Hlavní obsah

Peníze navíc i konec politických trafik. Politici chtějí zastavit šikanu seniorů

V domě pro seniory Slunečnice v Ostravě zaznamenali reportéři Seznam svědectví o drsných poměrech.

Reklama

Během několika příštích dnů by do připomínkového řízení měla dorazit novela zákona o sociálních službách, která má přinést zásadní změny do systému sociálních služeb.

Článek

Redakce Seznam Zpráv navazuje na sérii svých investigativních reportáží z domova pro seniory v ostravské Porubě. Chystaná novela zákona o sociálních službách, o níž mluví ministryně práce a sociálních věcí, už brzy zamíří do připomínkového řízení, strany se ale na její podpoře ještě neshodly.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová dokonce mluví o tom, že „přichází s naprostou změnou“.

„Nově budeme financovat veškeré personální náklady, budeme zavádět personální standardy, v celém systému zavádíme dodržování lidských práv jako kritérium kvality,“ uvedla, když některé změny zákona nastínila reportérům Seznamu po zhlédnutí série reportáží Ve stínu Slunečnice o šikaně ve stejnojmenném domově pro seniory v Ostravě. Reportéři zaznamenali svědectví o vulgaritách i naprosto necitlivém chováním části personálu k některým klientům.

Úspěch toho, co ministryně Maláčová připravila, bude teď záviset na tom, jakou získá politickou podporu. Je přitom patrné, že sněmovní strany se zatím na řešení problému neshodnou.

Všechny sice zdůrazňují, že je třeba ho řešit, většina z nich ale zatím odmítla odpovědět na to, jestli a za jakých podmínek ministerský návrh podpoří.

„Jsme trochu skeptičtí. Sociální demokracie zde dlouhá léta mohla dobré podmínky prosazovat coby vládní strana (s vlastním premiérem) i jako koaliční strana. Ani v jednom případě se tak nestalo,“ řekl třeba předseda STAN Vít Rakušan.

Sociálním službám přibude půl miliardy

O nefunkčním systému sociální péče přitom opozice mluví měsíce. K tomu, aby vláda sociální služby dofinancovala, vyzývaly opoziční strany v červnu, zároveň s tím lobbovaly alespoň za částečnou reformu.

„Ministerstvo práce musí předložit přinejmenším věcný návrh zákona o sociálních službách, který by zajistil, že jejich financování bude předvídatelné,“ řekl tehdy předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Ten je podle svých slov připraven novelu za určitých podmínek podpořit: „KDU-ČSL podpoří novelu, která bude řešit personální a finanční zajištění, a to tak, aby se klientovi dostalo kvalitní péče a mohl žít důstojný život. Musí především obsahovat konkrétní a reálně splnitelné kroky, včetně jejich financování.”

Za ty lidovci považují zejména vzdělávání zaměstnanců, podporu komunikace na všech úrovních, finanční ohodnocení, posílení inspekce a investice do domácí péče.

K nápravě problému vyzývali i komunisté nebo ODS.

Zatímco KSČM stála o novelu zákona, která by zabezpečila víceleté financování sociálních služeb se zahrnutím inflace, občanští demokraté chtěli hlavně o dvě miliardy korun navýšit výdaje.

„Je to forma nátlaku, aby vláda peníze našla a poslala je zaměstnancům sociálních služeb, kteří slouží těm nejslabším, nejchudším a nejpotřebnějším,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda ODS Petr Fiala.

Rozpočet vláda schválila ve středu. Maláčové sice do resortu přibude téměř 6 miliard, na sociální služby příští rok půjde navíc 600 milionů.

„V rozpočtovém výboru jsem podpořila návrh, který by měl přidat na sociální služby navíc 600 milionů korun, celkově se tak pro příští rok bavíme zhruba o částce 18,5 miliardy korun,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO) po odvysílání reportáží z Domova Slunečnice.

Piráti: Tyhle knížecí rady jsou problematické

Piráti pak mají výhrady, a to zejména k zavádění standardů. Ty podle nich nestojí tolik na řediteli, jako spíš na finančních a personálních zdrojích daného zařízení.

„Nastavit počet odborníků na jednotlivé typy zařízení například podle počtu lůžek a typů klientů samo o sobě může situaci jen zkomplikovat, pokud ministerstvo neposkytne prostředky k naplnění takových standardů. Piráti považují tyhle knížecí rady pro každý ‚důchoďák’ spíše za problematické a svazující ruce jednotlivým zařízením, než aby mohly snižovat rizika špatného zacházení,” řekla za svoje straníky Olga Richterová (Piráti).

