Hlavní obsah

Pekárny v Pardubickém kraji zvyšují ceny svých výrobků

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pekárny v Pardubickém kraji zvyšují ceny svých výrobků. Nutí je k tomu zvláště rostoucí ceny surovin. Například společnost Pekárny Nopek z Vysokého Mýta od prosince zvedne ceny o 12 až 15 procent.

Článek

„Jsou to hlavně suroviny, které nejsou, mouka šla už o 30 procent během letoška a avizují, že od nového roku půjde o další 1,50 koruny na kile výš. Myslím, že zdražení na konci roku nebude poslední, v únoru nebo březnu se budeme bavit o dalším navyšování,“ uvedl předseda představenstva Bohumil Štanglica.. Rostoucí ceny energií zatím firmu nepostihují, má je zafixované do konce roku, v dalším období se ale už projeví. „Budeme na to muset zareagovat, zvedá se také minimální mzda,“ dodal Štanglica.

Už v září zdražila výrobky až o pět procent firma Moravec - pekárny Moravská Třebová. „Jestli šla mouka nahoru o korunu, po novém roce má jít o další 1,50 koruny. To už by bylo v součtu navýšení ceny o 30 procent. V měsíčních nákladech to dělá statisíce,“ uvedl jednatel Vladimír Moravec. Podle jeho odhadu bude nutné zvýšit ceny o 25 procent ve srovnání s cenami v létě. Firma má několik vlastních prodejen, Moravec ale poukazuje na rostoucí náklady na rozvoz zboží. Ceny energií má do konce roku garantované.

O pět procent zvýšila minulý měsíc ceny výrobků pekárna Dymák v Heřmanově Městci na Chrudimsku. „Předpokládáme, že od 1. ledna budeme muset navyšovat o deset nebo i více procent. Souhrnně to tak bude o 15 až 20 procent, ještě nevíme, co to udělá,“ řekl ČTK Filip Dymák z pekárny Dymák. Vliv mělo podle něj hlavně letošní postupné zdražování vstupních surovin. Ceny energií má pekárna zatím zafixované, na rok 2022 ale bude muset vyjednat nové, od ledna vzrostou také mzdové náklady.

Reklama

Doporučované