Hlavní obsah

Peníze, nebo karanténa aneb Jak se letiště snaží zachránit cestovní ruch

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Komu by se po příletu nechtělo čekat dva týdny na možné objevení se příznaků, mohl by si zaplatit testy přímo na letišti. Do Řecka se vrací roušky. Přinášíme i tipy na utajená místa u Jadranu.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Peníze, nebo karanténa

O tom, jak se vyhnout povinné karanténě a odvrátit tak hromadné rušení cest, spekuluje letiště Heathrow. Jeho šéf John Holland-Kaye podle BBC uvedl, že by výměnou za nutnost zůstávat deset až čtrnáct dnů doma mohlo stačit nechat se otestovat přímo na letišti. Zmatky nastolené rozhodnutím britské vlády o povinné karanténě pro všechny navrátilce ze Španělska je podle něj třeba vyřešit alternativní cestou.

„Je to taková výzva vládě - Spojené království potřebuje rychle začít režim testování cestujících. Bez něj Británie jen rozehraje karanténní ruletu,“ řekl a dodal, že by letiště rádo spolu s vládou vymyslelo plán na testování lidí přímo po příletu. Cestující by ale po příletu zchudli asi o 50 liber. „Je to vysoká cena, ale jsou lidé, kteří se potřebují vrátit do práce nebo dát dítě do školy, takže budou připraveni zaplatit, aby se vyhnuli karanténě,“ řekl Holland-Kaye.

Bezplatné a zatím nepovinné testování nabízí například německá letiště. Vzhledem ke zhoršující se situaci ve Francii, USA a Brazílii se ale zvažuje, že se testy stanou povinností každého, kdo z těchto zemí přiletí.

Návrat roušek

Vzhledem k tomu, že počet případů koronaviru v Řecku, a zejména v Attice, mírně, ale přesto stoupá, vláda rozhodla, že nošení roušek bude od středy povinné ve všech obchodech, kadeřnictvích a kosmetických salonech, na úřadech i v bankách. Nadále platí povinnost mít zakrytá ústa a nos v dopravních prostředcích, v barech, restauracích a kavárnách. Dodržování nařízení bude přísněji kontrolováno. Na konci týdne vláda rozhodne o možném prodloužení zákazu tradičních festivalů. Ministr zdravotnictví nicméně uklidňuje, že „epidemiologický obraz Řecka je lepší než v jiných evropských zemích“, a dodal, že šíření nákazy je pod kontrolou.

Aktuální koronavirová situace

Podle prohlášení Řecké národní organizace veřejného zdraví země za posledních 24 hodin eviduje celkem 52 nových případů koronaviru, v pondělí jich bylo 35. V současné době je v nemocnicích po celém Řecku osm pacientů starších 56 let.

Nizozemské Popelky

Chorvatsku začali hromadně dávat dočasné sbohem Nizozemci. Vláda se rozhodla přehodnotit Chorvatsko na semaforu na oranžové, čímž nastává povinnost karantény po návratu domů. To ale způsobilo hromadné balení kufrů a útěk Nizozemců z Chorvatska i před povinnou karanténou, píše Jutarnji list. Nizozemští turisté, kteří se rozhodli Chorvatsko před půlnocí opustit, zbytek dovolené plánují strávit v okolních zemích. „Mnoho nizozemských turistů se včera sbalilo a odjelo. Samozřejmě začalo hromadné rušení ubytování pro další období. Je to rána pro chorvatskou turistiku, Nizozemci se sem sotva začali začátkem července vracet, “ uvedl ředitel Chorvatské asociace kempů Adriano Palman.

Chorvatské sdružení cestovního ruchu již vyzvalo ministerstvo zahraničních věcí a předsedu vlády, aby se pokusily přesvědčit Nizozemsko, že jsou opravdu přijata veškerá opatření k tomu, aby situace zůstala pod kontrolou.

Aktuální koronavirová situace

Chorvatské pobřeží je podle nejnovějších údajů o počtu nově infikovaných a aktivních případů celkem stále nejbezpečnější středomořskou destinací pro turisty, píše Slobodna Dalmacija. Konkrétně bylo za posledních 24 hodin evidováno jen pět nových případů od Istrie po Dubrovník. „Vzhledem k tomu, že tato oblast má asi 1,4 milionu obyvatel, znamená to, že máme jen 0,357 nového případu na 100 000 obyvatel,“ chlubí se Chorvaté.

Chorvatská tajemství

Chorvatsko není jen Makarská riviéra. Místní deník Slobodna Dalmacija přichází s tipy na turistům více méně neznámá místa. Těžší přístup a složitější terén je vykoupen klidem bez lidí a krásnou krajinou. Nebo aspoň do doby, než tyto tipy nenapadne vyzkoušet masy lidí.

Prvním z nich je ukrytá a méně známá pláž Stiniva na ostrově Vis. Neobydlený a těžko přístupný ostrov nabízí zátoky se skrytými plážemi. Konkrétně Stiniva je oblázková pláž obklopená skalami, ideální pro plavání i potápění a vzhledem k menšímu turistickému ruchu zaručuje i soukromí a klid.

Foto: Profimedia.cz

Stiniva.

Toužíte-li po klidném koupání, ale nechcete kvůli tomu pádlovat přes půl Jadranu, nabízí se přírodní bazén, kterému místní přezdívají Dračí oko. Leží v zátoce Brbišćica. Komu nestačí zátoka, moře ani bazén, může doplavat do jeskyně Golubinka. V okolí se nicméně není kde schovat před přímým sluncem, takže místní doporučují mít s sebou slunečník.

Foto: Profimedia.cz

Dračí oko. Fotografie chorvatské blogerky Matey na oprrosti.com.

Kotli je chorvatské slovo pro velmi hluboké přírodní koupaliště a také název vesnice, která se pyšní přírodními bazény tvořenými řekou Mirnou padající přes skalní útvary. Barva vody se mění v závislosti na povětrnostních podmínkách. Hloubka každého bazénu se liší, takže opatrnost je namístě. Místní blogerka také varuje před kaskádovitou oblastí, přes kterou najít cestu zpět může být při nepozornosti oříšek. Jen o kousek dál se nachází další ukrytý poklad – Zarečki krov. Pro koupání v této skalnaté oblasti je typická zelená, avšak nezávadná a údajně i extrémně studená voda.

Foto: Profimedia.cz

Kotli. Fotografie chorvatské blogerky Matey na oprrosti.com.

Více tipů na turisty (zatím) neobjevená místa najdete zde.

Reklama

Doporučované