Hlavní obsah

Pět rad záchranářů kdy při covidu volat sanitku

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Většina pacientů se s covidem-19 léčí doma a z nemoci se vlastními silami dostanou. Při zhoršení ale mohou rozhodovat i minuty. Na co si dát pozor a kdy už je třeba volat záchranku?

Článek

Jak potvrzují zdravotníci, covid-19 je nevyzpytatelný a těžší průběh se zdaleka netýká jen starších lidí s dalšími zdravotními potížemi. Stav se zároveň může rychle měnit. Zatímco někteří záchranku volají, i když v ohrožení života nejsou, část lidí naopak volá až ve chvíli, kdy už je takzvaně „za pět dvanáct“, nebo už je na záchranu života pozdě.

„Není tomu tak jen v souvislosti s covidem-19, kolikrát jsme na dispečinku bohužel poslední, kdo s tím člověkem mluví. Pokud jde o poznání té hranice, vždy říkáme: pokud si nejste jistí, že situaci doma zvládnete vlastními silami, zavolejte záchranku. Pokud jde o covid-19, hlavním důvodem bývá dušnost. Pokud člověk nedořekne celou větu bez toho, aniž by se nadechoval mezi jednotlivými slovy, je to signál vážné dušnosti a určitě by měl volat,“ popsala pro Seznam Zprávy Jana Poštová, mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby.

Pražští záchranáři pro veřejnost vypracovali manuál, jak se s covidem-19 léčit, koho je třeba kontaktovat, kdy je nutné vyhledat rychlou pomoc, a kdy naopak stačí zůstat doma na lůžku.

Trvající horečka, vysilující kašel, nechutenství, vysílení a celková slabost, to vše jsou příznaky obvyklého průběhu onemocnění, které by lidé za běžných okolností měli zvládnout vyléčit vlastními silami po poradě s praktickým lékařem.

Pět rad kdy volat 155

- Stav se začne horšit z hodiny na hodinu, a to zejména u osob, které se léčí se srdcem či plicním onemocněním, cukrovkou, nádorem, vysokým tlakem, poruchou imunity nebo trpí silnou obezitou.

- Dýchání se zhorší natolik, že nemocný nemůže říct celou větu v kuse bez zadýchání (na jeden nádech nenapočítá do deseti) nebo promodrává v obličeji či v okolí rtů.

- Nemocný má poruchy vidění, sluchu, rovnováhy, paměti, nebo je mu na omdlení, případně zkolaboval.

- Pozorujete jiné neobvyklé příznaky mimo ty, které jsme výše vyjmenovali jako provázející běžný průběh onemocnění.

- Nejste si jistí nebo máte strach.

(zdroj: zzshmp.cz)

Podle mluvčí plzeňské záchranné služby Márii Svobodové je však právě domácí léčba covidu-19 záležitostí, kterou lidé ve velkém podceňují a nevěnují jí dostatečnou pozornost. I kvůli tomu se někdy jejich stav zhorší natolik, že je třeba volat záchranáře.

„Myslím, že je domácí léčba velmi podceněná. Lidé se často doma dostatečně neléčí, někdy léky nemají, jindy je zas správně neužívají. Někdy tedy léčba není spíš žádná. Potom se jejich stav, zejména tedy u těch starších nebo více ohrožených, zhorší. Když potom volají záchranku, pozdě třeba není, ale ten zdravotní stav už skutečně vyžaduje větší zásah,“ popsala redakci.

Na nutnost nezanedbat při covidu-19 první příznaky a důsledně je léčit, upozorňují i praktičtí lékaři. Právě oni jsou pro pacienty zpravidla prvním kontaktním bodem. Upozorňují přitom, že v případě mírného průběhu covidu-19 není nutné vyhledávat experimentální přípravky, řadu příznaků lze léčit už známou a běžnou léčbou.

Pomoc z lékárny

Odpočívejte, pijte dostatek tekutin a konzumujte potraviny bohaté na vitaminy či stopové prvky, vhodné jsou zejména vitamin D, C a zinek. Tak zní nejzákladnější doporučení.

Při horečce lékaři doporučují běžné léky. „Nejčastěji jde o léky na horečku nebo bolest na bázi paracetamolu, ibuprofenu nebo kyseliny acetylsalicylové, dále léky na kašel a na rýmu. Dejte si pozor na to, že zvláště paracetamol a ibuprofen jsou prodávány pod různými názvy a v různých kombinacích, a dbejte, aby celková dávka nepřesáhla tu povinnou a možnou,“ říká Bohumil Seifert, lékař a vědecký sekretář Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Odborníci také zmiňují prospěšný vliv chladivých obkladů a zábalů. Pokud jde o kašel, i při něm praktici doporučují volně prodejné přípravky a sirupy, které jsou podle potřeby vhodné buď na suchý kašel, nebo na vlhký.

Od věci podle nich nejsou ani takzvané přírodní přípravky, jako jsou jitrocelový sirup nebo průduškový čaj. Zároveň zmiňují, že je vhodné osvojit si techniku dechového cvičení při respiračních infektech. Ta slouží k provzdušnění plic a lepšímu odkašlání.

Kompletní doporučení, jaké preparáty užívat a co nepodcenit, sepsala Společnost všeobecného lékařství Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) v detailním manuálu.

Reklama

Doporučované