„Připravovanou novelu považujeme za problematickou, šikanu a jiná rizika neřeší o nic víc než dosavadní znění zákona,” odpověděla na otázku, jestli Piráti návrh podpoří.

Upozorňuje i na to, že kraje můžou přijít o možnost plánovat si vlastní sítě sociálních služeb podle svých specifik i o část financí k pokrytí nákladů: „Veškeré plánování služeb chce totiž MPSV opět krajům z jejich kompetence odebrat, služby enormně standardizovat a také na pět nebo více let ‚stabilizovat’ jejich financování s cílem zastavit nárůst nákladů.”

Přesuňme péči do rodin, vyzývá Klaus

Starostové trvají na tom, že selhání personálu jako v domově seniorů Slunečnice je stále jen chybou jednotlivce.

„Jde o selhání jednotlivce, neselhává systém jako takový. Vidíme desítky pozitivních příkladů, jak lze péči o seniory provozovat,” sdělil jejich šéf Vít Rakušan.

Ačkoliv slíbil, že strana podpoří změny, které jdou naproti klientům, k novele je spíše skeptický: „Nemyslíme si, že by se mělo jednat o nějakou hlubší systémovou změnu jako takovou. Jde možná o změnu myšlení a přístupu, ale to do paragrafů nedostaneme. Co lze změnit, je financování této oblasti: obecně je sociální péče a pomoc potřebným velmi podfinancována.”

Předseda nového hnutí Trikolóra Václav Klaus pak stojí za tím, aby se reformovala hlavně domácí péče.

„Domovy důchodců tu budou i dál, my se ale musíme snažit zvrátit tu tendenci, aby stále větší počet lidí odcházel do podobných zařízení. Péče v rodině je přece základní koloběh života – já jsem s láskou utíral zadek svým dětem a trochu doufám, že mi to oplatí, až zestárnu,” řekl Klaus ml. na tiskové konferenci věnované přímo kauze Slunečnice.

Politici kromě toho přicházejí i s dalšími návrhy, jak péči zkvalitnit.

Ministryně financí Alena Schillerová navrhla například filtrovat výběr pečovatelek a pracovnic v přímé péči pomocí psychotestů – tak, aby se na pozici nedostávali lidé bez potřebných předpokladů.

Piráti přicházejí i s nápadem, jak předejít tomu, aby se post ředitele nestával jen výhodnou politickou trafikou.

„Ředitelem se stává vítěz výběrového řízení, jehož součástí je často posuzování vize pro řízení dané organizace. Podmínky pro kandidáty je možné zpřesnit, výběrová řízení podmínit minimálním počtem uchazečů, případně nastavit princip dočasnosti výkonu funkce, jako je tomu například u ředitelů škol,“ dodává Richterová s tím, že by se při opakovaném jmenování mohlo přihlédnout k naplnění vize, se kterou ředitel do zařízení přišel.

Šéf lidovců: Odpovědnost nese náměstek

S tím ale nesouhlasí lidovci, jejichž zástupce Zbyněk Pražák má jako náměstek primátora na ostravském magistrátu oblast sociálních věcí na starosti. Do paměti diváků reportáže Ve stínu Slunečnice se však zapsal jako člověk, který spíše „přikrýval” tamní poměry a podporoval ředitele domova – taktéž bývalého kandidáta KDU-ČSL.

„Nejsem si vědom faktu, že by místa ředitelů byla obsazována jako politické trafiky. Alespoň o nich nevím v krajích, kde má KDU-ČSL politickou zodpovědnost za správu sociálních služeb. Podobným praktikám se ale dá předejít – každý kandidát musí projít standardním výběrovým řízením, ve kterém prokáže svoji plnou kvalifikaci pro tuto práci,” řekl Výborný.

A jeho postoj k náměstku Pražákovi? „Lidé zodpovědní za svůj resort nemohou být ani v podezření z liknavosti nebo z toho, že zametají problémy pod koberec. A to samozřejmě ani naši členové – padni, komu padni. Je zodpovědností pana náměstka Pražáka, aby k tomuto případu podal jasné vysvětlení, on nese odpovědnost. Veřejnost pak mohu uklidnit, že v tomto konkrétním případě přijalo město ve spolupráci s ředitelem domova už sérii opatření. V domově se budou konat 3× měsíčně pravidelné kontroly, k dispozici bude i psycholog a bude proveden průzkum spokojenosti ve všech domovech města,” dodává s tím, že na prvním místě musí být důstojné postavení klienta.

Změny pravidel v péči o seniory bude redakce Seznam Zpráv průběžně sledovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované