Hlavní obsah

Ponižování seniorů: Musím pracovat s těžkou sortou lidí, říká ředitel domova

Foto: Seznam Zprávy

Domov pro seniory Slunečnice v Ostravě-Porubě.

Reklama

Chování pečovatelek je podle šéfa ostravského domova Slunečnice zapříčiněno nedostatkem pracovníků v oboru.

Článek

Zoufalá svědectví klientů domova pro seniory Slunečnice a jejich příbuzných na jedné straně, zaryté mlčení personálu i jeho vedení na straně druhé. Série reportáží Seznam Zpráv odhalila, že ubytovaní senioři musí čelit minimálně ponižujícímu zacházení. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová dokonce kvůli těmto zjištěním vyslala do ostravského zařízení kontrolu a chystá další opatření.

Pečovatelky, jejich vedoucí Hana Krejčí i ředitel instituce Radek Baran setkání s reportéry Seznam Zpráv kvůli přístupu personálu ke klientům opakovaně odmítali. Letos v létě ale Baran ke schůzce s reportérkou coby dobrovolnicí svolil – a potvrdil, že pečovatelkám rozdal výtky.

„Máme neustálý podstav zaměstnanců. A byli nám schváleni zaměstnanci se základním vzděláním a se 150hodinovým kurzem. Je to těžká sorta lidí, se kterými se pracuje,“ vysvětloval vulgární chování některých pečovatelek v domově pro seniory Slunečnice.

„Jestliže mám tři na sobotu a na neděli, tak obhospodařit třeba 41 lidí nebo 38 lidí je velmi těžké – když máte udělat hygienu, obstarání jídla, nějaké jejich aktivity, věnovat se jim individuálně. Takhle to skutečně nejde,“ řekl s tím, že personál na počet klientů v jednotlivých odděleních podle něj nestačí.

Výtku za nevhodné chování proto v reakci na stížnost dnes již bývalé pečovatelky Gabriely Lhoťanové dostaly tři její kolegyně – a i jejich vedoucí Hana Krejčí.

„Tohle teď můžu udělat podle zákoníku práce za závažné porušení pracovní kázně. Momentálně jsem k tomu objednal i školení zaměstnanců ke komunikaci. A mimo jiné byla pro všechny zaměstnance daného patra objednána i supervize,“ líčil v létě přijatá opatření.

Sama vrchní sestra Hana Krejčí ale v chování personálu pochybení nevidí.

„Může se to stát, určitě může. Ale jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Sestry nejsou kurvy také,“ řekla při setkání s reportérkou coby dobrovolnicí ve třetím díle minisérie Ve stínu Slunečnice.

„Co se týče paní Krejčí, dostala teda také výtku, protože nepostupovala tak, jak měla. A myslím, že výtku dostala oprávněně, jestli to takhle řekla,“ řekl po konfrontaci s jejími slovy ředitel.

V reportáži zazněla svědectví několika klientů domova Slunečnice, další zkušenosti přidali i lidé, kteří v domově měli své příbuzné.

Všichni si stěžovali na postup části personálu, který ke klientům přistupoval necitlivě nebo je častoval urážkami. Na jednu z důchodkyň pečovatelka dvakrát fyzicky zaútočila – modřiny jí na rukou a na hrudníku udělala údajně proto, že ji seniorka přivolávala zvoněním.

„Rodina za mnou byla, modřiny jsem viděl. Řešili jsme, jak celou situaci řešit a rodina řekla, že stačí omluva – ať se to víckrát neopakuje. Takže pracovnice udělala omluvu, klientka mi to teď přiznala a vím, o koho se jedná,“ reagoval pohotově ředitel na její příběh.

Baran ale podle svých slov věděl i o dalších situacích – včetně té, kdy pečovatelka stáhla jedné z klientek kalhotky vestoje a uprostřed chodby: „Znám ji. Slyšel jsem o ní tedy jenom z jedné strany, nikdo z klientů mi to nedosvědčil. Stalo se to také před rokem půl, a svědčí paní Lhoťanová, která už tady nepracuje. To je všechno, co jsem teď zjistil.“

Ačkoliv ředitel reportérům odmítl poskytnout rozhovor na kameru, v létě si stál za tím, že pro zklidnění situace udělal všechno, co mu zákon dovoluje. Včetně toho, že o incidentech už prý informoval i svého nadřízeného: „Nahlásil jsem to na odbory a nahlásil jsem to i zřizovateli.“

Tím je město Ostrava – pod patronátem ho má náměstek ostravského primátora pro kulturu a sociální věci, člen KDU-ČSL Zbyněk Pražák.

Stejná strana přitom měla na kandidátce v roce 2006 i samotného Radka Barana – ředitel domova se tehdy v barvách lidovců pokoušel o vstup do zastupitelstva v nedaleké obci Vratimov.

Podle Zbyňka Pražáka ale neexistují důkazy o tom, že by se v domově dělo něco nestandardního.

„Z výsledků našich kontrol vyplývá, že to není žádný domov hrůzy. Nemohu sice vyloučit selhání jednotlivců v konkrétní situaci. Ale vylučuji, že by šlo o plošný či systémový problém,“ reagoval po odvysílání reportáže náměstek tento týden.

Pátrání reportérů bude pokračovat čtvrtou částí minisérie Ve stínu Slunečnice. Ta v pondělí přinese otevřenou konfrontaci s vrchní sestrou a do příběhu vstoupí i veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Předposlední díl najdete na Seznamu už v pondělí 25. listopadu ráno.

Reklama

Doporučované