Hlavní obsah

Pendleři kvůli zpřísnění režimu stáli na hranicích s Bavorskem dlouhé fronty

Foto: Profimedia.cz

Fronta zájemců o testování na koronavirus na česko-německé hranici.

Reklama

Nová povinnost negativního výsledku testu na koronavirus pro vstup do Německa dál komplikuje situaci na hranicích. Na některých přechodech se od rána tvořily fronty pendlerů.

Článek

Komplikace se týkají zejména hranic s Bavorskem, které na hranicích s Českem od přeshraničních pracovníků vyžaduje testy na koronavirus každých 48 hodin. Na Folmavě na Domažlicku podle ČTK kolona aut ráno dosahovala až dvou kilometrů.

Dlouhá kolona aut se od brzkého rána tvořila u testovacího místa na české straně hranice v Pomezí nad Ohří na Chebsku. Ve 4 hodiny ráno tam otevřelo nové testovací místo, které o víkendu zřídil Karlovarský kraj. Výsledky dostanou lidé na počkání.

Dopravu na místě řídila policie a podle krajské policejní mluvčí Kateřiny Krejčí se dařilo fronty na testování oddělit od hlavní silnice, provoz na silnici do Německa tak byl plynulý. Z testování na německé straně jsou výsledky do druhého dne.

Fronty naopak nebyly na hranicích se Saskem, které se dohodlo s Českem na kompromisu a týdně vyžaduje „pouze“ dva testy.

Některé bavorské okresy výslovně upozorňují pendlery z České republiky na to, že úřadům musí pravidelně poskytovat výsledky testů na koronavirus. Učinit tak mohou elektronicky, nebo poštou. Sasko takový požadavek nezmiňuje, od českých přeshraničních pracovníků ale vyžaduje, aby u sebe měli vedle výsledku testů i pracovní smlouvy.

Německo od neděle považuje Česko za epidemicky vysoce rizikovou oblast, proto zpřísnilo podmínky pro cestování i pro každodenní přeshraniční dojíždění za prací. „Počet infekcí v České republice od září vzrostl raketovou rychlostí a míra úmrtnosti je teď jednou z nejvyšších na světě,“ píše o Česku mnichovský deník Süddeutsche Zeitung. Deník připomíná, že za nový růst případů v lednu může krátké rozvolnění opatření před Vánoci.

Podle odhadů dojíždí z Česka za prací do Německa 35–60 tisíc lidí. Německá zpravodajská televize n-tv upozornila, že obchodní a průmyslové komory v Bavorsku a Sasku před novým omezením varovaly. Televize upozorňuje i na odpor, který německé opatření v Česku vyvolalo. „Nejistota je obrovská,“ citovala n-tv Jana Třísku z Asociace pendlerů ČR.

Reklama

Doporučované