Hlavní obsah

Peková: Na koronavirus se u nás už neumírá. Nechme společnost dýchat

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Soňa Peková byla hostem speciální Výzvy.

Reklama

Česko má z koronavirové pandemie to nejhorší za sebou. Češi by ale neměli riskovat a dovolenou si letos raději užít v tuzemsku, řekla molekulární genetička Soňa Peková ve Výzvě Seznam Zpráv.

Článek

Podle Pekové bude důležité, aby Češi letos co možná nejméně cestovali do zahraničí. Obává se, že lidé do tuzemska virus zpátky přivezou ze zemí, které na tom nejsou epidemiologicky tak dobře. Samotné šíření viru je ale podle ní pod kontrolou. Vědkyně nicméně upozornila na zmatky, které v zemi byly po vypuknutí epidemie. „Na začátku jsme ale hodně zmatkovali, to bylo velice rizikové období,“ řekla ve Výzvě.

Peková také zopakovala, že se druhé vlny neobává. „Virus nevykazuje sezonní aktivitu. Kdybychom ho měli čekat na podzim, tak bychom ho měli průběžně významně vídat i teď, i v létě. Koronavirus se může zase objevit, ale budou to epidemie lokálního charakteru. Jako když je někde epidemie průjmu, tak to řeší lokální hygiena, neřeší to stát a celý svět. Podle mého názoru je třeba ubrat z dramatičnosti,“ upozornila.

Podle Pekové jsou naděje, které se upínají k vyvinutí vakcíny proti koronaviru, víceméně marné. Zdůrazňuje, že testování takových vakcín trvá roky a výsledek bývá nejistý. „Každý může dělat, co chce. Já nechci nikomu bránit v tom, aby vyvíjel vakcíny. Virus je podle mého názoru příliš heterogenní na to, aby se dala vyvinout funkční vakcína,“ dodala vědkyně.

+6

Soňa Peková také zastává názor, že virus není čistě přírodního charakteru a mohl být geneticky upraven v laboratoři, zatímco se část akademické obce snaží tuto teorii vyvracet. Například podle biochemika a prorektora Univerzity Karlovy Jana Konvalinky neexistuje žádný molekulárně-biologický důvod si myslet, že virus vznikl uměle. Peková je nicméně jiného názoru. „Nemám dostatečnou fantazii na to, abych si uměla představit, že by přírodně vzniknul takový virus,“ uvedla.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch o Pekové na začátku epidemie prohlásil, že se kvůli nedbalému zacházení se vzorky k testování sama nakazila novým typem koronaviru. Za tento výrok se později omluvil, pro molekulární genetičku je celá aféra minulostí. „Považovala jsem to za takové zaškobrtnutí, jsem profesionál a už se k tomu nechci vracet,“ dodala.

Záznam celého pořadu si můžete pustit ve videu níže. Přepis nejzajímavějších odpovědí nabídneme v následujících hodinách:

Češi měli štěstí. Drsné formy koronaviru se nám vyhnuly, říká Soňa Peková.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované