovou podstatu některého z trestných činů,“ doplnil Nielsen.

Argumentuje názory odborníků, podle kterých může nákazu přenést i člověk očkovaný. I Státní ústav pro kontrolu léčiv podle něj předběžně uvádí, že očkování vakcínou Comirnaty snižuje riziko přenosu nákazy na jiné osoby o 40 až 60 procent.

Domov ve Velkých Hamrech patří se 130 klienty k velkým zařízením sociálních služeb v Libereckém kraji. Všichni tamní klienti jsou podle Skrbka proti koronaviru očkovaní a také většina z 90 zaměstnanců. Na případ upozornil Český rozhlas Radiožurnál.

Na nákazu se podle ředitele přišlo, když jeden z klientů zkolaboval a odvezli ho do nemocnice. Tam zjistili, že má koronavirus. „Šlo o britskou variantu, nemoci bohužel podlehl,“ dodal Skrbek. Testování pak odhalilo další dva nakažené. Následné PCR testování dalších 60 vytipovaných, kteří s nimi byli v kontaktu, už vyšlo negativně.

Reklama

Doporučované